Soros Alapítvány Évkönyv 1996
Nyomtatóbarát változat

<<Tartalom
<<Előző fejezet
Nonprofit Információs és Oktató Központ Alapítvány, Soros-NIOK Iroda

15 000 000 Ft

A Nonprofit Információs és Oktató Központ Alapítvány célja, hogy a civil társadalom Magyarországon a nonprofit szervezetek munkája által is erősebbé váljék, és kialakuljon egy háttérbázis, mely a nonprofit szervezetek hosszú távú működését elősegíti. A NIOK Alapítványt a Soros-NIOK iroda működteti, itt valósul meg a Soros Alapítvány nonproűt szféra fejlesztésére létrehozott programja. 1996-ban a Soros Alapítvány a programokat 15 millió Ft támogatásban részesítette. A NIOK Alapítványt támogatta még a Bankers Trust Co., a Charity Khow How Rind, az International Centre fór Not-for-Profit Law, a Johns Hopkins University, a Manager Tours, a C. S. Mott Foundation és a Phare Demokrácia Program. Az iroda a nonprofit szervezetek oktatásán és információval való ellátásán túl olyan programokat is elindított 1996-ban, amelyek a nonprofit szektor társadalmi szerepére, az állami, valamint az üzleti szektorral kialakított kapcsolatára helyezik a hangsúlyt. 1996-ban 45 magyar településről kb. 7000 ember vett részt az iroda által szervezett programokban.

1. Oktatási programok:
„Alapfokú nonprofit menedzsment" tanfolyamok országszerte. „Gombot a kabáthoz" adományszervezők tanfolyama Nemzetközi adományszerzési technikák című tanfolyamok országszerte.
„Műhelybeszélgetések" a nonprofit szektor aktuális kérdéseiről.

2. Információs szolgálat:
„Ön kérdez, a NIOK válaszol" c. egyéni tanácsadói szolgálat során munkanapokon a szakértők könyvelési, adózási, polgárjogi, pályázatírási és PR témákban segítették a nonprofit szervezetek munkatársait.
„Ki kicsoda" adatbázis és „Nonprofit szakkönyvtár" bővítése és működtetése.

3. A nonprofit szektor a társadalomban:
A Soros Alapítvány és a NIOK 1996-ban másodszor adta ki az ÉV NONPROFIT SZERVEZETE és AZ ADAKOZÁSBAN ÉLENJÁRÓ GAZDASÁGI szervezet és egyén díjakat nyílt jelölések alapján.

1996-ban a következőknek ítélt díjakat a NIOK kuratóriuma:

 Az adakozásban élenjáró gazdasági szervezet díját a P&P Pékáru Bt.-nek, mert Kunszállás és tágabb környezete igényeit felismerve pékáruval és pénzadományokkal látja el a rászorulókat több millió forint értékben.
 Az adakozásban élenjáró magánszemély díját Andor György Károly, római katolikus ferences pap és tanár kapta, mert hivatásán túl, magánemberként személyes tartalékaiból is adakozik (pl. tankönyveket, játékokat a szellemi fogyatékosok iskolájának vagy tárgyi adományokat kórházaknak), bár ilyenkor arra törekszik, hogy az adományozottak ne tudják meg, hogy az adomány tőle származik.
 Az év nonprofit szervezete díját az Egri Alternatív Kulturális Egyesületnek ítélte oda a kuratórium, mert a szervezet célját és a kitűzött célok megvalósítási módját példaértékűnek találta. Az Egri Alternatív Kulturális Egyesület azt tűzte ki célul, hogy egy olyan komplex kultúrcentrumot működtessen, ahol a fiatalok az eluralkodó negatív jelenségekre, az ifjúságot érintő kérdésekre választ találnak, kulturált környezetben nyújtott szórakozási lehetőségeken túl oktatási programokon vehetnek részt.

Megrendezett szemináriumok

 „Nonprofit szervezetek részvétele a helyi közösséget fejlesztő programokban" címmel az önkormányzatok és a nonprofit szervezetek együttműködési lehetőségeinek elemzése és elősegítése Székesfehérváron és Miskolcon.Normal; „Média és a nonprofit szektor" című szeminárium.
 „Partnerek egy ügy szolgálatában" szeminárium a vállalati adakozás módjairól vállalati vezetők és nonprofit szervezetek vezetői számára.
 „Civil társadalom szabályozása" c. program, mely a non-profit szektor nemzetközi és magyarországi szabályozására helyezte a hangsúlyt.

4. Regionális Civil Információs Központok program
1996-tól lehetőséget nyújt arra, hogy a nonprofit szervezetek kérdéseikkel és kéréseikkel ne csak a budapesti irodához, hanem a vidéki partnerekhez is fordulhassanak Debrecenben, Kecskeméten, Szegeden, Miskolcon, Székesfehérváron és Szombathelyen.
Következő fejezet >>
Tartalom>>