Érvényes pályázatok: újak, kiírók szerint, érvényesség szerint, tárgymutató szerint, módosultak
Pályázatok Pályázatok
Nyomtatóbarát változat
A pályázat linkjének elküldése e-mailben
Vissza
Cím:
Civic Europe, Idea Challenge 2021 pályázati felhívás
Kiíró:
Közösségfejlesztők Egyesülete
Határidő:
04/26/2021
Érvényes:
04/26/2021
Tárgymutató:
állampolgárok társadalmi folyamatokban való részvétele
Pályázhat:
Pályázókat várnak: Bulgária, Horvátország, Cseh Köztársaság, Görögország, Magyarország, Olaszország, Lengyelország, Portugália, Románia, Szlovákia, Szlovénia és Spanyolország területéről. Olyan nonprofit szereplőket, akik helyi és regionális nem kormányzati szervezetek vagy civil társadalmi kezdeményezések, beleértve a szövetkezeteket, szociális szövetkezeteket, nonprofit Kft-ket
A kiíró(k) adatai
Napi Pályázati Értesítő >>>

Civic Europe, Idea Challenge 2021 pályázati felhívás

- Számodra is kényelmetlen, hogy a fejed felett hoznak meg téged közvetlenül érintő döntéseket?
- Azt tapasztalod, hogy egyre többen szorulnak ki végletesen a társadalmi párbeszédből, ahonnan nincs már beleszólásuk közös dolgaink alakulásába?
- Azt tapasztalod, hogy a társadalom egyre inkább polarizálódik, de hiszel még a különböző oldalak együttműködésében?
- Képesnek tartod magad arra, hogy az eltérő álláspontokat képviselőket egy asztalhoz ültesd?
- Képesnek tartod magad arra, hogy másoknak is megmutasd, hogy a konfliktusokból nem csak győztesként vagy vesztesként lehet kikerülni?

A kiírás fejlesztési célja:
Úgy gondoljuk, hogy az állampolgárok társadalmi folyamatokban való részvétele előfeltétele egy befogadó, nyitott és működő polgári demokráciának, amely fogalom sokkal többet jelent egy politikai terméknél. Olyan közösségi fejlesztéseket támogatunk, amelyek megteremtik annak lehetőségét, hogy az emberek megértsék, megtanulják és éljenek a társadalmi részvétel kompetenciáival, a párbeszéd eszközével. Különösen olyan - elsősorban vidéki- helyszíneken megvalósuló projekteket szeretnénk támogatni, ahol rosszul működik, vagy hiányos a civil társadalmi infrastruktúra. Nemcsak finanszírozási lehetőséget biztosítunk, hanem együttműködési környezet, amelyben a civil társadalmi szereplők elképzeléseiket fenntartható megoldássá alakíthatják, kezelni képesek a helyi szintű problémákat és a hosszú távú, pozitív változásokat érnek el.

Felhívás:
A polarizáció, a mély politikai megosztottság és a demokráciába vetett bizalom csökkenése a civil kohézió gyengülésének kockázatával is jár. Ezeknek a társadalmi kihívásoknak a kezelésére úgy gondoljuk, hogy Európának demokráciáink erősítésére, különféle háttérrel rendelkező aktív polgárokra van szüksége, amelyek nyitott polgári terek építésében vesznek részt. Csak egy élénk és sokszínű civil társadalom él a demokrácia alapötletében rejlő lehetőségekkel: saját jövőnk társteremtésével és közös életünk befolyásolására képes közösségekkel.

Amit kínálnak:
A Civic Europe Idea Challenge Közép-, Kelet- és Dél-Európából legfeljebb 20 ötletet finanszíroz, egyenként akár 35 000 euróval. Úgy terveztük a programot, mint egy átfogó támogatási rendszert, amely messze meghaladja a puszta finanszírozást. Három lehetséges területet kapcsol össze:
- támogató nemzetközi közösség, partner hálózat
- kapacitás fejlesztés
- láthatóság
Ezen beavatkozások kombinációjával kívánja elérni a projektek legoptimálisabb hatását, amelyeket a fenntartható változások szempontjából relevánsnak találtunk. Ezeket a területeket a Változás körének nevezzük, és rendszerként tekintünk rájuk.
Pályázókat várnak: Bulgária, Horvátország, Cseh Köztársaság, Görögország, Magyarország, Olaszország, Lengyelország, Portugália, Románia, Szlovákia, Szlovénia és Spanyolország területéről. Olyan nonprofit szereplőket, akik helyi és regionális nem kormányzati szervezetek vagy civil társadalmi kezdeményezések, beleértve a szövetkezeteket, szociális szövetkezeteket, nonprofit Kft-ket.

