Érvényes pályázatok: újak, kiírók szerint, érvényesség szerint, tárgymutató szerint, módosultak
Pályázatok Pályázatok
Nyomtatóbarát változat
A pályázat linkjének elküldése e-mailben
Vissza
Cím:
Balassi, a virágokkal nyíló - rendezvény megszervezése
Kiíró:
Balassi Bálint-emlékkard Kuratórium
Határidő:
12/29/2015
Érvényes:
12/29/2015
Tárgymutató:
rendezvény megszervezése, Balassi-fesztivál
Pályázhat:
önkormányzatok, művelődési intézmények, könyvtárak, civil közösségek, értékőrzők, énekkarok, az elithez tartozó vendéglátóhelyek
A kiíró(k) adatai
Napi Pályázati Értesítő >>>


Hajnalban szépülnek fák, virágok, füvek, harmaton ha nap felkél

Balassi, a virágokkal nyíló

A sok ezredéves régiségben gyökerező magyar közműveltség rajongóinak, az európai életérzés iránt vonzódó fiataloknak élménykínáló alkalma a Bálint napi Balassi-fesztivál. Az európai Balassi-folyamat kiindulópontja - a http://www.balassi.eu - pályázási lehetőséget nyit önkormányzatoknak, művelődési intézményeknek, könyvtáraknak, civil közösségeknek, értékőrzőknek, énekkaroknak, az elithez tartozó vendéglátóhelyeknek a XII. Bálint napi Balassi-fesztiválhoz - az európai életérzés ünnepéhez - kapcsolódó rendezvény megszervezésére. 2016-ban a fesztivál a poéta alkotásaiból a virágokról szóló verseket emeli az irodalombarátok érdeklődésének fénykörébe. "Kiben virágoztat jókkal úgy tégedet, Tél után tavasszal mint az szép kerteket, Megáldja fejedet" - adja meg a Bálint nap hangulatát a költő.

A liliomok, violák poétájának felidézéséért a 2016. február 12-én, 13-án és 14-én - pénteken, szombaton és vasárnap - sorra kerülő zenés irodalmi esteken azokat a Balassi-verseket célszerű megjeleníteni, amelyekben Balassi a virágokhoz, a kertekhez való vonzódásáról ír. Ebben az évben is lehet a Balassi-emlékkarddal kitüntetett költők alkotásaiból válogatni: "Tavaszultán tavaszlok sercegőn én is - kibukik torkomon gyöngyvirág, orgona, tulipán" - írja Kiss Benedek Átévszakulások című költeményében.

Ékesíthetik a fesztiválrendezvényeket népköltések: "Hej, tulipán, tulipán,Teljes szegfű, szarkaláb, Tele kertem zsályával,Szerelemnek lángjával./ Nyisd ki rózsám kapudat, Hadd kerüljem váradat, Rózsafának illatja Az én szívem biztatja."

A pályázat a Balassi-rendezvény vázlatát kell, hogy tartalmazza, legföljebb 60 gépelt soros leírásban. Célszerű elősorolni a szereplők nevét, körvonalazni a rendezvény irodalmi anyagát. "Mint szép liliomszál, ha félbemetszve áll, fejét földhöz bocsátja, Úgy Célia feje vagyon lefiggesztve, mert vagyon nagy bánatja" - jellemzi szerelme szomorúságát virágból font képpel a poéta.

A pályázat különösen ajánlott az európai értékeket finomító, megújító szervezeteknek, a sok évezredes hagyományt hatásosan fejlesztő civil egyesületeknek, kórusoknak, valamint az igényes vendégváróknak: éttermeknek. "Kiben virágoztat jókkal úgy tégedet, Tél után tavasszal mint az szép kerteket, Megáldja fejedet." - kelt Bálint napi, azaz február 14-ei érzést a költő.

Kiváltképp örömmel látja a kiíró a határon túli közösségek pályázatát: Nagyszombattól Székelykevéig, Németújvártól Ojtozig. Ugyancsak bizakodással várja az Európa távolabbi részein lakó, és a tengerentúli magyar közösségek pályaművét. Újrafényezhetik az érzést: "Széllyel tündökleni nem látd-é ez földet gyönyörű virágokkal..."

