Érvényes pályázatok: újak, kiírók szerint, érvényesség szerint, tárgymutató szerint, módosultak
Pályázatok Pályázatok
Nyomtatóbarát változat
A pályázat linkjének elküldése e-mailben
Vissza
Cím:
Balassi, az édes haza versbe foglalója - rendezvényterv
Kiíró:
preshaz.eu
Határidő:
12/29/2014
Érvényes:
12/29/2014
Tárgymutató:
rendezvényterv - Balassi, az édes haza versbe foglalója
Pályázhat:
önkormányzatok, művelődési intézmények, könyvtárak, civil közösségek, értékőrzők, énekkarok, az elithez tartozó vendéglátóhelyek
A kiíró(k) adatai
Napi Pályázati Értesítő >>>

Óh, én édes hazám, te jó Magyarország

Balassi, az édes haza versbe foglalója

Pályázat a X. Bálint napi Balassi-fesztiválhoz

A több évezredes múltban gyökerező mai magyar műveltség szerelmeseinek, az európai életérzés iránt fogékony fiataloknak legkedvesebb fesztiválja a Bálint napi Balassi-fesztivál. Az európai Balassi-kultusz központja - a http://www.balassi.eu - pályázatot hirdet önkormányzatoknak, művelődési intézményeknek, könyvtáraknak, civil közösségeknek, értékőrzőknek, énekkaroknak, az elithez tartozó vendéglátóhelyeknek a jubileumi: X. Bálint napi Balassi-fesztiválhoz - az európai életérzés ünnepéhez - kapcsolódó rendezvény megszervezésére. 2015-ben a fesztivál a költő műveiből a hazaszeretettről szóló verseket állítja az irodalombarátok érdeklődésének fénykörébe.
Én édes hazámból való kimentemben, /Szent Mihály nap előtt való harmad hétben/
Az másfélezerben és nyolcvankilencben - adja meg a versírás keltezését, egyben hazaszeretetét is fénybe foglalva Animum ingratitudinea matae maerentem ipsemet solatur című művében a költő.
A honszeretet poétájának felidézéséért a 2015. február 13-án, 14-én és 15-én - pénteken, szombaton és vasárnap - sorra kerülő zenés irodalmi esteken azokat a Balassi-verseket célszerű megjeleníteni, amelyekben Balassi a magyar szülőföldhöz való ragaszkodásáról ír. Ebben az évben is lehet a Balassi-emlékkarddal kitüntetett költők alkotásaiból válogatni: ...imájuk esd/ Szent Istvánhoz./ Királyi kéz/ vérünk vére: Bennünk lüktet/ ezredéve - amiként Nagy Gáspár Symphonia Ungarorum című versében olvashatjuk.
Új lehetőség, hogy ebben az évben az európai életérzés ünnepén azon poéták műve is a Balassi-fesztiválban illeszthető, amely költők az utóbbi évszázadban az édes haza jelzős szerkezetet költeményükbe helyezték: ... édes Hazám, fogadj szivedbe, hadd legyek hűséges fiad! - fohászkodott Hazám című versében József Attila.
Díszíthetik a fesztiválrendezvényeket népköltések: Hazám, hazám, édes hazám,
Bárcsak határod láthatnám... Vagy nótaelemek: Édes Hazám küldjél hetven szekeret,/ Mindegyikben aranytallért eleget!/ Veszünk rajta nemzetiszín pántlikát;/ Bekerítjük azzal a vén Hargitát!
A pályázat a rendezvény tervét kell, hogy tartalmazza, legföljebb 60 gépelt soros leírásban. Célszerű felsorolni a szereplők nevét, vázolni a rendezvény irodalmi anyagát. Ki keresztyénségnek viseled paizsát,/ Viselsz pogány vérrel festett éles szablyát - jellemzi hazája XVI. századi sorsát a poéta.
A pályázat különösen ajánlott az európai értékeket finomító, megújító szervezeteknek, a sok évezredes hagyományt hatásosan fejlesztő civil egyesületeknek, kórusoknak, valamint az igényes vendégváróknak: éttermeknek. "Laktam földemről (...) mikor gondolkodom,/ Jutván eszemben, ott én mint éltem, könnyeimet hullatom" - öntötte formába Tizenharmadik - kit egy szép leány nevével szerzett című alkotásában gondolatát a költő.

