Érvényes pályázatok: újak, kiírók szerint, érvényesség szerint, tárgymutató szerint, módosultak
Pályázatok Pályázatok
Nyomtatóbarát változat
A pályázat linkjének elküldése e-mailben
Vissza
Cím:
Biztonságos iskolakertek - egészséges talajokon!
Kiíró:
Iskolakertekért Alapítvány
Határidő:
12/20/2017
Érvényes:
12/20/2017
Tárgymutató:
iskolakertek - egészséges talajokon
Pályázhat:
iskolakertet működtető közösség
A kiíró(k) adatai
Napi Pályázati Értesítő >>>

Biztonságos iskolakertek - egészséges talajokon!

Pályázati lehetőség iskolakertet működtető közösségek részére
Az Iskolakertekért Alapítvány - a Nemzeti Élelmiszerlánc- biztonsági Hivatal (NÉBIH) közreműködésével - meghirdeti az iskolakerti talajok ingyenes bevizsgálásának III. pályázati körét
Az Iskolakertekért Alapítvány és a NÉBIH Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának együttműködésével idén is lehetőség nyílik az Iskolakert-hálózat tagintézményei számára az iskolakertjeik talajának ingyenes bevizsgálására. Az együttműködés évente 10 iskolakert bevizsgálását teszi lehetővé, a megállapodás időtartama alatt. A 2016- os év tavaszán lezajlott 8 budapesti, valamint egy jászberényi Iskolakert-hálózati tag iskolakerti vizsgálata, 2016 év végén pedig újabb 5 iskolakert részesült a lehetőségben, már nemcsak a fővárosban, hanem országszerte.
Jelen pályázati kör is nyitott minden - az egész ország területén működő - Iskolakert-hálózati tag számára.

A pályázat aktualitása:
Az eddig elvégzett vizsgálati körökben előfordultak olyan esetek, amikor valamilyen intézkedésre volt szükség a termesztésbiztonság szempontjából. Mivel a nehézfémszennyezettség jelentős negatív élettani hatással bírhat a gyerekek szervezetére, ezért nagyon fontosnak tartjuk, hogy éljen ezzel az ingyenes talajvizsgálati lehetőséggel minden olyan iskolakert vezetője, akiben bármilyen bizonytalanság felmerül az iskolakert talajának - amivel a gyerekek közvetlenül érintkeznek - megfelelő minőségével kapcsolatban.

A pályázat keretében nyújtott kedvezmények:
Az iskolakertekben a talajmintavételt az iskolakert vezetőknek kell elvégeznie az együttműködési szerződés mellékletében szereplő útmutató alapján, és szintén ők gondoskodnak a minták kijelölt laboratóriumba való elpostázásáról is. Minden kiválasztott iskolakertből két átlagminta bevizsgálására lesz lehetőség jelen pályázat keretében a felszíni 0- 30 cm és az alatta lévő 30- 60 cm- es talajrétegekből (útmutató szerint).
A NÉBIH, a laboratóriumban elvégzett talajvizsgálatok eredményeit az Iskolakertekért Alapítványhoz juttatja el, ahol talajtani szakértő és a NÉBIH munkatársainak a bevonásával értelmezik azokat. Amennyiben szükséges, meghatározzák a beavatkozásokat és egyeztetnek az érintett iskolakerteket üzemeltető iskolákkal.
A talajvizsgálatok kiterjednek a talajok alap paramétereire (humusztartalom, kémhatás, összes sótartalom, mésztartalom) makro és mikro tápelem ellátottságára, valamint a 19 leggyakrabban előforduló nehézfém vizsgálatára. Szennyezettség esetén a növénytermesztési idény végén a talajvizsgálatok növényvizsgálatokkal lesznek kiegészítve, melyek a szennyeződések megjelenését vizsgálják a termesztett növényekben. 2

A pályázók köre:
Minden olyan iskolakertet működtető közösség jelentkezhet, amely tagja az Iskolakertekért Alapítvány által kordinált Iskolakert-hálózatnak IH (a tagfelvétel 2017. december 19-ig megtörténik).

A pályázat beadásának módja:
Pályázni a mellékelt pályázati adatlap beküldésével lehetséges az iskolakert.halozat@gmail.com címre.
A pályázat benyújtásának határideje: 2017. december 20.

