Soros Alapítvány Évkönyv 1996
Nyomtatóbarát változat

<<Tartalom
<<Előző fejezet
Egészségügyi rendszerfejlesztési program

Az Egészségügyi rendszerfejlesztési program 1995 januárjában indult 2,7 millió dolláros költségvetéssel elsősorban azért, hogy a maga eszközeivel választ keressen és adjon a magyar egészségügy elmaradottságából származó alapvető problémákra. 1996-ban 2,25 millió dolláros költségvetéssel rendelkezett.

A program fő céljai

A program elsődleges célja a hatékonyságjavítás, az új, jól menedzselt és költséghatékony projektek támogatása. Ezek modellül szolgálhatnak az egészségügyi szektor alapvető strukturális változásaihoz (pl. otthoni szakápolás, prevenció, az egészségügyi menedzsment fejlesztése). Az Alapítvány további célkitűzése háttérbe szorult értékes civil kezdeményezések támogatása, továbbá a leszakadó, elszegényedő rétegek egészségügyi ellátásának javítása. Mivel az egészségügyben zajló fejlesztő tevékenységek általában hosszabb távon „érnek be", a rendszerfejlesztési program előreláthatólag négy éven át zajlik: 1995 januárjától 1998 decemberéig.
A program innovatív jellegű. Az Alapítvány a modellkísérletek beindításával párhuzamosan folyamatosan törekszik közös és továbbfinanszírozhatóságra a többi nagy finanszírozó aktorral, elsősorban a Népjóléti Minisztériummal és a Társadalombiztosítással, valamint a Világbankkal is.
Következő fejezet >>
Tartalom>>