Érvényes pályázatok: újak, kiírók szerint, érvényesség szerint, tárgymutató szerint, módosultak
Pályázatok Pályázatok
Nyomtatóbarát változat
A pályázat linkjének elküldése e-mailben
Vissza
Cím:
Szemléletformálás a Füvészkertben 2019
Kiíró:
Szamóca Kiskertész Tanoda; Füvészkertért Alapítvány
Határidő:
02/28/2019
Érvényes:
02/28/2019
Tárgymutató:
szemléletformálás a Füvészkertben 2019
Pályázhat:
4-5-6-7 osztályos budapesti osztályok
A kiíró(k) adatai
Napi Pályázati Értesítő >>>

Szemléletformálás a Füvészkertben 2019, pályázat iskolásoknak

A Füvészkertért Alapítvány és a Szamóca Kiskertész Tanoda pályázatot hirdet 4-5-6-7 osztályos budapesti osztályoknak, szemléletformáló programban való részvételre.

Rajzoljatok, vagy írjatok esszét a következő témákhoz kapcsolódóan.. Használjatok minél érdekesebb, innovatívabb technikát.
1. Növényi sokféleség: Rajzoljátok, vagy írjátok le, hogy mit jelent számotokra a növényvilág sokfélesége.
2. Komposztálás: A pályázatra olyan rajzokat, képzőművészeti alkotásokat várunk, melyek tükrözik a komposztálás folyamatát, eredményét /vagy egy esszét arról, hogy milyen anyagokat lehet komposztálni, mire használható az előállított komposzt.
3. Városi kertészkedés: Mutassátok be, hogy hogy lehet akár egy teraszon is kertészkedni, mit lehet felnevelni. Rajzoljátok, írjátok le, vagy az osztály által eddig felnevelt növények fotóiból készítsetek kollázst.

A nyertes osztályok vezetett sétán, illetve gyakorlati kertészkedős foglalkozáson vesznek részt a Füvészkertben az alábbi témákban:
1. Növényi sokféleség megismertetése - vezetett séta a Füvészkertben. A füvészkerti séták fő célja Magyarország változatos növényvilágának bemutatása. A Magyarországon vadon élő mintegy 2400 növényfaj közül több mint 400 kertünkben is megtalálható. A hatékony természetvédelem elengedhetetlen feltétele, hogy minél több növényfajt felismerjünk. (Hogyan őrizzük meg azt, amit fel sem ismerünk?) A rövid kerti sétán felhívjuk a figyelmet arra, hogy más növényekkel találkozunk a Dunántúli és az Északi Középhegységben, az Alföldön, a nagy folyó árterein. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy van a kertünkben néhány növényfaj, amely a Földön sehol máshol csak Magyarország néhány elszigetelt területén fordul elő, s arra is, hogy vannak veszedelmesen terjedő, agresszív gyomnövények is, melyek ellen védekezni kell.
2. Komposztálás: A komposztálás most már nem csak a kerttulajdonosok feladata, felelőssége. A technika fejlődésével már lehetséges komposztálni a nagyváros közepén is. A mini konyhai komposztvödrök már elérhető áron kaphatóak és a legkisebb lakásban is elhelyezhetőek. Így időszerűvé vált, hogy minden gyerek megtanulja a komposztálás alapszabályait. A komposztálás nem ördöngösség, minden gyerek tud, sőt szeret is komposztálni. A gyűjtés, vágás, aprítás, rétegezés, keverés... élvezetes kerti munkák. Aki egyszer végigcsinálja a folyamatot a Füvészkertben található komposztálónál, az biztos megjegyzi egy egész életre, hogy hogyan, és miért is kell komposztálni.
3. Kertészkedés a városban, kertészkedés a gyakorlatban. Kerti kaland az aszfaltrengetegben, avagy hogyan kertészkedhetsz balkonodon télen-nyáron... Megmutatjuk hogyan lehet saját kerted ehető növényekkel a teraszodon, hogyan védd meg a hasznos bogarakat, madarakat.
A pályázat célja:
Környezettudatos szemléletformálás az iskolában. A komposztálás folyamatának és fontosságának elsajátítása a gyakorlatban. A növényvilág sokféleségének megismertetése. A városi kertészkedés népszerűsítése. A nyertes osztályok diákjai a foglalkozáson megszerzett élmények által mindig emlékezni fognak az itt megszerzett ismeretekre.
A program által megszerzett tapasztalatok, lehetőséget adnak saját komposztáló, illetve saját kert kialakítására az iskola udvarán.

