Felhívás a szociális szövetkezetek felmérésében való részvételre
A parlament 2016 decemberében megváltoztatta a szövetkezeti törvényt és kötelezően előírta a szociális szövetkezetek számára, hogy önkormányzati (vagy karitativ szervezeti) tagot kell felvenniük 2018 január 1-ig. Minden szakmai szervezet tiltakozása ellenére fogadták el a törvényt. Egyrészt ez elfogadhatatlan, másrészt a visszajelzések alapján úgy látjuk, hogy ez teljesíthetetlen a szociális szövetkezetek nagy részének. >>>

Velux évkönyv a támogatásaikról
A Veluxról mindenkinek a dán nyílászáró cég jut eszébe, ami érthető, hiszen nálunk is jelen van. Kevéssé ismert, hogy nagy adományozó a világ minden táján, hazánkban is több nagy programot támogatott már. Tavasszal a sportegyesületek számára jelent meg kiírásuk.
Ajánlom a most megjelent évkönyvüket, amelyben a 2015-ben nyújtott támogatásaikról számolnak be.>>>
Bővebben a http://veluxfoundations.dk/en oldalon lehet tájékozódni és pályázni.

Megjelentek a magyar nyelvű EIP-AGRI kiadványok a lehetséges forrásokról
Az Európai Bizottság által az EIP-AGRI, valamint a Horizont 2020 működésével kapcsolatban publikált kiadványok már magyar nyelven is elérhetőek az EIP Service Point oldalán. Ezen kiadványok közérthető módon nyújtanak tájékoztatást az EIP Hálózatán keresztül elérhető jó gyakorlatokról, innovatív megoldásokról és a lehetséges finanszírozási forrásokról.
>>>

Pályázatfigyelő e-mail Értesítő civil szervezeteknek
A Pályázatfigyelő Tematikus e-mail Értesítők a Pályázatfigyelő szerkesztőségének e-mail küldő szolgáltatásai, amelynek előfizetői a pályázati kiírásokat célcsoport szerint szűrve, közvetlenül a szerkesztőségi rendszerből e-mailben kapják meg  olyan rendszerességgel, amilyen sorrendben és mennyiségben a szerkesztőségbe azok bekerülnek, ezért előfordulhat, hogy néhány napig nem, majd egyszerre több pályázat is érkezik..
Minden pályázat külön e-mailben érkezik, amelyek tárgyában a pályázat címe található.

Néhány napja már megrendelhető a civil szervezetek számára kiírt pályázatokat tartalmazó változat a
http://tematikus.pafi.hu oldalon

Szervezeti jó gyakorlatok - LETÖLTHETŐ esettanulmány-kötet 7 történettel
"A szociális munkások a változás ügynökei....Amikor 2014-ben a MADÁSZSZ megnyerte a „Dro§osultság, egy kirekesztett társadalmi csoport kirekesztett segítőinek érdekképviselete” című NCTA pályázatát, még úgy terveztük, hogy kizárólag olyan jó gyakorlatokat szerkesztünk majd egy kötetbe, amelyek a projekt kommunikációs, érdekérvényesítési és nonprofit vállakozási képzései alatt születnek. Végül nem lettünk ilyen szigorúak és kicist tágítottunk a jó gyakorlatok értelmezésén is. ... Ugyanakkor vitathatatlan közös érdeme ezeknek a kísérleteknek a változás melletti elköteleződés, a stratégiai gondolkodás megléte, a szívós kitartás, az ügy és a célcsoport iránti felelősségtudat, no és a kockázatvállalás." - írja  a kötet szerkesztői előszavában Barna Erika, a MADÁSZSZ elnökségi tagja.  Letöltés >>>

Kiket támogatnak a hazai biztosítók?
A biztosítás egyik fontos alappillére az önmagunkról és másokról való gondoskodás. A hazánkban szolgáltató biztosítótársaságok azonban korántsem csupán üzleti alapon vesznek részt ebben a folyamatban, hanem külön-böző támogatási programokon keresztül is. Társadalmi felelősségvállalási tevékenységeiken keresztül összessé-gében évente milliárdos nagyságrendű értékben támogatják a közjót, a legtöbb esetben szociális, kulturális és baleset-megelőzési területeken. >>>