A fesztiválrendezvényeknek egy közös mozzanatuk van: a 2016-ban, azaz a magyar gyökerű nemzetközi díj életében a huszadik alkalommal Balassi Bálint-emlékkarddal kitüntetett magyar poéta és külföldi műfordító megnevezése a közönség előtt. Az európai életérzés ünnepének boros rendezvényein az első koccintás ezen irodalmárok egészségére történik. A kitüntetettek nevét a Balassi-kard alapítójától, Molnár Páltól E-levélben kapja meg valamennyi pályázó előzetesen. A rendezvény többi része szabadon alakítható a pályázók ötletei, elképzelései szerint. Felhasználhatják a poéta verssorait: "Mezők illatoznak jó szagú rózsákkal, sokszínű violákkal..."

A pályaművet 2015. december 29-éig kell a preshaztarsasag@gmail.com és a balassikard@yahoo.com címre eljuttatni. A legjobbnak talált három rendezvénytervet az európai Balassi-kultusz központja, a http://www.balassi.eu bemutatja a világhálón, az alkotókkal rövid interjút készít a Présház Hírportál - http://www.preshaz.eu -, emellett a szervezők és családtagjaik meghívólevelet kapnak a Bálint napi Balassi-fesztivál központi rendezvényére, a Balassi Bálint-emlékkard XX. alkalommal történő átadására. "S mint az méhek szegfű szép virágrúl, Mézet szedénk egymás ajakárúl" - idézi fel híres bécsi szerelmi kalandját az európai költőóriás.

Figyelem! Fontos kitétel: ez a pályázat - minthogy a Balassi-kard európai hagyománya immár huszadik éve állami támogatás nélkül fejlődik - nem jár pénzmozgással. A jutalom egy különleges rendezvényen való részvétel, és az ottani kapcsolatteremtés lehetősége. Tehát az utazás és a Budapesten tartózkodás költségeit maguk a pályázók viselik. Ehhez támogatást nem kapnak. A rendezvényen ez a pályázat nem kerül szóba. A pályázók a közönség soraiban foglalnak helyet. A kardátadás után találkozhatnak kiemelkedő magyar költőkkel, zeneművészekkel, borászokkal, alkotó értelmiségiekkel.
Az szép harmatot miként hullatod tavasszal virágra,
Sok jódot, Uram, úgy hullasd reám, te régi szolgádra.

Ingyenes e-mail tanfolyam
Legalább ennyit a
forrásteremtésről címmel
Magam csináljam vagy bízzak meg egy szakembert?  Akármelyik utat választja van egy minimum, amit mindenképpen tudnia kell.
Ha Ön(ök) csinálják, akkor magától értetődő, hogy érteni kell hozzá, ha mást bíznak meg, akkor annyi tudásra lesz szükségük, hogy tudjanak megrendelni és átvenni.
Ezt a tudást szerezheti meg ezen a tanfolyamon, ami egyben jó alap arra, hogy ha saját maga vág bele könnyű legyen hozzátanulni.

Ne csak olvassa és nézze (filmek is lesznek a leckékben), csinálja is.
A forrásteremtésnél ezt alig kell magyarázni, hiszen elméletben forrást szerezni enyhén szólva marhaság.
Ezért arra kérem, hogy az egyes levelekben olvasottakat azonnal valósítsa meg a gyakorlatban.
Ne feledje, akármilyen kis lépés sokkal többet ér, mint az álldogálás a rajtvonalnál...
Az egyes leckéket e-mailben kapja meg, hetente egyet.
Jó tanulást és eredményes forrásszerzést kívánok!
Huszerl József szerkesztő
Itt iratkozhat fel

Távoktatási tanfolyamainkHírek a Főoldalról


Ingyenes hírlevelünkre
itt iratkozhat fel

Nyomtatóbarát változat
A pályázat linkjének elküldáse e-mailben
Vissza
Felhasználási feltételek
Adatvédelem
Levél a szerkesztőnek
Médiaajánlat
Impresszum