Pályázati feltételek:
A pályázók köre: a pályázaton indulhat bármely budapesti 4-5-6-7 osztályos iskolai osztály.
A jelentkezés feltételei: A pályázó elfogadja a pályázati kiírásban részletezett feltételeket, és a nyertesek kiválasztásának módját.
A pályázó a pályázati anyag benyújtásával hozzájárul, hogy a pályázati anyagot (rajzokat, képeket, esszéket, információkat) a kiíró felhasználja a program népszerűsítéséhez, kommunikációjához.

A pályázati anyag tartalma:
1 db rajz vagy bármely más technikával készült képzőművészeti alkotás vagy esszé, melynek témája az alábbiakból választható:
1. "Szerintetek miből lesz a komposzt, milyen hulladékok komposztálhatóak, és mire használhatjuk a kész komposztot?”
2. Mitől lesz fenntartható egy kert?
3. Növényi sokféleség bemutatása.
Használjatok minél érdekesebb, innovatívabb technikát.

A pályázatok beküldési módja, ideje:
A pályázatokat az alábbi űrlap kitöltésével lehet beküldeni.
https://goo.gl/forms/yQCvhTtXpAukjK4G3
Az űrlap itt található: http://www.gyerekkertesz.hu/szemleletformalas-a-fuveszkertben-2019/
Beküldési határidő: 2019. február 28.

A pályázatok megvalósítása:
A nyertes osztályok fogadása 2019. április, május hónapok folyamán előre egyeztetett időpontban történik. A foglalkozás időtartama 1 óra. A foglalkozás az ELTE Füvészkertben zajlik. A pályázat nem tartalmazza a helyszínre utazás költségét!

A pályázatok elbírálása, eredményhirdetés:
A pályázatokat elbírálásánál figyelembe vesszük a jelentkezési sorrendet is. 25 osztályt tudunk fogadni.
Eredményhirdetés: 2019. március 11.

További részletek: http://www.gyerekkertesz.hu
A program a Fővárosi Környezetvédelmi Alap támogatásával valósul meg.

Ingyenes e-mail tanfolyam
Legalább ennyit a
forrásteremtésről címmel
Magam csináljam vagy bízzak meg egy szakembert?  Akármelyik utat választja van egy minimum, amit mindenképpen tudnia kell.
Ha Ön(ök) csinálják, akkor magától értetődő, hogy érteni kell hozzá, ha mást bíznak meg, akkor annyi tudásra lesz szükségük, hogy tudjanak megrendelni és átvenni.
Ezt a tudást szerezheti meg ezen a tanfolyamon, ami egyben jó alap arra, hogy ha saját maga vág bele könnyű legyen hozzátanulni.

Ne csak olvassa és nézze (filmek is lesznek a leckékben), csinálja is.
A forrásteremtésnél ezt alig kell magyarázni, hiszen elméletben forrást szerezni enyhén szólva marhaság.
Ezért arra kérem, hogy az egyes levelekben olvasottakat azonnal valósítsa meg a gyakorlatban.
Ne feledje, akármilyen kis lépés sokkal többet ér, mint az álldogálás a rajtvonalnál...
Az egyes leckéket e-mailben kapja meg, hetente egyet.
Jó tanulást és eredményes forrásszerzést kívánok!
Huszerl József szerkesztő
Itt iratkozhat fel

Távoktatási tanfolyamainkHírek a Főoldalról


Ingyenes hírlevelünkre
itt iratkozhat fel

Nyomtatóbarát változat
A pályázat linkjének elküldáse e-mailben
Vissza
Felhasználási feltételek
Adatvédelem
Levél a szerkesztőnek
Médiaajánlat
Impresszum