Érvényes pályázatok: újak, kiírók szerint, érvényesség szerint, tárgymutató szerint, módosultak
Pályázatok Pályázatok
Nyomtatóbarát változat
A pályázat linkjének elküldése e-mailben
Vissza
Cím:
Vörös vércsék és mezőgazdaság
Kiíró:
"VÖLGY-HÍD" Természetvédelmi Alapítvány
Határidő:
01/31/2019
Érvényes:
01/31/2019
Tárgymutató:
vörös vércsék és mezőgazdaság
Pályázhat:
gazdálkodók
A kiíró(k) adatai
Napi Pályázati Értesítő >>>

Vörös vércsék és mezőgazdaság - Egy új program

2014-ben és részben 2015-ben nagyon súlyos mezeipocok-gradáció sújtotta a magyar mezőgazdaságot. Még a rossz emlékű, forgalomból korábban kivont rágcsálóírtó eseti újraengedélyeztetése is megtörtént, sok helyen lehetett látni a földeken gyalogló, a járatokba mérgezett magvakat bejuttató embereket. A vadászok a mérget felcsipegető fácánokat, nyulakat, őzeket féltették, a természetvédők a ragadozók másodlagos mérgezése miatt aggódtak.
2018 ősze eddig igen száraz, nem tudhatjuk, mikor indul meg a rágcsálók robbanásszerű szaporodása. Szeretnénk, ha a gazdálkodók a jelenleginél tudatosabban használnák ki a rágcsálókkal táplálkozó madarak precíziós módszereit és nagyfokú szelektivitását. Országos szinten három madarunk jöhet szóba, az agrárkörnyezetben egyformán gyakori egerészölyv, erdei fülesbagoly és vörös vércse. Az egerészölyv saját maga épít fészket, így őt inkább a T-fák kihelyezésével csábíthatjuk a szántóra.
Az erdei fülesbagoly és a vörös vércse nem rokonok, de van egy közös tulajdonságuk: nem tudnak fészket rakni. Ha nincs üres varjúfészek, előszeretettel rakják tojásaikat mesterséges költőládába, így viszonylag könnyen telepíthetők, különösen a vörös vércse:

Működési körzetünkben olyan gazdálkodó személyek vagy szervezetek jelentkezését várjuk, akik kipróbálnák a pocokgyérítés legzöldebb módszerét. A települések listája az alábbi plakáton olvasható.

Mi vállaljuk a költőláda beszerzését, kihelyezését, a szükséges karbantartást. A gazdálkodó vállalja, hogy értesít bennünket, ha a ládát madarak elfoglalják, vagy ha történik vele valami (viharkár, leesés stb.). Három ládát mindenkinek díjtalanul biztosítunk, a negyediktől kezdve igen jelentős kedvezménnyel segítjük a mezőgazdasági területeken folyó madárvédelmet.
Programunknak több célja van:
- Szeretnénk megerősíteni a vörös vércse állományát azokon az agrárterületeken, ahol költését csak a fészkelőhely hiánya akadályozza
- A gazdálkodók körében olyan partnereket keresünk, akik figyelnek majd a költőládára és lakóira, továbbá tudatosan figyelnek az élővilág védelmére
- Ha a program Székesfehérvár környékén sikeres, akkor van esély rá, hogy országos akció lesz a dologból.

Január 31-ig várjuk a gazdálkodók jelentkezését. Személyes találkozón megnézzük a földek adottságait, megtervezzük a költőládák optimális elhelyezését, tél végéig kitesszük a ládákat. Készüljünk fel együtt a pockok fogadására!

Jelentkezést telefonon (30-598-6002) vagy a fecskebarat@citromail.hu címen várunk.
https://volgy-hid.blogspot.com/2018/10/voros-vercsek-es-mezogazdasag-egy-uj.html

Ingyenes e-mail tanfolyam
Legalább ennyit a
forrásteremtésről címmel
Magam csináljam vagy bízzak meg egy szakembert?  Akármelyik utat választja van egy minimum, amit mindenképpen tudnia kell.
Ha Ön(ök) csinálják, akkor magától értetődő, hogy érteni kell hozzá, ha mást bíznak meg, akkor annyi tudásra lesz szükségük, hogy tudjanak megrendelni és átvenni.
Ezt a tudást szerezheti meg ezen a tanfolyamon, ami egyben jó alap arra, hogy ha saját maga vág bele könnyű legyen hozzátanulni.

Ne csak olvassa és nézze (filmek is lesznek a leckékben), csinálja is.
A forrásteremtésnél ezt alig kell magyarázni, hiszen elméletben forrást szerezni enyhén szólva marhaság.
Ezért arra kérem, hogy az egyes levelekben olvasottakat azonnal valósítsa meg a gyakorlatban.
Ne feledje, akármilyen kis lépés sokkal többet ér, mint az álldogálás a rajtvonalnál...
Az egyes leckéket e-mailben kapja meg, hetente egyet.
Jó tanulást és eredményes forrásszerzést kívánok!
Huszerl József szerkesztő
Itt iratkozhat fel

Távoktatási tanfolyamainkHírek a Főoldalról


Ingyenes hírlevelünkre
itt iratkozhat fel

Nyomtatóbarát változat
A pályázat linkjének elküldáse e-mailben
Vissza
Felhasználási feltételek
Adatvédelem
Levél a szerkesztőnek
Médiaajánlat
Impresszum