Soros Alapítvány Évkönyv 1996
Nyomtatóbarát változat

<<Tartalom
<<Előző fejezet
Disputa (Vitakultúra) program

1 640 USD+ 10 282 614 Ft

A program célja a vitakultúra, a kulturált vitatkozás készségének kialakítása és elterjesztése az általános iskola felső tagozatos diákjai, középiskolások, valamint egyetemisták és főiskolások körében magyar és angol nyelven. A több nyugat-európai országban és az USA-ban már ismert vitatechnika hazai bevezetését 1993-ban indította el az Alapítvány. A hazai és nemzetközi vitaversenyeken részt vevő 3 fős csapatok előre megadott témákban mérték össze érvelési, meggyőzési képességüket, szigorúan meghatározott szabályok szerint.
1996-ban is megrendezésre került az Országos Disputaverseny. Három korcsoportban vitatkoztak a diákok: az általános iskolák 4-6. osztályosai az I. korcsoportban, a 7-8. osztályosok a középiskolák I. osztályosaival együtt a II. korcsoportban, és a felsőbb évesek a III. korcsoportban.
A három korcsoport vitatémái a következők voltak:
I. „Túl hosszú a nyári vakáció" és „A vadászat sport"
II. „A vadászat sport" és „A diákokat be kell vonni a tanárok
értékelésébe"
III. „A diákokat be kell vonni a tanárok értékelésébe" és
„Magyarországnak az Európai Unióban van a jövője."

Nyertes korosztályok szerint

I. korcsoport:
1. Apáczai Nevelési Központ 1. sz. Általános Iskola, Pécs
2. Árpád Fejedelem Gimnázium, Pécs
3. Általános Iskola, Pásztó
II. korcsoport:
2. Fazekas Mihály Gimnázium, Budapest
3. 2. sz. Általános Iskola, Szarvas
4. Bárczy Általános Iskola, Budapest

III. korcsoport
3. Fazekas Mihály Gimnázium, Budapest
4. Könyves Kálmán Gimnázium, Budapest
5. Leövey Gimnázium, Pécs

Az 1996/97-es tanévtől 4 regionális központ várja az érdeklődő pedagógusokat és diákokat: Budapesten, Debrecenben, Szarvason és Pécsett.
A program egyre népszerűbbé vált. A 8. osztályt végzett gyerekek elvitték magukkal a középiskolákba, s ott saját csapatot toboroztak, így egyre több és több iskola kapcsolódik a disputázók táborába.
Az érdeklődő pedagógusok, népművelők, tanárjelöltek és diákok jelentkezhetnek a regionális központokban, vagy a Disputa Egyesület elnökénél: Jancsula Dezsőnél (Pécs Apáczai Nevelési Központ 1. sz. Altalános Iskola).
Következő fejezet >>
Tartalom>>