Érvényes pályázatok: újak, kiírók szerint, érvényesség szerint, tárgymutató szerint, módosultak
Pályázatok Pályázatok
Nyomtatóbarát változat
A pályázat linkjének elküldése e-mailben
Vissza
Cím:
Fókuszban az önkormányzati tagsággal rendelkező szociális szövetkezetek támogatási program
Kiíró:
OFA Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság
Határidő:
09/30/2016, 08/31/2017
Érvényes:
08/31/2017
Tárgymutató:
szociális szövetkezetek támogatása, önkormányzati tagsággal rendelkező
Pályázhat:
Magyarországon székhellyel rendelkező - a szövetkezetekről szóló 2006. évi X. törvény szerinti szövetkezetek
A kiíró(k) adatai
Napi Pályázati Értesítő >>>

Fókuszban az önkormányzati tagsággal rendelkező szociális szövetkezetek támogatási program

1. FELHÍVÁS
Az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. (OFA Nkft.) felhívást tesz közzé "Fókuszban az önkormányzati tagsággal rendelkező szociális szövetkezetek" címmel.

2. A PROGRAM HÁTTERE
A Kormány egyik legfontosabb célkitűzése a foglalkoztatás bővítése, a gazdasági növekedés elősegítése és a vállalkozói aktivitás ösztönzése, az elsődleges munkaerő-piac további erősítése.
A Kormány a közfoglalkoztatás céljaként a közfoglalkoztatottak, elsődleges munkaerőpiacra történő fokozatos integrációjához leginkább szükséges és megfelelő, személyre szabott munkaerő-piaci szolgáltatásokhoz és képzésekhez való minél szélesebb körben történő hozzáférését, valamint a szociális szövetkezetek alakulásához szükséges stabil gazdasági alap megteremtését határozta meg. A szociális szövetkezeti forma a tartós, a - támogatási időszak lejártát követően - piaci viszonyok közötti működő önfenntartó működése a közfoglalkoztatásból történő átmenet egyik lehetséges útja.
A Kormány 2016. évre a közfoglalkoztatás céljaként - többek között - az arra alkalmas közfoglalkoztatási programokban szociális szövetkezetek alakításának elősegítését, valamint a szociális szövetkezetek működési feltételeinek javítását célzó tevékenységek szakmai-módszertani támogatását, az e célra biztosított uniós források elérésének elősegítését határozza meg. 1040/2016. (II. 11.) Korm. határozat. a közfoglalkoztatás 2016. évi céljairól és a közfoglalkoztatás szempontjából kiemelt települések meghatározásáról.
Azokban a vidéki térségekben, ahol a szaktudás, a tőke, a vállalkozási szemlélet hiánya miatt a lakosság vállalkozóvá válása nem reális, ugyanakkor a munkalehetőségek hiánya beavatkozást kíván, a gazdaságszervezés alkalmas megoldásának tűnik a közösségi, szövetkezeti vállalkozások formája.
Tekintettel arra, hogy a közfoglalkoztatási programok csak átmeneti megoldást jelenthetnek, ezért a közfoglalkoztatásból kikerülők számára az elsődleges munkaerő-piaci elhelyezkedés egyik legfontosabb terepe a szociális gazdaság, azon belül is a szociális szövetkezet létrehozása és működtetése.
Átfogó cél, hogy ezek a szövetkezetek a helyi adottságokra, erőforrásaikra és az önszerveződés erejére építve hosszú távon működőképesek legyenek, így biztosítva a továbblépést - az elsődleges munkaerőpiacon történő elhelyezkedést - többek között a közfoglalkoztatási programokban foglalkoztatottak számára.
A szociális szövetkezet elsősorban üzleti vállalkozás, amely a KKV-k jegyeit viseli magán: van célja (üzleti terve), finanszírozási forrása, emberi és infrastrukturális erőforrása, marketing tevékenysége és nyilvánossága. Ötvözi az innovációt, a vállalkozást, a társadalmi célt és az általa termelt bevételek által pénzügyileg is fenntartható.
A szociális szövetkezetek fenntarthatóságának és versenyképességének fejlesztésével elősegíthető, hogy a gazdasági növekedés a nagyobb hozzáadott értéket megtestesítő termékek és szolgáltatások bővítésével valósuljon meg.
A szociális szövetkezetekben az együttgazdálkodást, a közös felelősségvállalást, az öngondoskodást és önfenntartást, továbbá hosszabb távon a munkaerő-piaci jellegű megélhetést biztosító lehetőségek rejlenek. Nem elhanyagolható a szerepe a közösségépítésben és a hátrányos helyzetű térségek népességmegtartó képességében.

3. A PROGRAM CÉLJA
A program célja új, fenntartható munkahelyek létrehozása - kiemelten a hátrányos helyzetű járásokban - a szociális szövetkezetek tevékenységének, működésének támogatásával.
A "Fókuszban az önkormányzati tagsággal rendelkező szociális szövetkezetek támogatása" című támogatási program elsősorban a közfoglalkoztatás alapjain szerveződő szociális szövetkezetek foglalkoztatási képességének növeléséhez, önfenntartó piaci szereplővé válásához kíván ösztönzést és támogatást nyújtani.