Helyi igazságossági rendszert!
Sok segítő kérdezi tőlem, hogyan lehet úgy adományozni, hogy azokat érjük el, akik igazán nélkülöznek.
Előfordul ugyanis, hogy egyesek kihasználják mások szociális érzékenységét. Sok listán rajta vagyok én is, előfordul, hogy kiderül: egy-egy név már mindenkinek ismerős, az illető már mindenkit elért drámai helyzetének ismertetésével, természetesen mélyen hallgatva arról, hogy mástól már kapott segítséget. >>>

Megjelent a Vidékfejlesztési Program kézikönyve
A kötet a 2020-ig terjedő EU költségvetési időszak vidékfejlesztési támogatási rendszerét magyarázza el közérthetően. A program az agrárium és általában a vidék megerősítését szolgálja.
A programot a Bizottság elfogadta, a következő lépés a pályázati felhívások elkészítése. Az első pályázatok a tervek szerint 2015 őszétől jelennek meg. A kötet előszava szerint az eljárásrend az előzőektől eltérően gyakorlatiasabb és kevésbé bürokratikus lesz.

"A kiadványban összefoglaljuk a lehetőségek legfontosabb elemeit, így a támogatási feltételeket, mértékeket, továbbá a kapcsolódó kötelezettségeket. célunk, hogy közérthető, hasznosítható módon felkészítsük a pályázni szándékozókat feltételekre, így növelve esélyeiket a nyertes pályázatok benyújtására." Forrás és letöltés >>>

Bevételnövelés címmel
ingyenes különszáma jelent meg a Pályázatfigyelő eHetilapnak, amit vállalkozásoknak és bevételben érdekelt civil szervezeteknek ajánlunk.
http://hetilap.pafi.hu

Megjelent a Nemzeti Innovációs Hivatal új kiadványa, Mi a startup? címmel
Füzetünk célja, hogy segítse a startup fogalmának alaposabb megértését, melyet ma már itthon is széles körben használunk, ám még mindig sokaknak okoz problémát a szó jelentése. Nyolc pontban, a hazai és nemzetközi startup világ szereplőitől származó idézetek segítségével foglaltuk össze melyek ezeknek a speciális kezdő vállalkozásoknak a legfontosabb ismertetőjegyei. A nyolc definíciós elemet egy-egy színes ábrával illusztráltuk, így első pillantásra is közérthetővé válnak a startupokat megkülönbözető jellegzetességek. >>>

Hasznos információk az Európai Együttműködési projektekhez
A Kulturpont Iroda az Európai Együttműködési projekt területtel kapcsolatban pályázati csomagot állított össze, amely elérhető oldalukon a következő linken >>>

A civil eljárásokkal kapcsolatos hasznos tudnivalók
A birosag.hu oldalon kibővítették és újra rendszerezték a civil eljárásokkal kapcsolatos anyagokat. >>>

Kézikönyv civil szervezetek számára
dr. Bódi György, dr. Gécziné dr. Bárdosi Eszter, Kahulits Andrea, dr. Kákai László, dr. Lakrovits Elvíra, dr. Lele Zsófia, Nagy József, dr. Nagy Krisztina, dr. Potháczki Dóra, dr. Tóth Bernadett
A 2012-ben megjelent kiadvány második, átdolgozott kiadása.>>>

"Részvétel a távolból" távoktatási tanfolyam az interneten
A „Részvétel a távolból” program célja, hogy egy-egy eseményt a lehető legegyszerűbb eszközökkel elérhetővé lehessen tenni az interneten azok számára is, akik valamilyen oknál fogva nem lehetnek jelen.
A tanfolyam során a résztvevők megismerhetik azokat az eszközöket, amelyek segítségével azok is a rendezvényen érezhetik magukat, akik az interneten követik azt.
Az említett eszközökkel sokféle módon - fotó, film összefoglalók, írott jegyzetek, élő közvetítés - lehet érzékeltetni a távollevőknek, hogy mi minden történik az eseményen. Ezek használatát mind megtanulhatja a tanfolyamon.
Többen is résztvehetnek egy-egy szervezetből, hiszen egy esemény megjelenítése a neten többek együttműködését igényli.
Javasoljuk, hogy vegyen részt a szervezetükből egy jó szervező, egy informatika iránt érdeklődő és egy "jó tollú", írni, szerkeszteni szerető tagjuk. >>>

