Érvényes pályázatok: újak, kiírók szerint, érvényesség szerint, tárgymutató szerint, módosultak
Pályázatok Pályázatok
Nyomtatóbarát változat
A pályázat linkjének elküldése e-mailben
Vissza
Cím:
Hencidától Boncidáig...
Kiíró:
Hagyományok Háza
Határidő:
12/31/2019
Érvényes:
12/31/2019
Tárgymutató:
népmesemondás, Hencidától Boncidáig...
Pályázhat:
aki szeretné megmérettetni magát, legyen akár gyakorlott vagy kezdő mesemondó, aki elmúlt 18 éves, és aki élőszóban, improvizatív módon mesél magyar népmesét
A kiíró(k) adatai
Napi Pályázati Értesítő >>>

Hencidától Boncidáig...

Jelentkezési határidő: 2019. december 31. 23:59
Kárpát-medencei népmesemondó verseny felnőtteknek.
A Hagyományok Háza meghirdeti határokon és generációkon átívelő, felnőtteknek szóló népmesemondó versenyét!

A népmese ma már a gyermekvilág részének számít a köztudatban, holott egykor a felnőttek műfaja volt. A régiségben, a néphagyományban, a tradicionális közösségekben felnőttek meséltek felnőtteknek, a gyermekek pedig hallgatókként nevelődtek bele a mesemondás, mesehallgatás gyakorlatába.
Napjaink mesemondó-versenyeinek többségét nem az élőszavas mesemondás, hanem a sokszor irodalmi stílusban átírt szövegek betanulása, majd felmondása, illetve gyermekversenyzők jellemzik. Pedig csak kivételes esetben akadnak olyan gyermekek, akik rendelkeznek az élőszavas mesemondáshoz elengedhetetlen improvizációs készséggel, és azt alkalmazni is tudják.

A főiskolások körében rendszeresek a (nép) mesemondó-versenyek, idősek otthonában is akadnak még ilyenek, de általában felnőtteknek szóló, nagy területet érintő verseny még nem volt hazánkban.

Ezért hirdeti most meg a Hagyományok Háza és a Hagyományok Háza Hálózat felnőtteknek szóló népmesemondó-versenyét, amelyben azt várjuk és értékeljük, ami egykor a népi kultúrában természetes volt: ha a mesemondó élőszóban, improvizatív módon mesél. (Kérjük, olvassa végig a felkészüléshez ajánlott segédletünket is!)

A verseny a fiatalabb és idősebb, sőt a legidősebb korosztály mesemondói számára is nyitott, ezzel szintén a népmese eredeti, hagyományos kultúrában betöltött szerepére helyezzük a hangsúlyt mindamellett, hogy hallgatóságként szívesen fogadunk iskolás gyermekcsoportokat is.
A határokon átívelő nevezési lehetőség a kulturális identitás elmélyítését is szolgálja, továbbá lehetőséget teremthet a határon túli nyelvjárások és a helyi népmesekincs megismerésére.

Kiket várunk a versenyre?
Nevezési kategóriáink lehetőséget kínálnak szinte bárkinek, aki szeretné megmérettetni magát, legyen akár gyakorlott vagy kezdő mesemondó, aki elmúlt 18 éves, és aki élőszóban, improvizatív módon mesél magyar népmesét.

Pedagógusok
Óvónőként, óvodapedagógusként, tanítóként, vagy pedagógus hallgatóként indulna a versenyen? Várjuk jelentkezését, hiszen szakmai zsűrink külön kategóriában értékeli a pedagógus mesemondókat!
Hivatásos mesemondók
Professzionális mesemondónak tartja magát? Esetleg ezzel keresi mindennapi kenyerét? Nagy örömmel várjuk jelentkezését!

