Érvényes pályázatok: újak, kiírók szerint, érvényesség szerint, tárgymutató szerint, módosultak
Pályázatok Pályázatok
Nyomtatóbarát változat
A pályázat linkjének elküldése e-mailben
Vissza
Cím:
Nemzeti Ifjúsági Kórus
Kiíró:
Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Határidő:
03/31/2018
Érvényes:
03/31/2018
Tárgymutató:
énekesek jelentkezzenek
Pályázhat:
- magyarnak vagy magyar származásúnak vallod magad, bárhol élsz a világban (ha nem megy annyira jól a magyar nyelv, ne aggódj, segítünk angolul),
- a felkészítő kurzus kezdetének időpontjáig, 2018. július 15-ig betöltöd a 18. életévedet és még nem töltöd be a 26. életévedet (néhány napon nem fog múlni),
- kiváló énektudással rendelkezel (és nemcsak Te gondolod így),
- nem okoz gondot a kottaolvasás,
- énekeltél már kórusban
A kiíró(k) adatai
Napi Pályázati Értesítő >>>

Nemzeti Ifjúsági Kórus - FELHÍVÁS

Énekesek jelentkezését várja a Nemzeti Ifjúsági Kórus

"...az ének felszabadít, bátorít, gátlásokból, félénkségből kigyógyít. Koncentrál, testi-lelki diszpozíción javít, munkára kedvet csinál, alkalmasabbá tesz, figyelemre-fegyelemre szoktat. Hogy egész embert mozgat, nemcsak egy részét... Fejleszti a közösségi érzést. Kifejleszti, csírájában minden emberben meglevő zeneérzéket, ezzel megadja a műveltség alapját, amivel aztán szebbé, gazdagabbá teszi egész életét." Kodály Zoltán

MI IS AZ A NEMZETI IFJÚSÁGI KÓRUS?
A kodályi zenepedagógiában meghatározó szerepe van a kóruséneklésnek, ezért lett kiemelt programja a Kodály-évnek a Nemzeti Ifjúsági Kórus létrehozása és bemutatkozása. A kórus előzetes válogatáson kiválasztott tagjai 2018 nyarán részt vesznek egy egyhetes felkészítő kurzuson, Kecskeméten, július 15-e és 23-a között, majd a megtanult repertoárt közvetlenül a kurzus után egy öt koncertből álló turnén mutatják be július 23-a és 28-a között. A kurzus párhuzamosan zajlik a Kodály Summer School-lal és a Kodály Művészeti Fesztivállal.

Mitől lesz nemzeti a kórus?
A magyar nemzethez tartozni a közös nyelvet, a történelmi sorsközösséget és a kulturális identitást jelenti. Így a Magyarországon élő és a határon túli magyarság mellett a diaszpóra magukat magyarnak vagy magyar származásúnak valló fiataljai is helyet kapnak a kórusban. A "nemzeti" ebben az esetben ugyanakkor kiválóságot és minőséget is jelent, egy korosztály legjobbjainak magas szintű művészi produkcióját.

Mit jelent az ifjúsági a kórus nevében?
Az "ifjúság" meghatározására ma többféle megközelítés létezik, amelyek különböző életkori besorolások alapján határozzák meg a fogalmat. Projektünkben az "ifjúsági" a 18 és 26 év közötti korosztályra vonatkozik, így a kórust frissen érettségizett középiskolások, felsőoktatásban tanulók és már dolgozó fiatal felnőttek alkotják majd.

Mi biztosítja a magas szakmai színvonalat?
A Nemzeti Ifjúsági Kórus szakmai hátterét a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Intézete adja, ahol 1975 óta számos külföldi és határon túli zenetanár fejleszthette a kodályi elvek alapján zenepedagógiai, karvezetői tudását.