4. PÁLYÁZÓK KÖRE
A pályázaton, Magyarországon székhellyel rendelkező - a szövetkezetekről szóló 2006. évi X. törvény szerinti szövetkezetek vehetnek részt.
A pályázatra kizárólag önkormányzati tagsággal továbbá legalább 2 közfoglalkoztatott alapító taggal rendelkező szociális szövetkezet nyújthatnak be pályázatot.
A pályázaton előnyben részesülnek azok a szociális szövetkezetek, melyek a közfoglalkoztatási programok kivezetését célozzák, az önkormányzati tagsággal rendelkező, a cégbíróság által bejegyzett szociális szövetkezetek (GFO 121).

5. TERÜLETI KORLÁTOZÁS
A program során kizárólag magyarországi székhellyel rendelkező szociális szövetkezetek részesülhetnek támogatásban.

6. CÉLTERÜLETEK
- A program célja, hogy hozzájáruljon a hátrányos helyzetű települések nyílt munkaerő-piaci foglalkoztatottsági szintjének növeléséhez, a területi kiegyenlítéséhez valamint az elmaradott térségek gazdasági felzárkóztatásához,
- célja továbbá, hogy megalapozza a közfoglalkoztatás alapjain szerveződő szociális szövetkezetek likviditási problémáinak eredményes kezelését és fenntartható gazdasági működésüket,
- megerősítse foglalkoztatást bővítő, munkahelyteremtő, abszorpciós és piaci versenyképességüket,
- elősegítse a hátrányos helyzetű személyek - különösen a közfoglalkoztatásból élők és tartós álláskeresők - visszatérését az elsődleges munkaerő-piacra, hogy mint szövetkezeti tagok vagy alkalmazottak tevékenyen hozzájáruljanak önmaguk foglalkoztatásához.

7. SZAKMAI TARTALOM, TÁMOGATOTT TEVÉKENYSÉGEK
A program célja olyan projektek támogatása, melyek elősegítik a hátrányos helyzetű munkavállalók, valamint a közfoglalkoztatottak munkaerő-piaci integrációját, illetve új munkahelyek létrehozását a támogatott szociális szövetkezetek szervezeti keretein belül.
A Támogatható tevékenységek keretein belül a szociális szövetkezetek három területen részesülhetnek támogatásban:
1. Célcsoporttagok és a projekt megvalósításban résztvevő projektmenedzsment foglalkoztatása
2. Beruházások, anyagok és igénybe vehető szolgáltatások támogatása
3. OFA NKft. által nyújtott szolgáltatások

9. A TÁMOGATÁSI PROGRAM VÉGREHAJTÁSA
A pályázatok jogosultsági, támogathatósági, tartalmi és pénzügyi értékelése a pályázati dokumentáció részét képező pályázati felhívás és útmutatóban részletezettek alapján történik, összhangban az OFA NKft. támogatási és egyéb, a tárgykört szabályozó dokumentumaival. A pályázatot kizárólag az OFA NKft. által rendszeresített, a programtípusnak megfelelő pályázati dokumentáció formájában lehet benyújtani. Az OFA NKft. bírálat nélkül elutasíthatja a pályázatot, ha a benyújtott pályázati dokumentáció a befogadási kritériumoknak nem felel meg.
A támogatási program tervezetten két ciklusban történő meghirdetéssel, folyamatos elbírálás mellett valósul meg az alábbiak szerint:
1. ciklus: 2016. június 21.-2016. szeptember 30.
2. ciklus: 2017. március 01.-2017. augusztus 31.
Az első ciklusban a teljes támogatási keret meghirdetésre kerül, a második ciklusban az első ciklus során le nem kötött támogatási keretösszeg erejéig pályázható.
http://www.ofa.hu/hu/programs/fokusz-program-fokuszban-az-onkormanyzati-tagsaggal-rendelkezo-szocialis-szovetkezetek-
A fenti kiírást terjedelmi okokból rövidítettük, az eredeti a szövegben található webcímen elérhető. (A Szerk.)

A pályázattal kapcsolatos dokumentumok:
Felhívás és útmutató
Pályázati adatlapIngyenes e-mail tanfolyam
Legalább ennyit a
forrásteremtésről címmel
Magam csináljam vagy bízzak meg egy szakembert?  Akármelyik utat választja van egy minimum, amit mindenképpen tudnia kell.
Ha Ön(ök) csinálják, akkor magától értetődő, hogy érteni kell hozzá, ha mást bíznak meg, akkor annyi tudásra lesz szükségük, hogy tudjanak megrendelni és átvenni.
Ezt a tudást szerezheti meg ezen a tanfolyamon, ami egyben jó alap arra, hogy ha saját maga vág bele könnyű legyen hozzátanulni.

Ne csak olvassa és nézze (filmek is lesznek a leckékben), csinálja is.
A forrásteremtésnél ezt alig kell magyarázni, hiszen elméletben forrást szerezni enyhén szólva marhaság.
Ezért arra kérem, hogy az egyes levelekben olvasottakat azonnal valósítsa meg a gyakorlatban.
Ne feledje, akármilyen kis lépés sokkal többet ér, mint az álldogálás a rajtvonalnál...
Az egyes leckéket e-mailben kapja meg, hetente egyet.
Jó tanulást és eredményes forrásszerzést kívánok!
Huszerl József szerkesztő
Itt iratkozhat fel

Távoktatási tanfolyamainkAjánló
Én-márka építés távoktatási tanfolyam
Bővebben a tanfolyamról >>>
Hírek a Főoldalról


Ingyenes hírlevelünkre
itt iratkozhat fel

Nyomtatóbarát változat
A pályázat linkjének elküldáse e-mailben
Vissza
Felhasználási feltételek
Adatvédelem
Levél a szerkesztőnek
Médiaajánlat
Impresszum