A pályázat elbírálása:
Amennyiben a jelentkezők száma meghaladja a NÉBIH által meghatározott keretet (10 iskolakert talajvizsgálatára lehetőséges évente), úgy a veszélyeztetettség (potenciális szennyezőforrások) alapján rangsoroljuk a jelentkező iskolakerteket.
A kiválasztás szempontjai:
- az iskolakert talajszennyezettségi kitettségének a mértéke a pályázati adatlap kérdéseinek megválaszolása alapján (nagyvárosi környezet, jelenlegi vagy múltbéli iparterület közelsége, forgalmas út közelsége, hulladék talajba keveredése, korábbi erre utaló vizsgálatok eredményei stb.)

A pályázati kedvezményben részesülő IH tagintézmények kötelezettségei:
- az iskolakertben egy elkülönített terület biztosítása felhalmozási tesztnövény (saláta, gyökérzöldség) számára a termesztési időszak végén esedékes növényanalízisek számára (szennyezettség kimutatása esetén)
- kötelezettség vállalása az Iskolakertekért Alapítvánnyal való együttműködésre a megfelelő megoldás keresésében és megvalósításában, amennyiben a talajszennyezettség kimutatásra kerül az iskolakertben
- kapcsolattartó kijelölése a talajmintavétel, eredmények befogadása, szennyezés esetén a szükséges tennivalók egyeztetése céljából

Az eredmények belső információként való kezelése:
A talajvizsgálatok eredményét a NÉBIH talajlaboratóriuma az Iskolakertekért Alapítvány számára küldi meg, harmadik féllel szemben adatkiadás lehetősége nem állhat fenn. A NÉBIH talajtani szakértője értelmezi az eredményeket és értesíti az iskolákat a szükséges tennivalókról. A szennyezéssel érintett iskolák az Iskolakertekért Alapítvánnyal együttműködnek a megfelelő megoldás keresésében. Külső kommunikációs tevékenység nem történhet az érintett iskolák beleegyezése nélkül.

A pályázat elbírálásának határideje: 2017. január 5.
A pályázat nyerteseit az Iskolakertekért Alapítvány írásban értesíti. A nyertes pályázók a megnyert szolgáltatást az Iskolakertekért Alapítvánnyal kötött együttműködési megállapodásuk aláírása után vehetik igénybe.

Együttműködési szerződéskötés határideje: 2017. január 12.

A talajmintavétel időzítése:
A talajmintavételeknek és az átlagminták kijelölt laboratóriumba való eljuttatásának 2018. január 15 -február 28 között kell megtörténnie. A laboratórium elérhetőségét a kiválasztott iskolákkal kötött együttműködési megállapodás tartalmazza majd.

Pályázattal kapcsolatos kérdések:
tel.: Mátyás Izolda: +36- 30- 6530721, email: iskolakert.halozat@gmail.com
http://www.iskolakertekert.hu

Ingyenes e-mail tanfolyam
Legalább ennyit a
forrásteremtésről címmel
Magam csináljam vagy bízzak meg egy szakembert?  Akármelyik utat választja van egy minimum, amit mindenképpen tudnia kell.
Ha Ön(ök) csinálják, akkor magától értetődő, hogy érteni kell hozzá, ha mást bíznak meg, akkor annyi tudásra lesz szükségük, hogy tudjanak megrendelni és átvenni.
Ezt a tudást szerezheti meg ezen a tanfolyamon, ami egyben jó alap arra, hogy ha saját maga vág bele könnyű legyen hozzátanulni.

Ne csak olvassa és nézze (filmek is lesznek a leckékben), csinálja is.
A forrásteremtésnél ezt alig kell magyarázni, hiszen elméletben forrást szerezni enyhén szólva marhaság.
Ezért arra kérem, hogy az egyes levelekben olvasottakat azonnal valósítsa meg a gyakorlatban.
Ne feledje, akármilyen kis lépés sokkal többet ér, mint az álldogálás a rajtvonalnál...
Az egyes leckéket e-mailben kapja meg, hetente egyet.
Jó tanulást és eredményes forrásszerzést kívánok!
Huszerl József szerkesztő
Itt iratkozhat fel

Távoktatási tanfolyamainkHírek a Főoldalról


Ingyenes hírlevelünkre
itt iratkozhat fel

Nyomtatóbarát változat
A pályázat linkjének elküldáse e-mailben
Vissza
Felhasználási feltételek
Adatvédelem
Levél a szerkesztőnek
Médiaajánlat
Impresszum