Saját weboldalt készíthet távoktatási tanfolyamunkon
Weboldalkészítő távoktatási tanfolyamot indítunk az interneten január 6-án azoknak a vállalkozásoknak, személyeknek, intézményeknek és szervezeteknek, akiknek még nincs honlapjuk és azt maguk szeretnék megcsinálni.
A tanfolyam során Ön egyszerű eszközökkel elkészíti honalapját egy ingyenes tárhelyet is tartalmazó szolgáltatás a www.wordpress.com segítségével.
A tanfolyam módszere, a mostanában sokat emlegetett csinálva tanulás, amely közvetlenül összeköti a tanultakat a tapasztalattal, mert a tanulóknak a tanultakat azonnal alkalmazniuk kell saját honlapjukon.
További információk: >>>

Kizsákmányoló fotógyűjtő pályázatok intő jelei
Völgyi Attila blogjának rendszeres olvasója vagyok, az alábbi linken található írás lapunk olvasóinak is igen hasznos olvasmány, annál is inkább, mert szinte minden témában megjelentek a kétes értékű pályázatok, amelyek csak a kiíróknak jók. /szerk./ >>>

Megtanulhat forrásokat szerezni tervei megvalósításához internetes tanfolyamunkon
Az ötlet megfogalmazásától a finanszírozási terv elkészítéséig és annak végrehajtásáig az Ön aktuális ötletét fejlesztve lépésről lépésre saját ritmusában haladhat végig a forrás szerzés folyamatán!
Ajánljuk mindazoknak, akik nyitottak az új ismeretekre, kevés az idejük és kényelmesen, karosszékükben ülve szeretnék élvezni, hogy házhoz jön a tudás!
Aki tud interneten keresztül levelezni és weboldalakat böngészni, annak a tanfolyamon való részvétel nem jelent problémát.
A tanfolyam során elektronikus kapcsolatot tarthat a tanfolyam tanárával.
A képzés tanárai akik segítik Önt:
Kovács Edit közösségfejlesztő,
Huszerl József, a Pályázatfigyelő (www.pafi.hu) főszerkesztője

Tudnivalók és jelentkezés

Fogyatékos személyek akadálymentes hozzáférésének és megkülönböztetés-mentességének biztosítása
Eszköztár a Strukturális Alapok és a Kohéziós Alap felhasználásához. Az NFÜ kiadványa sok hasznos példával, webmestereknek is ajánljuk. >>>

Szervezetfejlesztés távoktatási tanfolyam a neten
Leghasznosabb ott, ahol sok múlik a csapat kreatív együttműködésén, ahol fontos, hogy mindenki értve és elkötelezetten dolgozzon a közösen kialakított célok eléréséért.
Azoknak a vezetőknek is ajánljuk, akiknek a szervezete már elég nagy ahhoz, hogy a vezető ne lásson át mindent, s ahol már kialakult néhány fős vezetői csapat.
A tanfolyam során megtanulja alaposan végiggondolni szervezete fejlődési, fejlesztési lehetőségeit.
Képes lesz a többiekkel együtt megfogalmazni egy olyan szervezeti jövőt, amely mellett kölcsönösen elköteleződnek.

Aki tud interneten keresztül levelezni és weboldalakat böngészni, annak a tanfolyamon való részvétel nem jelent problémát.
Azoknak ajánljuk, akik nyitottak az új ismeretekre, kevés az idejük és kényelmesen, karosszékében ülve szeretnék élvezni, hogy házhoz jön a tudás!
A tanfolyamot az Aquaria Kutatás-Fejlesztési és Vezetési Tanácsadó iroda és a Pályázatfigyelő Szerkesztősége közösen szervezi.
Tudnivalók és jelentkezés

LÁSZLÓ, ARANKA és a közösségi alapítványok
A közösségi alapítvány egy adott városra illetve annak egy részére fókuszáló támogató szervezetet, amely fő tevékenységének tekinti a helyi forrásokra építő adománygyűjtést, a helyi ügyek megoldására létrejövő, helyi programokat segítő támogatásosztást és a közösségépítő tevékenységet egyaránt.
László és Aranka a Gyökerek és Szárnyak Civil Fejlesztő Műhely által kitalált és Simonyi Cecilía által megformált személyek, akik nagyon szívesen beszélgetnek a közösségi alapítványokról.
>>>

"Csinosabbak" lettek a hírdobozok
Egy egysoros kódot beillesztve saját oldalára azon megjelenik a harminc legújabb pályázat vagy azok egy része egy választott témában. A változások és a hírdobozok leírásait itt találja: hirdoboz.pafi.hu