Érvényes pályázatok: újak, kiírók szerint, érvényesség szerint, tárgymutató szerint, módosultak
Pályázatok Pályázatok
Nyomtatóbarát változat
A pályázat linkjének elküldése e-mailben
Vissza
Cím:
Európa a polgárokért program / Aktív európai emlékezet
Kiíró:
Európai Bizottság; Tempus Közalapítvány
Határidő:
06/01/2012
Érvényes:
06/01/2012
Tárgymutató:
Európa a polgárokért program / Aktív európai emlékezet
Pályázhat:
- nem kormányzati szervezetek;
- túlélők szövetségei
- emlékőrzési feladatokat ellátó szervezetek;
- múzeumok;
- helyi és regionális hatóságok;
- általános európai érdekű szövetségek
- alapítványok
- kutatóintézetek/oktatási intézmények
A kiíró(k) adatai
Napi Pályázati Értesítő >>>


Aktív európai emlékezet

Az akció célja
Az Európai Unió alapvető értékei közé tartozik a szabadság, a demokrácia és az emberi jogok tiszteletben tartása. Annak érdekében, hogy valóban értékelni tudjuk e fogalmak jelentését, emlékeznünk kell rá, hogyan sértette meg a nácizmus és a sztálinizmus ezeket az elveket. Az áldozatokra való megemlékezéssel, a deportálásokhoz kapcsolódó helyszínek és dokumentumok megőrzésével Európa megőrzi a múlt emlékét, sötét oldalaival együtt. Ez különösen fontos most, hogy azok, akik mindezt megélték, egyre kevesebben vannak. A fiatal generációk bevonása teszi lehetővé, hogy a második világháború és tragikus következményei ne merüljenek feledésbe. Fontos, hogy a polgároknak képe és véleménye legyen az Európai Unió eredetéről, ötven évvel ezelőtt, az európai integráció folyamatáról, amely biztosítja a békét a tagok között, és nem utolsósorban a mai Európáról, túllépve a múlton, a jövőt építve.

Milyen tevékenységeket támogat az akció?
A támogatandó projektek fő célja, hogy életben tartsák a nácizmus és a sztálinizmus áldozatainak emlékét, hogy a mostani és jövőbeni generációk is tudják és megértsék, mi és miért történt a koncentrációs táborokban és más tömeges kivégzések helyszínein.

A projektek négy témára vagy ezek kombinációira irányulhatnak:

Megőrzés
A projekt biztosítja a tömeges deportálások és kivégzések fő helyszíneinek, emlékműveinek vagy a tragikus eseményeket dokumentáló archívumoknak a megőrzését. Az archívumok kézzelfogható iratok mellett nem kézzelfogható dokumentumokat, például összegyűjtött szóbeli vallomásokat is jelenthetnek. A projekt biztosítja, hogy a múlt különböző emlékei, bizonyítékai elérhetők legyenek a mai európai polgárok és a jövő generációk számára.

Megemlékezés
A projekt megemlékezik a nácizmus vagy a sztálinizmus áldozatairól, vagy azokról, akik jelentős kockázatot vállalva megmentettek másokat a deportálástól vagy a kivégzéstől. A projektnek meg kell mozgatnia az embereket minden generációból. Lehet például egy ünnepség egy emlékhelyen egy évforduló alkalmából, vagy egy emlékmű vagy épület felavatása. A projekt célja lehet az is, hogy többet tudjunk az egyéni sorsokról, kutatások, beszélgetések vagy az áldozatokról összeállított dokumentációs anyag fejlesztésének segítségével. A projektnek világosan meg kell határoznia a célcsoportját, és gondoskodnia kell róla, hogy az üzenet hatékonyan eljusson hozzájuk. A polgároknak aktív szerepet kell vállalniuk a tervezésben, a megvalósításban és az utómunkálatokban.

Reflexió
A projektnek be kell vonnia a polgárokat, különösen a fiatalokat egy széles körű közös gondolkodásba a nácizmus és a sztálinizmus okairól és következményeiről. Olyan speciális célcsoportokat is választhat, amelyek multiplikátor szerepre alkalmasak, például szakértők, vezetők, döntéshozók, stb. Kiindulva onnan, hogy valójában mi is történt, a projekt elemzi, hogy miért és hogyan vették semmibe a demokratikus elveket és az emberi jogokat. Ez elvezet az Európai Unió létrehozásának okaihoz, és az európai integrációs folyamat segítségével megőrzött értékekhez. Végül az európai integráció és a mai Európa eredetét már jobban értve, sor kerülhet az Európa jövőjéről való gondolkodásra. Ezt a gondolkodást konkrét tevékenységek kísérhetik vagy segíthetik. A projektet a megbékélés, a tolerancia és a pluralizmus jegyében kell megvalósítani. Különösen fontos, hogy sokféle - különböző életkorú, különböző nemzetiségű, különböző kulturális és vallási háttérrel rendelkező - embert vonjon be.

