Érvényes pályázatok: újak, kiírók szerint, érvényesség szerint, tárgymutató szerint, módosultak
Pályázatok Pályázatok
Nyomtatóbarát változat
A pályázat linkjének elküldése e-mailben
Vissza
Cím:
Pályázat megoldásközpontú riportok készítése
Kiíró:
Mérték Médiaelemző Műhely
Határidő:
11/25/2018
Érvényes:
11/25/2018
Tárgymutató:
megoldásközpontú riportok készítése
Pályázhat:
magyar állampolgárságú újságírók
A kiíró(k) adatai
Napi Pályázati Értesítő >>>

Pályázat megoldásközpontú riportok készítésére

"Újságíróként a mi feladatunk, hogy pontos tükröt tartsunk a társadalom elé. Ha nem sikerül bemutatnunk azt a rengeteg különböző utat, ahogyan az emberek és az intézmények megpróbálják megoldani a problémákat - sikeresen vagy sem -, akkor nem végezzük el a munkánkat. A társadalom akkor lesz képes változásra, ha nemcsak a hibáira mutatunk rá, hanem arra is, hogyan lehet ezeket megoldani." (Részlet a Solutions Journalism Network magyar nyelvű kézikönyvéből)
A Mérték Médiaelemző Műhely, az Ashoka és a Transitions Online támogatásával pályázatot hirdet magyar állampolgárságú újságírók részére megoldásközpontú riportok készítésére. A pályázaton minden újságíró és szerkesztőségi kollektíva részt vehet, aki vállalja a pályázati felhívásban foglaltak teljesítését.

FÓKUSZBAN A MEGOLDÁS
Milyen cikkeket várunk? A Solutions Journalism, azaz megoldásközpontú újságírás nem a problémákra, hanem azok megoldására koncentrál. Olyan modelleket mutat be (például az oktatás, az esélyegyenlőség, az egészségügy, a környezetvédelem vagy akár a korrupció területén), amelyek valahol már működtek, és amelyek segítségével talán máshol is megoldhatók lennének egyes társadalmi problémák. Nem "jó hírek" készítéséről van szó, hanem oknyomozó munkáról, amely részletekbe menően mutatja be a teljes történetet. Mindazt, ami változást hozhat a közbeszédbe, és hatással lehet a szakpolitikára is. Fontos tehát, hogy az elkészült riportnak:
- egy társadalmi problémára adott válaszra kell összpontosítania;
- pontosnak és alaposnak kell lennie, a részleteket is be kell mutatnia,
- a megoldás működőképességét adatokkal, szilárd bizonyítékokkal kell alátámasztania,
- olyan modelleket kell bemutatnia, amelyek mások számára is alkalmazhatók lehetnek,
- a cikkben a felmerülő problémákra, nehézségekre is rá kell világítania.
Éppen ezért a riport nem szólhat egy, még csak gondolati szinten megfogalmazott lehetséges megoldásról, nem lehet egyszemélyes "hőstörténet", bújtatott reklám vagy "megható kishír". Aki bizonytalan a témaválasztásban vagy a megoldásközpontú újságírás kritériumaiban, keresse fel a Solutions Journalism Network magyar nyelvű interaktív oktatófelületét, vagy kérjen konzultációt a katus.eszter@mertek.eu email címen.
Segítséget nyújthat még a témában tartott workshopunkon készült interjú a megoldásközpontú újságírás egyik alapítójával, a Pulitzer-díjas Tina Rosenberggel.

