Érvényes pályázatok: újak, kiírók szerint, érvényesség szerint, tárgymutató szerint, módosultak
Pályázatok Pályázatok
Nyomtatóbarát változat
A pályázat linkjének elküldése e-mailben
Vissza
Cím:
Csukás István-díj gyermek-és ifjúsági darabok szerzőinek - Második évad
Kiíró:
Csukás István-díj kuratóriuma; Meritum Arts Management Kft.
Határidő:
01/31/2016
Érvényes:
01/31/2016
Tárgymutató:
gyermek-és ifjúsági darabok szerzőinek Csukás István-díj
Pályázhat:
gyermek-és ifjúsági darabok szerzői
A kiíró(k) adatai
Napi Pályázati Értesítő >>>

Csukás István-díj - Második évad

"A jövő egy méternél kezdődik"- mondta Csukás István a 2015 áprilisában tartott első Csukás István-díj átadó ünnepségén a Mesemúzeumban, s ez a mondat vált szlogenjévé az immár második évadját hirdető díjnak. Az Őze Áron alapította elismerés kibővült kurátori tagsága ez év novemberében írta ki újabb pályázatát nagyszínpadi gyermek-és ifjúsági darabok bemutatására. A díjnak ez alkalomból elkészült a honlapja is, amelyen az első pályázatra érkezett válogatott darabok találhatók meg.

"A CSID (Csukás István-díj) küldetésének tartja nagyszínpadi gyermekelőadások alapjául szolgáló új magyar írások megrendelését, fejlesztését, s ezért alapítottuk meg az elismerést még 2014 őszén. A díj kurátori tagsága fontosnak tartotta, hogy az újabb pályázatot akkor írjuk ki, amikor elkészül a műveket katalogizálva bemutató honlap." - mondta Őze Áron, a díj alapítója. Az első meghirdetett pályázatra 33 pályamű érkezett, amelyek közül ez év áprilisában három mű szerzőjének adták át az elismerést. A díjat Dóka Péter Sajtkirály című műve, Gődény Balázs Mesélj mesét! című műve, valamint Mikó Csaba Kövérkirály című műve nyerte el. A nyertes művek mellett a beérkezett írások válogatása katalogizálva olvasható a http://www.csukasistvandij.hu webcímen. A honlapon a gyereknek szánt színdarabok mellett a díjjal kapcsolatos legfrissebb hírek is olvashatók. Az elismerés megalapításának célja, hogy a gyermekszínházi terület szakmai kommunikációját elősegítése, lokális, nívós műhelyek munkáit megismerje, valamint ezen helyeket bemutassa és beemelje az országos körforgásba, s hogy a ma olyan rendkívül aktív gyerekirodalom képviselőit a gyermek-és ifjúsági színpadi művek megírására sarkallja. "A díj egy meghívásos pályázat nyertesét illeti. Az elismerésen felül fontos ambíciónk, hogy a nyertes művet hozzásegítsük egy nagyszínpadi bemutatóhoz. De legfőbb célunk, hogy egy olyan darab-cserekereskedelmet generáljunk, ami az ifjúsági és gyerekirodalommal foglalkozó színházi szakemberek, intézmények, műhelyek számára gyakorlati hasznot jelent." - fejti ki Őze Áron.

"Az első évadra beérkezett művek is sikerrel élnek tovább. Mikó Csaba Kövérkirály című mesejátékát a jövő évben a Békéscsabai Jókai Színház mutatja be. Emellett pedig túl vagyunk az első bemutatón is, Laczkfi János Az öregpokróc című tanmeséjét az Aranytíz Művelődési Ház színpadán mutattuk be októberben a rendezésemben."- meséli Őze Áron. A színész-rendező a díjjal kapcsolatban beszámolt a kuratóriumi tagok névsorának bővüléséről is. "Ebben az évadban csatlakozott hozzánk Kis-Péterfy Márta költőnő (az Alma Együttes dalszövegírója), Balassa Eszter dramaturg, Sipos Imre színművész, Balatoni Mónika dramaturg, rendező, drámapedagógus és Csekő Krisztina irodalmár." Az eddigi tagok: Balázs Ágnes író, Berg Judit író, Perczel Enikő dramaturg, Böszörményi Gyula író, Göttinger Pál rendező, Jeney Zoltán író, Őze Áron színművész, rendező. A kuratórium elnöke és a díjnak nevét is adó Csukás István.

Az idei évben a Csukás István-díj mögé állt a Meritum Arts Management Kft is, akik művészek és művészeti produkciók menedzselésével foglalkozó cégként látja el a díj működtetésével járó pénzügyi és jogi menedzsment feladatokat. "Fölállt egy marketing csapat is, amely elősegíti, hogy anyagi és pedagógiai hátteret tudjuk biztosítani a díjnak. Rendezvények lebonyolításában, a díjátadó illő megszervezésében és kiadványok megszületésében nyújtanak segítséget. Terveink között szerepel, hogy a három díjazott művet egy szakmai plénum előtt megrendezett felolvasószínházi esten is bemutassuk." - meséli Őze Áron.

A kulturális intézményekhez, kiadókhoz, konkrét szerzőkhöz és dramaturgokhoz érkező pályázati felhívásra 2016. január 31-ig várják a műveket. A díjátadó ünnepséget 2016 áprilisában tartják a Mesemúzeumban.

"Miért kell ezzel foglalkozni, miért kell írni a gyerekeknek?
Kodály mondta, hogy abból lesz a jövő közönsége, akit megtanítanak rá.
Einstein meg azt mondta, ha azt akarod, hogy intelligens legyen a gyereked, olvass neki sok mesét. Ha azt akarod, hogy még intelligensebb legyen, olvass neki még több mesét.
És hogyan kell írni nekik? A gyerekeknek úgy kell írni, mint a felnőtteknek, csak egy kicsit jobban."
Csukás István
http://www.csukasistvandij.hu/

Ingyenes e-mail tanfolyam
Legalább ennyit a
forrásteremtésről címmel
Magam csináljam vagy bízzak meg egy szakembert?  Akármelyik utat választja van egy minimum, amit mindenképpen tudnia kell.
Ha Ön(ök) csinálják, akkor magától értetődő, hogy érteni kell hozzá, ha mást bíznak meg, akkor annyi tudásra lesz szükségük, hogy tudjanak megrendelni és átvenni.
Ezt a tudást szerezheti meg ezen a tanfolyamon, ami egyben jó alap arra, hogy ha saját maga vág bele könnyű legyen hozzátanulni.

Ne csak olvassa és nézze (filmek is lesznek a leckékben), csinálja is.
A forrásteremtésnél ezt alig kell magyarázni, hiszen elméletben forrást szerezni enyhén szólva marhaság.
Ezért arra kérem, hogy az egyes levelekben olvasottakat azonnal valósítsa meg a gyakorlatban.
Ne feledje, akármilyen kis lépés sokkal többet ér, mint az álldogálás a rajtvonalnál...
Az egyes leckéket e-mailben kapja meg, hetente egyet.
Jó tanulást és eredményes forrásszerzést kívánok!
Huszerl József szerkesztő
Itt iratkozhat fel

Távoktatási tanfolyamainkHírek a Főoldalról


Ingyenes hírlevelünkre
itt iratkozhat fel

Nyomtatóbarát változat
A pályázat linkjének elküldáse e-mailben
Vissza
Felhasználási feltételek
Adatvédelem
Levél a szerkesztőnek
Médiaajánlat
Impresszum