Érvényes pályázatok: újak, kiírók szerint, érvényesség szerint, tárgymutató szerint, módosultak
Pályázatok Pályázatok
Nyomtatóbarát változat
A pályázat linkjének elküldése e-mailben
Vissza
Cím:
Trash Art Magyarország 2018
Kiíró:
Trash Art Magyarország
Határidő:
03/15/2018
Érvényes:
03/15/2018
Tárgymutató:
újrahasznosítás művészete
Pályázhat:
művészek, kreatív emberek és csoportok, egyetemek, civil szervezetek, középiskolák
A kiíró(k) adatai
Napi Pályázati Értesítő >>>

"AZ ÚJRAHASZNOSÍTÁS MŰVÉSZETE A BIODIVERZITÁSÉRT"

A Trash Art Magyarország művészeti program hatalmas szobrokkal és installációkkal debütált 2017 májusában a Nemzetközi Természetfilm Fesztivál keretében, Gödöllőn. Az újszerű stílus, látásmód és eszközhasználat révén a látszólag értéktelen hulladék művészeti alkotásként éledt újjá - és aratott hatalmas sikert a látogatók körében. A szobrokat művészeti, agrár és műszaki egyetemek hallgatói, valamint szakmai és civil szervezetek önkéntesei alkották meg.
A program főtámogatója 2017-ben a Földművelésügyi Minisztérium volt.
A program 2018-ban folytatódik, ezúttal a "Biodiverzitás”, azaz a biológiai sokféleség és az ebben bekövetkezett ember okozta hatások kerülnek a fókuszba. Az ember, saját létformájának fenntartása és növekvő igényeinek kielégítése érdekében folyamatosan csökkenti az élővilág változatosságát, a megmaradó helyeket pedig elszennyezi újrahasznosításra nem kerülő hulladékaival. A vadvilág, de mondhatjuk azt is, hogy az élelmiszertermelésbe vont fajták diverzitásának csökkenésével az emberiség csökkenti genetikai tartalékait, s rontja reagáló- és alkalmazkodó képességét a klíma és a környezet változásaira. A Föld történelme során többször előfordult már olyan időszak, amikor a fajoknak a szokottnál nagyobb része tűnt el (a fajpusztulás, ugyanúgy, ahogy egy új faj keletkezése, bizonyos mértékig természetes folyamat). Jelenlegi ismereteink szerint azonban egyik esetben sem zajlott a fajok kihalása olyan sebességgel és mértékben, mint napjainkban. Ennek legfőbb oka az emberiség természetátalakító tevékenysége.

A TRASH ART MAGYARORSZÁG CÉLJA
A Trash Art Magyarország elsődleges célja, hogy a szobrokkal, a kiegészítő szemléletformáló információkkal, kiadványokkal és ismeretterjesztő előadásokkal minél több ember figyelmét felhívja az újrahasznosítható hulladékban rejlő értékre, amit meg kell becsülni és minél magasabb szinten vissza kell juttatni a körforgásos gazdaságba. Hiszen a hasznos másodnyersanyagot cégek százai várják, hogy válogassák, feldolgozzák és termékeket készíthessenek belőle. A Trash Art ezeket a cégeket (hulladékfeldolgozók, újrahasznosítók, közszolgáltatók) is szeretné bemutatni, hogy az emberekhez közelebb kerüljön a téma, és lássák, mi-hova kerül és mi is készül belőle Magyarországon.
A fentiek mellett minden évben kiemelt figyelmet kap egy terület, amely a verseny és az alkotások témáját adja. Ez 2018-ban a biodiverzitás védelme.
Különleges helyzetben vagyunk mi, emberek, hiszen mi alakítjuk környezetünket. Hatásunk a bolygóra pozitív és negatív is lehet. Az tehát, hogy milyen jövő vár ránk és a többi élőlényre, csakis rajtunk múlik. A szobrok a környezet nagykövetei. Hírül viszik, hogy a pazarlás és a fogyasztási eufória helyett a környezettudatosság és a hosszú távú gondolkodás a homo sapiens sapiens ("értelmes ember”) boldogulásának sarokköve.
Vigyétek hírünket, alkossatok, nevezzetek és a művészet erejével segítsetek felhívni a figyelmet az újrahasznosítás és a biodiverzitás védelmének fontosságára!
Legyetek Ti a jövő nemzedékeinek hírnökei!