ALAPVETŐI ÚJSÁGÍRÓI ELVÁRÁSOK
A pályázat elbírálásakor fontos szempont lesz:
- a megoldásközpontú riport elkészítéséhez szükséges előzetes kutatómunka mennyisége és alapossága,
- a téma társadalmi fontossága,
- a téma megalapozottsága, eredetisége és újszerűsége,
- a téma bemutatásának érthetősége,
- a kutatás során gyűjtött adatok és tények vizuális bemutatására tervezett eszközök változatossága,
- valamint a költségvetés észszerűsége és a feldolgozás ütemterve.
A pályázók a jelentkezési lap kitöltésével és beküldésével szavatolják, hogy az általuk benyújtott témajavaslat feldolgozásával kapcsolatban nem áll fenn politikai, gazdasági, jogi vagy egyéb érdekkonfliktus, a riport tartalmát saját maguk alakítják, és saját maguk vállalnak felelősséget érte.

A PÁLYÁZAT FELTÉTELEI, HATÁRIDŐK, DÍJAZÁS
A kidolgozott témajavaslatot 2018. november 25-én éjfélig lehet benyújtani, az eredményhirdetésre december 10-én kerül sor. A nyertes pályázóknak három hónap áll a rendelkezésükre a cikkek elkészítéséhez. A téma összetettségétől és a feldolgozáshoz szükséges időtől függően egy-egy pályázat maximum kétszázezer forint összeggel támogatható. A díjazás két részletben történik: a támogatási összeg felét a témajavaslat elfogadásakor, a másikat a cikk megjelenése után kapja meg a szerző. A szerződéskötés feltétele a számlaképesség.

A programra a pályázati adatlap kitöltésével ide kattintva lehet jelentkezni.
A pályázat kötelező elemei:
- kitöltött pályázati adatlap;
- szerkesztőségi szándéknyilatkozat a cikk közléséről;
- referencia
- a pályázó három legsikeresebbnek tartott riportja,
amelyek bizonyítják, hogy a szerző rendelkezik a megvalósításhoz szükséges szakmai tapasztalattal. A cikkek linkjeinek az adatlapon való feltüntetése vagy szkennelt változatának beküldése elegendő. A pályázat kiírója fenntartja a jogot, hogy a támogatott riportokat - az eredeti közlést követően - részben vagy teljes terjedelmükben honlapjukon megjelentessék. A támogatott szerzők a cikkek elkészítéséhez díjmentes szakmai segítséget igényelhetnek a katus.eszter@mertek.eu email címen. Ugyanitt, illetve a +3630/8677944-es telefonszámon lehet érdeklődni a pályázati kiírással kapcsolatban is.
http://mertek.eu/

Ingyenes e-mail tanfolyam
Legalább ennyit a
forrásteremtésről címmel
Magam csináljam vagy bízzak meg egy szakembert?  Akármelyik utat választja van egy minimum, amit mindenképpen tudnia kell.
Ha Ön(ök) csinálják, akkor magától értetődő, hogy érteni kell hozzá, ha mást bíznak meg, akkor annyi tudásra lesz szükségük, hogy tudjanak megrendelni és átvenni.
Ezt a tudást szerezheti meg ezen a tanfolyamon, ami egyben jó alap arra, hogy ha saját maga vág bele könnyű legyen hozzátanulni.

Ne csak olvassa és nézze (filmek is lesznek a leckékben), csinálja is.
A forrásteremtésnél ezt alig kell magyarázni, hiszen elméletben forrást szerezni enyhén szólva marhaság.
Ezért arra kérem, hogy az egyes levelekben olvasottakat azonnal valósítsa meg a gyakorlatban.
Ne feledje, akármilyen kis lépés sokkal többet ér, mint az álldogálás a rajtvonalnál...
Az egyes leckéket e-mailben kapja meg, hetente egyet.
Jó tanulást és eredményes forrásszerzést kívánok!
Huszerl József szerkesztő
Itt iratkozhat fel

Távoktatási tanfolyamainkHírek a Főoldalról


Ingyenes hírlevelünkre
itt iratkozhat fel

Nyomtatóbarát változat
A pályázat linkjének elküldáse e-mailben
Vissza
Felhasználási feltételek
Adatvédelem
Levél a szerkesztőnek
Médiaajánlat
Impresszum