A kórus szakmai vezetői:
Erdei Péter, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem címzetes egyetemi tanára, Liszt- és Bartók-Pásztory díjas karnagy, Érdemes Művész, a kóruszene nemzetközileg elismert, meghatározó személyisége, a kecskeméti Kodály Intézet alapító igazgatója, majd 30 éven át főigazgatója. Gazdag pályafutása során vezényelte a debreceni Kodály Kórust, a Magyar Rádió és TV Énekkarát, a Kecskeméti Pedagógus Kórust és az Ifjúsági Világkórust is. 2010-ben Új Liszt Ferenc Kamarakórus néven újraindította a Zeneakadémián korábban több évtizeden át működő kóruszenei műhelyt.

Nemes László Norbert, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem egyetemi tanára, Bartók-Pásztory-díjas karnagy. 2008-tól a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Intézetének igazgatója. 1997 és 2007 között a Magyar Rádió Gyermekkórusának karnagya. Az Új Liszt Ferenc Kamarakórus 2014 óta működik az irányítása alatt. 2017-ben munkásságát a Magyar Arany Érdemkereszt Polgári Tagozata kitüntetéssel ismerték el.
Zeneszerzők, akiknek a művei bekerülnek a kórus repertoárjába:
Kodály Zoltán, William Byrd, Robert Schumann, Eriks Esenvalds, Ko Matsushita, Varga Judit, Z. Randall Stroope, Orbán György, Frederick Delius, Vajda János, Gyöngyösi Levente

Meglepetés ősbemutatók!
A koncertturné tervezett helyszínei: Keszthely, Bécs, Galánta, Budapest, Kecskemét

Téged várunk, ha
- magyarnak vagy magyar származásúnak vallod magad, bárhol élsz a világban (ha nem megy annyira jól a magyar nyelv, ne aggódj, segítünk angolul),
- a felkészítő kurzus kezdetének időpontjáig, 2018. július 15-ig betöltöd a 18. életévedet és még nem töltöd be a 26. életévedet (néhány napon nem fog múlni),
- kiváló énektudással rendelkezel (és nemcsak Te gondolod így),
- nem okoz gondot a kottaolvasás,
- énekeltél vagy énekelsz kórusban (a kórus tevékenysége nem folyamatos, csak a 2018. július 15-e és 28-a közötti időszakra vonatkozik, így más kórustagsággal jól összeegyeztethető).

Miért érdemes jelentkezned?
- A Nemzeti Ifjúsági Kórus tagjaként életre szóló élményt szerezhetsz, mert részese lehetsz egy egyedülálló produkciónak (ezt még az unokáidnak is elmesélheted).
- Kiváló szakemberektől megtanulhatsz új kórusműveket, közöttük kifejezetten a kórus számára írt alkotásokat (eldicsekedhetsz, hogy benne voltál egy ősbemutatókban).
- Megismerhetsz és barátságokat köthetsz hasonló érdeklődésű fiatalokkal, akik jó eséllyel igazi csapattá kovácsolódnak a felkészítő kurzus és a koncertturné során.
- A kéthetes program során számos kikapcsolódási lehetőséged is lesz, a felkészítő kurzus és a turné helyszínein is várnak szabadidős programok.

Hogyan jelentkezhetsz?
Két dolgot kell tenned a jelentkezéshez:
- Kérjük, hogy töltsd ki az online jelentkezési lapot ezen a linken. Megfelel úgy is, hogy Kérjük, töltsd ki a kodaly.hu oldalról elérhető online jelentkezési lapot.
- Juttass el hozzánk egy értékelhető minőségű hang- vagy videofelvételt arról, hogyan énekelsz.
Mit várunk Tőled a felvételen:
- dúr-skála éneklése a hangterjedelem legalsó hangjáról indítva a legmagasabb hangig tetszés szerint választott hangzóval vagy hangzókkal a hangterjedelem bemutatására,
- egy szabadon választott műdal vagy ária éneklése lehetőleg zongorakísérettel.
- Hogyan juttathatod el hozzánk a felvételt?
- Elküldheted e-mailben a nik@kodaly.hu e-mail címre. Ha túl nagyméretű a fájl, használj óriásfájl-küldőt, mint amilyen pl. a mammutmail.com, de választhatsz másikat is, amit ismersz és használsz.
- Feltöltheted a YouTube-ra is, aztán megadod nekünk a linkjét a nik@kodaly.hu e-mail címre írt levélben. Ha nem akarod, hogy mások is megtalálják, válaszd a "nem listázott" beállítást a videó szerkesztésénél.
- Ha ezekkel nem tudod megoldani, elküldheted a CD-t vagy DVD-t postán a következő címre:
Nemzeti Ifjúsági Kórus
Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Intézet
6000 Kecskemét, Kéttemplom köz 1.
- Szívesen vesszük, ha küldesz magadról egy fotót is.