HULLADÉK VAGY ALAPANYAG?
Magyarországon a kibocsátott hulladéknak még mindig csak a 20%-a kerül szelektív hulladékgyűjtőbe, míg több mint a fele hulladéklerakóba. Ezt az arányt kell minél gyorsabban megfordítanunk azzal, hogy egyre többen és egyre tisztábban szelektálunk. Évente hazánkban fejenként napi 1 kg hulladékot termelünk, ami elrettentő szám, pedig nagyon könnyen csökkenthetnénk szelektív gyűjtéssel, vagy komposztálással.

NEVEZÉSI SZABÁLYZAT
A Trash Art Magyarország 2018-as témája: "Biodiverzitás" - a biológiai sokféleség védelme

Pályázók köre: művészek, kreatív emberek és csoportok, egyetemek, civil szervezetek, középiskolák jelentkezését egyaránt várjuk!

Kategóriák:
A 2018-as versenyre 3 kategóriában lehet nevezni:
1. Amatőr
2. Művész (rendelkezik művészeti képzés adta diplomával vagy már elismert alkotó)
3. Diák (középiskolai* vagy felsőoktatási intézmény hallgatója)
*Középiskolák számára lehetőség van beltéri szobrok, makettek készítésére is, amennyiben az alkotás legalább 10 alakos csoport. Az iskolás csoportok nevezett szobrai, szoborcsoportjai közül a legkiválóbbak értékes különdíjban részesülnek és bekerülnek a gödöllői kiállítás anyagába.

Nevezési időszak: 2017. november 15-2018. március 15.

Nevezés módja: a kitöltött online Jelentkezési lap beküldésével (lásd a kiírás végén).
- a nevezés mindenki számára nyitott és ingyenes
- egy pályázó több alkotással is nevezhet
A pályázati anyagnak tartalmaznia kell:
- a pályázó nevét (személy/csoport, intézmény, civil szervezet, cég), címét, képviselőjének nevét, e-mail címét, telefonszámát,
- a kategóriát,
- a pályamű címét,
- a pályamű rövid, max. 1000 karakteres bemutatását, leírását,
- a pályázó rövid, max. 1000 karakteres bemutatását önmagáról, a csoportról,
- 1 db fotót a pályázóról,
- max. 10 db pályaművel kapcsolatos rajzot, tervet, anyaghasználattal kapcsolatos tervet

A szobrok/ installációk követelményei
Téma:
- A program szabad kezet ad az alkotóknak a téma feldolgozásában. A földtörténetben élt, élő fajok bemutatásától az emberi tevékenység, annak látványos hatásainak bemutatásáig.

Megjelenés:
- Készülhetnek önálló szobrok vagy szoborcsoportok.
- Maximum 2-2,5 méter magasak és legfeljebb 4 m2 alapterületűek lehetnek (a technikai megoldások egyeztetése után a méret növelhető).

Anyaghasználat:
- Szabadon választott, minden csapat tetszőlegesen választja ki azokat az elemeket, hulladék -újrahasznosítható anyagokat, melyből az installációt készíti. A szobroknak lehet vázat készíteni, amire rögzítik az újrahasznosítandó anyagot, de kikötés, hogy a váz is újrahasznosítható legyen.
- Minden alapanyag használható: fém, alumínium, üveg, PET palack, fa stb.
- Igény szerint az alapanyagot minden város hulladékgazdálkodási közszolgáltatója vagy hulladékhasznosító üzeme, valamint a projekthez csatlakozó cégek biztosítják.

Kiemelt szempontok!
- Kiemelt szempont a biztonság, a balesetveszély elkerülése, ezért strapabíró, időtálló, szállításra alkalmas alkotásokat kell létrehozni! A szobrokat tehát statikailag és érintésvédelem szempontjából is úgy kell elkészíteni, hogy azok megfeleljenek a biztonságos kiállíthatóság feltételeinek. Ezt minden kiállításra kerülő szobor esetében ellenőrizzük. Amennyiben ennek nem felel meg, a gödöllői kiállítás megnyitója előtt a pályamű kizárásra kerülhet.
- A készítésnél törekedni kell arra, hogy a rögzítések és az illesztések során minél kevesebb ragasztót, purhabot használjanak az alkotók, az értékelésnél a zsűri ezt figyelembe veszi.
Szakmai tanácsadók
A pályaművek megalkotásához szakmai segítséget ad a Trash Art Magyarország csapata. A jelentkezés és kapcsolatfelvétel után mentorok és patrónusok fogják segíteni az alkotókat művészeti, szakmai tanácsokkal - és amennyiben igénylik - alapanyagot is biztosítanak a hulladékgazdálkodó cégeken keresztül. A készülő, vagy már elkészült alkotásokat helyben megtekinti a Trash Art csapata és dokumentálja az alkotási folyamatot.

