Érvényes pályázatok: újak, kiírók szerint, érvényesség szerint, tárgymutató szerint, módosultak
Pályázatok Pályázatok
Nyomtatóbarát változat
A pályázat linkjének elküldése e-mailben
Vissza
Cím:
Alattad a föld, fölötted az ég
Kiíró:
Perspektíva a Jövőért Alapítvány
Határidő:
04/09/2021
Érvényes:
04/09/2021
Tárgymutató:
irodalmi művek készítése
Pályázhat:
minden, a 18. évét betöltött magánszemély
A kiíró(k) adatai
Napi Pályázati Értesítő >>>

Alattad a föld, fölötted az ég

Pályázati felhívás
Egyesületünk "Alattad a föld, fölötted az ég" címmel, a KÖRNYEZETVÉDELMI VILÁGNAP alkalmából irodalmi pályázatot hirdet. Az ember mára meghódította a természetet, sok tekintetben kizsákmányolta, felhasználta erőforrásait. De egyre inkább érezzük: a valódi kérdés, hogy urai vagyunk a természetnek vagy csupán a részei? A Föld meglenne az emberiség nélkül - és az ember a földi élővilág nélkül?

Június 5-e az első, környezetvédelmi témájú ENSZ világkonferencia kezdő napján, 49 évvel ezelőtt lett hivatalos világnap. A Stockholmban, 1972-ben tartott tanácskozás címe "Ember és bioszféra" volt. Az akkor még szokatlan fogalmak, mint globális felmelegedés, klímaváltozás, vagy a valamivel később köztudatba kerülő biodiverzitás, mára a mindennapok részévé váltak. Aktuálisan a kutatók többek között arra figyelmeztetnek, hogy a jelenlegi szén-dioxid-kibocsátás mellett növekedni fog a paraziták elterjedtsége: néhányuk akár megkétszereződhet 2070-re számos északi és hegyi területen. Közvetlen veszélyt jelentenek ennek kapcsán az állatról emberre terjedő betegségek, amilyen a koronavírus is.

Életünket lassan egy éve a koronavírus-járvány határozza meg. A Covid-19 megjelenése ugyan nem köthető a klímaváltozáshoz, a globalizációhoz annál inkább. És kettős hatással van a környezeti változásokra: egyfelől, a csökkenő termelés és fogyasztás következtében tisztább lett a levegő, valamivel kevesebb szénhidrogént használtunk fel; másfelől a védekezés szempontjai háttérbe szorítják például a műanyag-felhasználás csökkentésének folyamatát. És persze csak találgatjuk, milyen lesz az életünk a járvány után: kevesebbet utazunk, többet dolgozunk home office-ban? Ha igen, akkor ennek milyen hatásai lehetnek? Vagy ellenkezőleg, minden és mindenki igyekszik mielőbb visszaállni a régi kerékvágásba?

A pályázat célja, hogy olyan irodalmi művek szülessenek, amelyek ezekkel a kérdésekkel foglalkoznak. Az öntudat, az irodalom, a művészeti alkotás kizárólag az ember sajátossága. Képes lehet-e ez a tulajdonságunk segíteni, hogy jobban alkalmazkodjunk a bolygónk, a környezetünk igényeihez? Hogy jobban megküzdjünk a nehézségekkel, amilyen például a jelenlegi járványhelyzet?

Pályázati témajavaslatok:
Ember és természet összhangja
Belső egyensúly megőrzése nehéz élethelyzetekben
Természet és alkotás kapcsolata
A témák a legtágabb módon értelmezhetőek, a legfontosabb szempont, hogy a létrehozott alkotás valóban művészi értéket képviseljen.
Pályázhat minden, a 18. évét betöltött magánszemély. A pályázat vers, illetve novella kategóriában indul, egy pályázat egy művet tartalmazhat. a terjedelmi korlát a prózai művek esetében 12 000 karakter (6 oldal). A beérkezett műveket szakmai zsűri bírálja el, a legjobbak bekerülnek a KÖRNYEZETVÉDELMI VILÁGNAP alkalmából megjelenő antológiánkba. (E-book formátumban, és kellő számú és minőségű pályamű esetén papíralapon is megjelenik.)
Nevezési díj 3000 Ft/pályamű; 5000 Ft/két pályamű (egy szerző több művet is beküldhet). A műveket Word formátumban kérjük. Az írásmű címe előtt szerepeljen a szerző neve. A fájl neve egyezzen meg a mű címével. A művek mellett kérjük csatolni az alábbi nyilatkozatot kitöltve, aláírva. A pályázatokat a perspectivaegyesulet@gmail.com e-mail címre várjuk.

A kötetbe bekerülő szerzők az antológiát megkapják ajándékba.
A nevezés határideje: 2021. április 9.
https://perspectiva.hu/palyazat/

Ingyenes e-mail tanfolyam
Legalább ennyit a
forrásteremtésről címmel
Magam csináljam vagy bízzak meg egy szakembert?  Akármelyik utat választja van egy minimum, amit mindenképpen tudnia kell.
Ha Ön(ök) csinálják, akkor magától értetődő, hogy érteni kell hozzá, ha mást bíznak meg, akkor annyi tudásra lesz szükségük, hogy tudjanak megrendelni és átvenni.
Ezt a tudást szerezheti meg ezen a tanfolyamon, ami egyben jó alap arra, hogy ha saját maga vág bele könnyű legyen hozzátanulni.

Ne csak olvassa és nézze (filmek is lesznek a leckékben), csinálja is.
A forrásteremtésnél ezt alig kell magyarázni, hiszen elméletben forrást szerezni enyhén szólva marhaság.
Ezért arra kérem, hogy az egyes levelekben olvasottakat azonnal valósítsa meg a gyakorlatban.
Ne feledje, akármilyen kis lépés sokkal többet ér, mint az álldogálás a rajtvonalnál...
Az egyes leckéket e-mailben kapja meg, hetente egyet.
Jó tanulást és eredményes forrásszerzést kívánok!
Huszerl József szerkesztő
Itt iratkozhat fel

Távoktatási tanfolyamainkHírek a Főoldalról


Ingyenes hírlevelünkre
itt iratkozhat fel

Nyomtatóbarát változat
A pályázat linkjének elküldáse e-mailben
Vissza
Felhasználási feltételek
Adatvédelem
Levél a szerkesztőnek
Médiaajánlat
Impresszum