Ne felejtsd el a határidőt!

A jelentkezésnek és a felvételnek meg kell érkeznie 2018. március 31-ig!

Mi történik ezután?
- Minden jelentkezővel felvesszük a kapcsolatot.
- A felvételedet megtekinti a bíráló bizottság és legkésőbb 2018. április 15-ig értesítést kapsz, hogy teljesítményed alapján tagja lehetsz-e a Nemzeti Ifjúsági Kórusnak.
- Ha a kiválasztottak között leszel, minden továbbiról tájékoztatunk majd. Ha nem, reméljük, találkozunk Veled a kórus valamelyik koncertjén. Ezeknek az időpontjáról e-mailben tájékoztatunk majd.
Milyen költséget jelent Neked a részvétel a Nemzeti Ifjúsági Kórus munkájában?
- A felkészítő kurzus és a koncertturné valamennyi költségét a Kodály-év kormánytámogatásából fedezzük, így a Te teljes ellátásodat, szállásodat (elhelyezés négycsillagos hotelben, kétágyas szobákban) és étkezésedet is, vagyis a részvétel számodra teljesen ingyenes.
- Neked kell viszont állni az eljutás költségét Kecskemétre, majd haza. A tengerentúlról érkezőknek segítséget tudunk nyújtani a repülőtér és Kecskemét közötti transzferben.
- Neked kell arról gondoskodni, hogy rendelkezz a szükséges egészségügyi és utazási biztosításokkal.

Ha bármilyen kérdés felmerült benned a kórussal vagy a jelentkezéssel kapcsolatban, keress bennünket bátran a következő elérhetőségeken:
E-mail: nik@kodaly.hu
Telefon: +36202930930
http://kodaly.hu/hu/hirek/nemzeti-ifjusagi-korus-felhivas


Ingyenes e-mail tanfolyam
Legalább ennyit a
forrásteremtésről címmel
Magam csináljam vagy bízzak meg egy szakembert?  Akármelyik utat választja van egy minimum, amit mindenképpen tudnia kell.
Ha Ön(ök) csinálják, akkor magától értetődő, hogy érteni kell hozzá, ha mást bíznak meg, akkor annyi tudásra lesz szükségük, hogy tudjanak megrendelni és átvenni.
Ezt a tudást szerezheti meg ezen a tanfolyamon, ami egyben jó alap arra, hogy ha saját maga vág bele könnyű legyen hozzátanulni.

Ne csak olvassa és nézze (filmek is lesznek a leckékben), csinálja is.
A forrásteremtésnél ezt alig kell magyarázni, hiszen elméletben forrást szerezni enyhén szólva marhaság.
Ezért arra kérem, hogy az egyes levelekben olvasottakat azonnal valósítsa meg a gyakorlatban.
Ne feledje, akármilyen kis lépés sokkal többet ér, mint az álldogálás a rajtvonalnál...
Az egyes leckéket e-mailben kapja meg, hetente egyet.
Jó tanulást és eredményes forrásszerzést kívánok!
Huszerl József szerkesztő
Itt iratkozhat fel

Távoktatási tanfolyamainkAjánló
Én-márka építés távoktatási tanfolyam
Bővebben a tanfolyamról >>>
Hírek a Főoldalról


Ingyenes hírlevelünkre
itt iratkozhat fel

Nyomtatóbarát változat
A pályázat linkjének elküldáse e-mailben
Vissza
Felhasználási feltételek
Adatvédelem
Levél a szerkesztőnek
Médiaajánlat
Impresszum