Érvényes pályázatok: újak, kiírók szerint, érvényesség szerint, tárgymutató szerint, módosultak
Pályázatok Pályázatok
Nyomtatóbarát változat
A pályázat linkjének elküldése e-mailben
Vissza
Cím:
Az év ökoturisztikai létesítménye
Kiíró:
Vidékfejlesztési Minisztérium; Magyar Turizmus Zrt.
Határidő:
07/31/2012
Érvényes:
07/31/2012
Tárgymutató:
cím, ökoturisztikai létesítmények
Pályázhat:
ökoturisztikai létesítmények üzemeltetői (nemzeti park igazgatóságok, erdőgazdaságok, önkormányzatok, társadalmi szervezetek, társas- és magánvállalkozások stb.)
A kiíró(k) adatai
Napi Pályázati Értesítő >>>

P á l y á z a t i f e l h í v á s
"AZ ÉV ÖKOTURISZTIKAI LÉTESÍTMÉNYE" 2012
cím elnyerésére

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) Környezet- és Természetvédelmi Helyettes Államtitkársága, valamint a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) Turisztikai Főosztálya - együttműködésben a Magyar Turizmus Zrt.-vel (MT Zrt.) - pályázatot ír ki "Az év ökoturisztikai létesítménye" cím elnyerésére.
A pályázat célja, hogy az ökoturisztikai létesítmények, illetve működtetőik megmérettessenek kínálatuk látogató- és családbarát jellege alapján. A legjobb minősítést elnyerő helyszínek a pályázatot kiíró szervezetek vezetőjének elismerésében részesülnek. A címet elnyert létesítményeket a pályázat lebonyolításában közreműködő szervezetek kommunikációs tevékenységük során kiemelten kezelik.

Mitől látogató- és családbarát egy ökoturisztikai létesítmény?
Látogatóbarátnak tekinthető az az ökoturisztikai létesítmény, amely az elsődleges cél, a természeti és táji örökség megőrzése mellett történő bemutatáson túl, a látogatók igényeit is figyelembe veszi, tervezése és működtetése a kereslet ismeretében zajlik. Ezek a létesítmények infrastruktúrájukat tekintve, felszereltségben és a szolgáltatásokban is a látogatók alapvető elvárásainak megfelelően lettek kialakítva, a természeti örökség bemutatása élményszerűen történik. Mindez a látogatói megelégedettséget szolgálja, ami a látogatás eredményességéhez, a látottak befogadásához is hozzájárul.
A családbarát bemutatóhelyek célzottan a gyerekeknek szóló bemutatással is rendelkeznek, emellett a helyszín kialakítása úgy történt meg, hogy az a kisgyermekes családok számára is kényelmes ott-tartózkodást nyújtson.

Ki és milyen kategóriában pályázhat?
A cím elnyerésére ökoturisztikai létesítmények üzemeltetői (nemzeti park igazgatóságok, erdőgazdaságok, önkormányzatok, társadalmi szervezetek, társas- és magánvállalkozások stb.) pályázhatnak, az alábbi kategóriákban:
- ökoturisztikai látogatóközpontok;
- tanösvények.

Egy szervezet kategóriánként egy létesítménnyel pályázhat.
A 2010. és/vagy 2011. évi pályázaton I-III. helyezést elért ökoturisztikai létesítménnyel csak abban az esetben lehet pályázni, ha az előző pályázatok elbírálása óta lényegi fejlesztés történt a bemutatóhelyen. Ezt a pályázati adatlap "Új fejlesztések" rovatában kell kifejteni.
Melyek a cím elnyerésének szakmai feltételei?
A címet csak azok a létesítmények nyerhetik el, amelyek megfelelnek az ökoturizmus alapelveinek, vagyis
- a bemutatás alapvetően a természeti vonzerőkön alapul;
- a természeti-kulturális erőforrások fenntartható használata jellemzi;
- a résztvevők számára autentikus élményeket nyújt, a terület értékeinek alapos és élményszerű megismerését teszi lehetővé;
- tudatosan oktató és szemléletformáló szerepe van, a látogatókat igyekszik meggyőzni a természeti örökség megőrzésének fontosságáról;
- bővítik a helyi termékek és szolgáltatások iránti keresletet a létesítmény üzemeltetése során, illetve a látogatók számára kínált szolgáltatások keretében;
- hasznot hoz a helyi közösség számára, ugyanakkor bevételei egy része a turisztikai vonzerőt jelentő természeti örökség megőrzését szolgálja.