Kiváltképp örömmel látja a kiíró a határon túli közösségek pályázatát: Lévától Zimonyig, Sepsiszentgyörgytől Alsóőrig. Ugyancsak bizakodással várja az Európa távolabbi részein lakó, és a tengerentúli magyar közösségek pályaművét. Újraalkothatják az aggályt: "Hazámból kiűzél, ide is rám jüvél, érd bátor immár végem" - pöröl egy irodalmi jelképpel Kilencedik - Kiben Juliához hasonlítja Céliát minden állapatjában jelzésű poémájában nemes versszerzőnk.
A fesztiválrendezvényeknek egy közös mozzanatuk van: a 2015-ben Balassi-karddal kitüntetett magyar poéta és külföldi műfordító megnevezése a közönség előtt. Az európai életérzés ünnepének boros rendezvényein az első koccintás ezen irodalmárok egészségére történik. A kitüntetettek nevét a Balassi-kard alapítójától, Molnár Páltól E-levélben kapja meg valamennyi pályázó előzetesen. A rendezvény többi része szabadon alakítható a pályázók ötletei, elképzelései szerint. Felhasználhatják a poéta verssorait: "Dühös, elégedjél, amint kikergettél éngemet szép hazámból" - civódik költeményében a poéta.

A pályaművet 2014. december 29-éig kell a preshaztarsasag@gmail.com címre eljuttatni. A legjobbnak talált három rendezvénytervet az európai Balassi-kultusz központja, a http://www.balassi.eu bemutatja a világhálón, emellett a szervezők és családtagjaik meghívóleveket kapnak a Bálint napi Balassi-fesztivál központi rendezvényére, a Balassi Bálint-emlékkard XVIII. alkalommal történő átadására. Az nagy széles mező, az szép liget, erdő/ sétáló palotájok,/ Az utaknak lese, kemény harcok helye! tanuló oskolájok” - jellemzi a lovasok kapitánya a vitézek édes hazáját.

Figyelem! Fontos kitétel: ez a pályázat - minthogy a Balassi-kard európai hagyománya 18 éve állami támogatás nélkül fejlődik - nem jár pénzmozgással. A jutalom egy különleges rendezvényen való részvétel, és az ottani kapcsolatteremtés lehetősége. Tehát az utazás és a Budapesten tartózkodás költségeit maguk a pályázók viselik. Ehhez támogatást nem kapnak. A rendezvényen ez a pályázat nem kerül szóba. A pályázók a közönség soraiban foglalnak helyet. A kardátadás után találkozhatnak kiemelkedő magyar költőkkel, zeneművészekkel, borászokkal, alkotó értelmiségiekkel.
Hogy bujdosásom ideje tölte után
Én édes hazámban térjek esmét vígan

Forrás: http://www.balassi.eu/balint-nap-2/

Ingyenes e-mail tanfolyam
Legalább ennyit a
forrásteremtésről címmel
Magam csináljam vagy bízzak meg egy szakembert?  Akármelyik utat választja van egy minimum, amit mindenképpen tudnia kell.
Ha Ön(ök) csinálják, akkor magától értetődő, hogy érteni kell hozzá, ha mást bíznak meg, akkor annyi tudásra lesz szükségük, hogy tudjanak megrendelni és átvenni.
Ezt a tudást szerezheti meg ezen a tanfolyamon, ami egyben jó alap arra, hogy ha saját maga vág bele könnyű legyen hozzátanulni.

Ne csak olvassa és nézze (filmek is lesznek a leckékben), csinálja is.
A forrásteremtésnél ezt alig kell magyarázni, hiszen elméletben forrást szerezni enyhén szólva marhaság.
Ezért arra kérem, hogy az egyes levelekben olvasottakat azonnal valósítsa meg a gyakorlatban.
Ne feledje, akármilyen kis lépés sokkal többet ér, mint az álldogálás a rajtvonalnál...
Az egyes leckéket e-mailben kapja meg, hetente egyet.
Jó tanulást és eredményes forrásszerzést kívánok!
Huszerl József szerkesztő
Itt iratkozhat fel

Távoktatási tanfolyamainkHírek a Főoldalról


Ingyenes hírlevelünkre
itt iratkozhat fel

Nyomtatóbarát változat
A pályázat linkjének elküldáse e-mailben
Vissza
Felhasználási feltételek
Adatvédelem
Levél a szerkesztőnek
Médiaajánlat
Impresszum