A pályázati folyamat munkanyelve angol, csak úgy, mint az eredeti kiírás, a tájékoztatók, űrlapok stb.
A pályázati időszak során a Közösségfejlesztők Egyesülete (KÖFE) biztosít segítséget a felkészüléshez, beadáshoz, de természetesen közvetlenül a Civic Europe program hivatalos képviselői is állnak rendelkezésre a következő címen: https://civic-europe.eu/contact/

A támogatással megcélzott szervezetek és célkitűzések:
A helyi közösségekben beágyazott, erős kapcsolatokkal rendelkező civilszervezetek. A projektötleteknek meg kell erősíteniük a polgári szerepvállalást, valamint a társadalmi és politikai részvételt helyi szinten, ideális esetben konkrét oktatási tevékenység révén.
A projektötleteknek elő kell mozdítaniuk a kollektív fellépést a helyi problémák kezelésére úgy, hogy mindez a közösség életminőségének javítása érdekében történjen. Segíteniük kell a közösség tagjait abban, hogy meghallgassák őket, és aktívan bekapcsolódhassanak a döntéshozatali és végrehajtási folyamatba.
A közösség tagjai kerüljenek kapcsolatba a helyi és regionális politikai aktorokkal, hatóságokkal, intézményi szereplőkkel.
Az aktív állampolgárságnak különböző formái és alakjai lehetnek: önkéntes és társadalmi projektek, közösségi elkötelezettség, aktív részvétel kezdeményezésekben vagy szervezetekben, választási részvétel, tudatosságnövelő tevékenységek (oktatási, kommunikációs vagy érdekképviseleti kampányok és munka), közvetlen részvétel a döntéshozatali folyamatokban stb.
A Civic Europe Idea Challenge elsősorban azokkal a civil társadalmi szervezetekkel foglalkozik, amelyek korábbi projekt tapasztalatokkal rendelkeznek és egy ideje aktívak a közösségükben, hogy segítsék őket tevékenységük előmozdításában, új projekt indításában vagy új stratégiák kidolgozásában. Ugyanakkor azok a belépők is jelentkezhetnek, akiknek új ötlete van a közösségük társadalmi kérdéseinek megoldására, és készek más helyi szereplőkkel, pl. helyi önkormányzatokkal, esetleg piaci szereplőkkel együttműködni.
A kiíró a felhívásban megjelölt társadalmi problémák kezelésére elsősorban olyan pályázatokat vár, amelyek képesek árnyalni és közben érthetőbbé tenni azokat. A társadalom sérülékeny csoportjaival szembeni ellenállás, elutasítás leküzdése során nem elégszik meg egyszerű, fekete-fehér válaszokkal.
A beadott pályázatok értékelésénél és a megvalósítás során kiemelten fontos szempont a mérhetőség: Olyan kezdeményezéseket és projektötleteket keresünk, amelyeknek a megosztott közösségi szereplők közötti kapcsolatok helyreállítására és a polgári részvétel teljes területének helyi szintű (újra)aktiválására gyakorolt hatása a finanszírozási időszak vége után kifejezetten látható és mérhető lesz.
A kiválasztási folyamattal párhuzamosan a közösségi díj szavazására kerül sor azon pályázók között, akik sikeresen nyújtották be projektötleteiket. A Közösségi Díj nyertese 5000 eurót kap, és közvetlenül kerül be a kiválasztott listába.