A cím elnyerésének további szempontjai a következők:
- a részvétel a turisztikai szolgáltatókkal való együttműködésben: TDM-szervezet keretében, vagy ha nincs, attól függetlenül;
- az esélyegyenlőség érvényesítése: a foglalkoztatottak és vendégek körében a fogyatékos emberek és szociálisan rászorulók részvételét ösztönző intézkedések.

Az ökoturizmus alapelveinek való megfelelésről a pályázóknak a pályázati adatlapon kell számot adni.
A látogató- és családbarát jelleg megítélésének szempontrendszerét - amely alapján az előzetes értékelés során kiválasztott pályázatok pontozása történik - az 1–2. melléklet tartalmazza.

Milyen formában és határidővel kell beadni a pályázatot?
A pályázati adatlapot a 3. melléklet tartalmazza, illetve letölthető az alábbi honlapokról:
- VM Környezet- és Természetvédelmi Helyettes Államtitkárság - http://www.termeszetvedelem.hu/okoturizmus;
- NGM Turisztikai Főosztály - http://kormany.hu/ngm.gov.hu;
- MT Zrt. - http://www.itthon.hu/szakmai-oldalak/felhivasok-palyazatok

A kitöltött pályázati adatlapot kizárólag e-mailben, csatolt állományként szükséges továbbítani az alábbi címre:
- henrietta.dosa@vm.gov.hu (Dósa Henrietta - vezető-tanácsos, VM, Természetvédelmi Helyettes Államtitkárság, Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztály).

Az állomány nevét kérjük a következőképpen képezze (ékezetes betűk nélkül):
szervezet rövid neve_pályázati kategória neve (pl. BNPI_tanosveny.doc vagy .pdf)
A pályázathoz csatolható egy darab kiadvány elektronikus verziója, amely az adott ökoturisztikai létesítményt mutatja be.
A pályázat beadásának határideje: 2012. július 31.
A bírálóbizottság csak a meghatározott feltételek szerint, határidőre és hiánytalanul beérkezett pályázatokat bírálja el.

Hogyan történik a pályázatok elbírálása?
A beérkezett pályázatokat a pályázat lebonyolításában közreműködő szervezetek egy-egy delegáltjából álló szakmai munkacsoport bírálja el. A munkacsoport a bírálatba egy, a pályázat témájában jártas külsős szakértőt is bevonhat.
Az elbírálás két szakaszból áll, melyek a következők:
1. szakasz (előzetes értékelés): az ökoturizmus alapelveinek való megfelelés értékelése a beadott pályázati adatlap alapján. Azok a pályázatok, amelyek az 50 pontból nem érnek el legalább 35-öt, a második értékelési szakaszban nem vesznek részt.
2. szakasz: az ökoturisztikai létesítmények látogató- és családbarát jellegének pontozásos értékelése anonim helyszíni bejárás tapasztalatai alapján.
A bírálóbizottság tagjai a pályázatokat pontozással minősítik, a végső pontszám az egyes bírálók által adott pontszámok átlagolásával születik meg. Az egyes kategóriákban az öt legmagasabb pontszámot elért pályázatra vonatkozóan a bizottság szöveges formában rövid szakmai indokolást ad. A bírálóbizottság a pályázat benyújtási határidejét követő 30 napon belül készíti el a pályázati döntéshez szükséges javaslatát.
A cím odaítéléséről - a szakmai bírálóbizottság javaslata alapján - a természetvédelemért felelős helyettes államtitkár és a NGM turizmusért felelős szervezeti egység vezetője dönt, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatójának egyetértésével. Általános szabályként kategóriánként egy, a legmagasabb pontszámot elért létesítmény kerül elismerésre. A cím adományozására csak megfelelő minőségi színvonalat elért pályázatok esetén kerül sor.
A pályázat eredményét a kiíró szervezetek saját honlapjukon hozzák nyilvánosságra, a nyerteseket írásban értesítik.