Kezdő tehetségek
Van érzéke a meséléshez, még nem gyakorlott a mesemondásban, de most kipróbálná tehetségét? Ne habozzon, jelentkezzen hozzánk, hiszen próbára teheti magát egy rangos verseny keretében, és tanulhat is a gyakorlottabb mesemondóktól! Ha ön a Népművészet Mestere, vagy más rangos kitüntetéssel rendelkezik a mesemondás területén, szívesen látjuk az értő közönség soraiban, de ne induljon a versenyen, hiszen az ön mesemondó tehetsége már bizonyítottan elismert, így gyakorlatilag összemérhetetlen az amatőr, vagy a pedagógus mesemondók művészetével!

Jelentkezés, a verseny lebonyolítása
A magyar nyelvű népmesemondó-versenyre a fentiek szerinti magyarországi, illetve Kárpát-medencei felnőtt (18 éves vagy annál idősebb) személyek nevezhetnek.

1. Online jelentkezés
A versenyre a pályázók 2019. december 31-ig jelentkezhetnek, a Hagyományok Háza honlapjáról elérhető online regisztrációs űrlap kitöltésével.

2. Területi fordulók (2020. február-május)
Kellő számú jelentkező és kiválasztott esetén négy (magyarországi) regionális helyszínen, négy fordulót szervezünk személyes megjelenéssel. A helyszín kiválasztásánál a jelentkezők területi eloszlását is figyelembe vesszük. A határon túli jelentkezőket a hozzájuk legközelebb eső helyszínre osztjuk be.
A szakmai zsűri a helyszínen meghallgatja, értékes nyereményekkel, valamint bronz, ezüst és arany minősítések kiosztásával értékeli majd a produkciókat.
A területi fordulók 2020. február és május közt zajlanak. A pontos helyszínekről és időpontokról a jelentkezés lezárultát követően értesítjük a résztvevőket.
A területi válogatókon a részvétel önköltséges.

3. Végső forduló (2020. június, Hetedhét Hatvan Népmesefesztivál)
A végső forduló eseményének, melyre a területi fordulók legjobbjai jutnak be, a 2020-as Hetedhét Hatvan Népmesefesztivál ad helyszínt.
A szakmai zsűri a végső fordulón is értékes nyereményekkel, és természetesen bronz, ezüst és arany minősítések kiosztásával értékeli a versenyzők produkcióját.

A jelentkezési határidő: pályázati anyagát legkésőbb 2019. december 31-ig kell online beadni!
https://hagyomanyokhaza.hu/hu/node/3954

Ingyenes e-mail tanfolyam
Legalább ennyit a
forrásteremtésről címmel
Magam csináljam vagy bízzak meg egy szakembert?  Akármelyik utat választja van egy minimum, amit mindenképpen tudnia kell.
Ha Ön(ök) csinálják, akkor magától értetődő, hogy érteni kell hozzá, ha mást bíznak meg, akkor annyi tudásra lesz szükségük, hogy tudjanak megrendelni és átvenni.
Ezt a tudást szerezheti meg ezen a tanfolyamon, ami egyben jó alap arra, hogy ha saját maga vág bele könnyű legyen hozzátanulni.

Ne csak olvassa és nézze (filmek is lesznek a leckékben), csinálja is.
A forrásteremtésnél ezt alig kell magyarázni, hiszen elméletben forrást szerezni enyhén szólva marhaság.
Ezért arra kérem, hogy az egyes levelekben olvasottakat azonnal valósítsa meg a gyakorlatban.
Ne feledje, akármilyen kis lépés sokkal többet ér, mint az álldogálás a rajtvonalnál...
Az egyes leckéket e-mailben kapja meg, hetente egyet.
Jó tanulást és eredményes forrásszerzést kívánok!
Huszerl József szerkesztő
Itt iratkozhat fel

Távoktatási tanfolyamainkHírek a Főoldalról


Ingyenes hírlevelünkre
itt iratkozhat fel

Nyomtatóbarát változat
A pályázat linkjének elküldáse e-mailben
Vissza
Felhasználási feltételek
Adatvédelem
Levél a szerkesztőnek
Médiaajánlat
Impresszum