Hálózat
A program ösztönzi, hogy az ezen a területen tevékenykedő szervezetek kapcsolatokat építsenek ki egymás között, és tanuljanak egymástól. A projekt ezen szervezetek hosszú távú, tartós hálózatait alapozza meg vagy fejleszti. Tartalmazhatja például a felmerülő problémákról szóló eszmecserét vagy az új pedagógiai eszközökre vagy archiválási módszerekre vonatkozó bevált jó gyakorlatok megosztását. Egy ilyen hálózat különböző partnerek konkrét együttműködéséhez vezethet, a megőrzéssel, megemlékezéssel és/vagy reflexióval foglalkozó közös projektek formájában. Az együttműködés erősíti a részt vevő szervezetek európai dimenzióját, és új megközelítésekkel gazdagítja a vitát. Európa-szerte nagyobb nyilvánosságot és erősebb hatást biztosít a projekteknek, így nagyobb az esélye a mai Európa polgárainak elérésére.

Néhány példa a támogatható tevékenységekre:
megemlékezési ünnepség, videóinterjúk, kiállításokhoz végzett kutatások, archívumok digitalizálása, a helyszínek megőrzésére irányuló önkéntes munka stb.

Ki pályázhat?
- nem kormányzati szervezetek;
- túlélők szövetségei
- emlékőrzési feladatokat ellátó szervezetek;
- múzeumok;
- helyi és regionális hatóságok;
- általános európai érdekű szövetségek
- alapítványok
- kutatóintézetek/oktatási intézmények
További fontos tudnivalók
- A projektnek meg kell felelnie a program célkitűzéseinek, prioritásainak és horizontális jellemzőinek.
- A programban jelenleg az Európai Unió 27 tagállama, Horvátország, Macedónia és Albánia vesz részt. A projektnek a programban részt vevő országok valamelyikében kell megvalósulnia.
- Projekt időtartama: 18 hónap

Támogatás
Kétféle költségvetés közül lehet szabadon választani:
- Átalányalapú finanszírozás: A támogatások kiszámítása átalánydíjak alapján történik (lásd a táblázatot), amihez hozzájön még a koordinációs költség, ami szintén szabadon felhasználható. Kommunikációs eszközök előállítására is van lehetőség.
- Költségvetésen alapuló finanszírozás: A támogatás nem haladhatja meg az érintett programra vonatkozó támogatható költségek legfeljebb 70%-át. Ennek megfelelően a teljes becsült támogatható költségek legalább 30%-ának az Európai Unió költségvetésétől eltérő forrásból kell származnia. A megítélt összeg semmilyen esetben sem haladja meg a pályázatban kért összeget.
A támogatás minimális összege 10 000 euró, maximális összege 100 000 euró.

Pályázati határidő:
2012. június 1. (Projekt kezdete: 2012. december 1. - 2013. május 31.)

További információ:
További részletes információ található még az Európai Bizottság honlapján: http://ec.europa.eu/dgs/education_culture/activecitizenship/index_en.htm

http://www.tpf.hu

A pályázattal kapcsolatos dokumentumok:
pályázati dokumentumokIngyenes e-mail tanfolyam
Legalább ennyit a
forrásteremtésről címmel
Magam csináljam vagy bízzak meg egy szakembert?  Akármelyik utat választja van egy minimum, amit mindenképpen tudnia kell.
Ha Ön(ök) csinálják, akkor magától értetődő, hogy érteni kell hozzá, ha mást bíznak meg, akkor annyi tudásra lesz szükségük, hogy tudjanak megrendelni és átvenni.
Ezt a tudást szerezheti meg ezen a tanfolyamon, ami egyben jó alap arra, hogy ha saját maga vág bele könnyű legyen hozzátanulni.

Ne csak olvassa és nézze (filmek is lesznek a leckékben), csinálja is.
A forrásteremtésnél ezt alig kell magyarázni, hiszen elméletben forrást szerezni enyhén szólva marhaság.
Ezért arra kérem, hogy az egyes levelekben olvasottakat azonnal valósítsa meg a gyakorlatban.
Ne feledje, akármilyen kis lépés sokkal többet ér, mint az álldogálás a rajtvonalnál...
Az egyes leckéket e-mailben kapja meg, hetente egyet.
Jó tanulást és eredményes forrásszerzést kívánok!
Huszerl József szerkesztő
Itt iratkozhat fel

Távoktatási tanfolyamainkHírek a Főoldalról


Ingyenes hírlevelünkre
itt iratkozhat fel

Nyomtatóbarát változat
A pályázat linkjének elküldáse e-mailben
Vissza
Felhasználási feltételek
Adatvédelem
Levél a szerkesztőnek
Médiaajánlat
Impresszum