Jó példák
Újrahasznosítás az egész világ!
Olvassatok, kutassatok a témában, nézegessetek képeket, alkotásokat, és figyeljétek Facebook oldalunkat, ahol mindig új ötletekkel és érdekességekkel állunk elő: https://www.facebook.com/trasharthungary/
A tavalyi alkotásokat is érdemes alaposan végignézni és a jó ötleteket ellesni: Trash Art Magyarország 2017. Katalógus

Díjazás
Mindhárom kategóriában a legjobb pályázókat értékes díjakkal jutalmazzuk, összesen 3 millió forint értékben!
A díjátadóra a Nemzetközi Természetfilm Fesztivál zárónapján, 2018. május 27-én kerül sor Gödöllőn, az Alsóparkban.

A szobrok megjelenése, kiállítás
- A szakmai zsűri által a versenybe beválogatott pályaművek 2018. március 15-től megtekinthetők lesznek a http://www.godollofilmfest.com oldalon és bemutatkozási lehetőséget kapnak a Trash Art Magyarország 2018. évi katalógusában.
- A kiállításra kiválasztott szabadtéri pályaművek (2017. évhez hasonlóan) először 2018. május 24-én a Nemzetközi Természetfilm Fesztivál kísérőprogramjaként Gödöllő parkjaiban és a Királyi Kastély kertjében kerülnek bemutatásra, majd ezt követően az év során a kiállítás országszerte több helyszínen is látható lesz.
- A kiállításra kiválasztott beltéri pályaművek, a Nemzetközi Természetfilm Fesztivál kísérőprogramjaként, a Fesztivál egyik helyszínén kerülnek kiállításra 2018. május 24-én.
- A vándorkiállítás végén, minőségi állapotuktól függően, a szobrok kiállításra vagy újrahasznosításra kerülhetnek, illetve az alkotó, vagy a hulladék alapanyagot biztosító cégek külön kérésére elszállíthatják azt saját városukba, telephelyükre.
- A kiíró fenntartja a jogát, hogy csak az általa kiválasztott pályaművek kerülnek be az országos vándorkiállításba.
Sikeres alkotó munkát kívánunk!
A Trash Art Magyarország 2018. verseny szervezője a Nemzetközi Természetfilm Fesztivál és a Greenius.
A program támogatói az újrahasznosítást kiemelten fontosnak tartó nagyvállalatok, intézmények!

Kapcsolat:
Hankó Gergely: gergelyhanko@gmail.com Tel.: 06 30-314-7550
Székelyhidi Tamás: szekelyhidi.tamas@godollofilmfest.com Tel.: 06 30-540-3601
További információ
https://www.facebook.com/trasharthungary/

Ingyenes e-mail tanfolyam
Legalább ennyit a
forrásteremtésről címmel
Magam csináljam vagy bízzak meg egy szakembert?  Akármelyik utat választja van egy minimum, amit mindenképpen tudnia kell.
Ha Ön(ök) csinálják, akkor magától értetődő, hogy érteni kell hozzá, ha mást bíznak meg, akkor annyi tudásra lesz szükségük, hogy tudjanak megrendelni és átvenni.
Ezt a tudást szerezheti meg ezen a tanfolyamon, ami egyben jó alap arra, hogy ha saját maga vág bele könnyű legyen hozzátanulni.

Ne csak olvassa és nézze (filmek is lesznek a leckékben), csinálja is.
A forrásteremtésnél ezt alig kell magyarázni, hiszen elméletben forrást szerezni enyhén szólva marhaság.
Ezért arra kérem, hogy az egyes levelekben olvasottakat azonnal valósítsa meg a gyakorlatban.
Ne feledje, akármilyen kis lépés sokkal többet ér, mint az álldogálás a rajtvonalnál...
Az egyes leckéket e-mailben kapja meg, hetente egyet.
Jó tanulást és eredményes forrásszerzést kívánok!
Huszerl József szerkesztő
Itt iratkozhat fel

Távoktatási tanfolyamainkHírek a Főoldalról


Ingyenes hírlevelünkre
itt iratkozhat fel

Nyomtatóbarát változat
A pályázat linkjének elküldáse e-mailben
Vissza
Felhasználási feltételek
Adatvédelem
Levél a szerkesztőnek
Médiaajánlat
Impresszum