Nem támogatható tevékenységek:
- közösségépítési szempontok nélkül műszaki, digitális, művészeti vagy egyéb végtermékek (például filmek, oktatási anyagok, alkalmazások, műalkotások), kreatív folyamatok
- önmagukban rendezvény vagy fesztivál jellegű események, sport- és szórakoztató rendezvények, valamint egyszeri kapcsolódó rendezvények, amelyeknek nincs mérhető közvetlen hatása a helyi közösségre, és nincs fenntarthatósági jellege.
- önálló tevékenységként: kutatás
- építési beruházás
- kereskedelmi célú projektötletek / termékek, amelyeket később kereskedelmi felhasználásra szánnak
A támogatásra magánszemélyek nem pályázhatnak.
Regisztráció és a jelentkezés beadásának módja:
A pályázók regisztrációjukat követően nyújtják be ötleteiket az ötlettérben. (https://civic-europe.eu/ideas/) A benyújtott anyagok a pályázati időszak teljes ideje alatt, április 26-ig szerkeszthetőek. A regisztráció és a benyújtás folyamatával kapcsolatos további technikai magyarázatokat a weboldalon található GYIK ismerteti.
A győztes szervezetek a támogatott projektjeiket 2021 októbere és 2022 novembere között valósíthatják meg. A győztes szervezeteket 2021. szeptember végén értesítik az eredményről, amelyet megelőz egy előszűrés, valamint egy-egy személyes interjú július 12 és augusztus 6-a között.

A pályázatok beadásának, ill. véglegesítésének pontos határideje 2021. április 26-a déli 12:00 óra.
Civic Europe Idea Challenge
MitOst e.V. - Herzbergstr. 82-84. - 10365 Berlin Tel.: +49 176 7324 5953 E-mail: civiceurope@mitost.org URL: http://www.civic-europe.eu
A pályázati időszakban a Civic Europe hivatalos magyarországi partnere:
Közösségfejlesztők Egyesülete
kofe.hu
https://www.facebook.com/kozossegfejlesztokegyesulete/
A beadási időszak alatt a KÖFE igyekszik minden segítséget megadni, hogy minél több és minél jobb pályázatok születhessenek. Ezért március 31-én nyílt online információs napot szervezünk, ahol általános tájékoztatást adunk a kiírásról, valamint a három tavalyi nyertes csapat képviselőinek is lehet kérdéseket feltenni. Továbbá: április 7-én és 14-én online konzultációs napokat tartunk, ahol korlátozott számú szervezet számára 1-1 órás egyeztetésre lesz lehetőség, ekkor már a konkrét pályázatok kapcsán.
Mindkét eseményre előzetes bejelentkezést kérünk az alábbi e-mailcímen:
Pályázattal kapcsolatos információk kérhetőek az info.civiceurope@kofe.hu címen, illetve a
+3630-995-2292 számon.
Kapcsolattartó: Oláh Roland

Ingyenes e-mail tanfolyam
Legalább ennyit a
forrásteremtésről címmel
Magam csináljam vagy bízzak meg egy szakembert?  Akármelyik utat választja van egy minimum, amit mindenképpen tudnia kell.
Ha Ön(ök) csinálják, akkor magától értetődő, hogy érteni kell hozzá, ha mást bíznak meg, akkor annyi tudásra lesz szükségük, hogy tudjanak megrendelni és átvenni.
Ezt a tudást szerezheti meg ezen a tanfolyamon, ami egyben jó alap arra, hogy ha saját maga vág bele könnyű legyen hozzátanulni.

Ne csak olvassa és nézze (filmek is lesznek a leckékben), csinálja is.
A forrásteremtésnél ezt alig kell magyarázni, hiszen elméletben forrást szerezni enyhén szólva marhaság.
Ezért arra kérem, hogy az egyes levelekben olvasottakat azonnal valósítsa meg a gyakorlatban.
Ne feledje, akármilyen kis lépés sokkal többet ér, mint az álldogálás a rajtvonalnál...
Az egyes leckéket e-mailben kapja meg, hetente egyet.
Jó tanulást és eredményes forrásszerzést kívánok!
Huszerl József szerkesztő
Itt iratkozhat fel

Távoktatási tanfolyamainkHírek a Főoldalról


Ingyenes hírlevelünkre
itt iratkozhat fel

Nyomtatóbarát változat
A pályázat linkjének elküldáse e-mailben
Vissza
Felhasználási feltételek
Adatvédelem
Levél a szerkesztőnek
Médiaajánlat
Impresszum