Mivel jár az elismerés?
A nyertes pályázók oklevelet kapnak, amelyet jogosultak a létesítményben vagy egyéb, arra alkalmas helyen közszemlére tenni.
A nyertes pályázók a címet használhatják az ökoturisztikai létesítmény marketingjében, kommunikációjában. A címet a nyertes helyszínek - az adományozás évének megjelölésével - korlátlan ideig használhatják.
A pályázatot kiíró szervezetek a nyertes létesítményt kiemelten kezelik ökoturisztikai jellegű kommunikációs tevékenységük során. A nyertes létesítmény
- kiemelt megjelenési lehetőséget kap a Magyar Turizmus Zrt. nemzeti turisztikai adatbázisában;
- egy oldalas megjelenési lehetőséget kap a hazai nemzeti parkok ökoturisztikai kínálatát bemutató kiadványban;
- kiemelt megjelenési lehetőséget kap a Magyar Turizmus Zrt. saját médiafelületein

Az elismeréseket a természetvédelemért felelős helyettes államtitkár, a turizmusért felelős helyettes államtitkár és a MT Zrt. vezérigazgatója (akadályoztatásuk esetén megbízottjaik) nyilvános ünnepség keretében adják át.

További információ
A pályázattal kapcsolatban érdeklődni az alábbi elérhetőségeken lehet:
Dósa Henrietta (vezető-tanácsos, VM, Természetvédelmi Helyettes Államtitkárság, Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztály)
- telefon: 1/7952428
- e-mail: henrietta.dosa@vm.gov.hu

Babarczi Magdolna (termékmenedzser, MT Zrt.)
- telefon: 1/488-8758
- e-mail: babarczi@itthon.hu

A pályázattal kapcsolatos dokumentumok:
Pályázati adatlap (doc)Ingyenes e-mail tanfolyam
Legalább ennyit a
forrásteremtésről címmel
Magam csináljam vagy bízzak meg egy szakembert?  Akármelyik utat választja van egy minimum, amit mindenképpen tudnia kell.
Ha Ön(ök) csinálják, akkor magától értetődő, hogy érteni kell hozzá, ha mást bíznak meg, akkor annyi tudásra lesz szükségük, hogy tudjanak megrendelni és átvenni.
Ezt a tudást szerezheti meg ezen a tanfolyamon, ami egyben jó alap arra, hogy ha saját maga vág bele könnyű legyen hozzátanulni.

Ne csak olvassa és nézze (filmek is lesznek a leckékben), csinálja is.
A forrásteremtésnél ezt alig kell magyarázni, hiszen elméletben forrást szerezni enyhén szólva marhaság.
Ezért arra kérem, hogy az egyes levelekben olvasottakat azonnal valósítsa meg a gyakorlatban.
Ne feledje, akármilyen kis lépés sokkal többet ér, mint az álldogálás a rajtvonalnál...
Az egyes leckéket e-mailben kapja meg, hetente egyet.
Jó tanulást és eredményes forrásszerzést kívánok!
Huszerl József szerkesztő
Itt iratkozhat fel

Távoktatási tanfolyamainkHírek a Főoldalról


Ingyenes hírlevelünkre
itt iratkozhat fel

Nyomtatóbarát változat
A pályázat linkjének elküldáse e-mailben
Vissza
Felhasználási feltételek
Adatvédelem
Levél a szerkesztőnek
Médiaajánlat
Impresszum