Érvényes pályázatok: újak, kiírók szerint, érvényesség szerint, tárgymutató szerint, módosultak
Pályázatok Pályázatok
Nyomtatóbarát változat
A pályázat linkjének elküldése e-mailben
Vissza
Cím:
Felhívás érdekes épületek megnyitására és sétaútvonalak szervezésére
Kiíró:
Kulturális Örökségvédelmi Hivatal
Határidő:
10/12/2012
Érvényes:
10/12/2012
Tárgymutató:
örökségvédelem, épületek és sétaútvonak
Pályázhat:
bárki
A kiíró(k) adatai
Napi Pályázati Értesítő >>>

FELHÍVÁS érdekes épületek megnyitására és sétaútvonalak szervezésére

IDÉN IS SOR KERÜL AZ EURÓPA-SZERTE NÉPSZERŰ
KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG NAPJAI
HÉTVÉGÉRE, MELYNEK IDŐPONTJA:
2012. SZEPTEMBER 15-16.
szombat-vasárnap

Az ÖRÖKÖLT ÜZENET központi témájával, a Szakrális Művészetek Hete rendezvényeivel, a szellemi kulturális örökség elemeinek bemutatásával, a Kultúrházak.hu programjával
VÁRJUK MINDEN EDDIGI, ÉS MINDEN ÚJ HELYSZÍN JELENTKEZÉSÉT.

Országos jelentőségű események, évfordulók 2012-ben:
Az aktív idősödés és a generációk közötti szolidaritás éve; a Cserkészszövetség megalakulásának 100. évfordulója; Reformáció 500 éve; Híres hölgyek éve Gödöllőn; 100 éves házak; Ady Endre; Áprily Lajos; Ferenczy Károly; Kassák Lajos; Karinthy Frigyes; Örkény István; Ottlik Géza; Pázmány Péter; Popovics Sándor; Solti György; Steindl Imre; Stein Aurél; Szemere Bertalan; Szentágothai János; Zichy Mihály; Raoul Wallenberg; Thurzó Gábor; Hegedűs Géza.

A Kulturális Örökség Napjai 2012. évi témája:

ÖRÖKÖLT ÜZENET

Kulturális örökségünk többletértékként hat életminőségünkre, pozitívan befolyásolja életünket. Idei témánk gazdag gondolati párhuzamokat, asszociációkat nyújt, örökségi értékeinkhez való viszonyunkat boncolgatja. Örökségünk fizikai valóságában megőrzött üzenete aktuális. Újragondolása, megélése lehetőség örökségi és környezeti tudatosságunk növelése érdekében. A múlt értékeinek megóvása jelenhez és jövőhöz egyaránt köthető folyamat.
Az üzenetet fogadtuk, örökítsük tovább!
AMENNYIBEN NEM ISMERI A RENDEZVÉNYT, KÉRJÜK, OLVASSA EL BŐVEBB TÁJÉKOZTATÓNKAT, A JELENTKEZÉSI LAPOT PEDIG TÖLTSE KI ÉS KÜLDJE VISSZA

Tájékoztató a Kulturális Örökség Napjai programhoz való csatlakozásról:

Az Európa Tanács védnökségével már negyvennyolc országban rendezik meg az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő örökségi napokat.

A program célja az, hogy a nagyközönség figyelmét ráirányítsuk országunk szellemi örökségére, az épületek értékeire, azokéra is, amelyek máskor részlegesen, időlegesen, illetve csak a társadalom egyes rétegei által látogathatók, esetleg folyamatosan zárva vannak. A hagyományosan szeptember harmadik hétvégéjén megrendezett esemény során országszerte sok száz ilyen épület és helyszín kapuja nyílik meg a látogatók előtt.

Mindenki számára fontos, hogy megismerje szűkebb és tágabb környezete épített és szellemi örökségét, mert ez ösztönöz arra, hogy azokat fenntartsuk és megőrizzük. Ez egyben erősíti a lakóhelyhez, az országhoz való kötődést és az azonosságtudatot is.

A Kulturális Örökség Napjai ez évi időpontja:
2012. SZEPTEMBER 15-16. szombat-vasárnap

A megnyitandó épületeknek, helyszíneknek nem kell feltétlenül védett (mű)emlékeknek lenniük, korukra, funkciójukra nézve sincs semmilyen követelmény, de természetesen nagyobb számú érdeklődőt vonzanak akkor, ha sajátos esztétikai vagy jelentős történeti értékük van.

Kiemelten kezeljük a magyar szellemi kulturális örökség értékeinek bemutatását. Fontosnak érezzük továbbá a kortárs építészet, tájépítészet, a népi- és ipari emlékek kiemelkedő alkotásainak, valamint a feltárt régészeti lelőhelyek, temetők megismertetését is.

A látogatás élményét fokozhatja az épületekben, helyszíneken folyó tevékenység, valamint az ott található művészi alkotások, bútorok és eszközök, régészeti leletek, esetleg a különleges épületszerkezetek, díszes homlokzatok, védett fák, növények megismertetése is. Érdemes a helyszíneken, és a megtervezett útvonalon vezetést tartani, vezetőként pedig szakembereket vagy olyan önkénteseket bevonni, akik az adott helyet jól ismerik. Sokan vannak, akik szívesen megosztják tudásukat másokkal - például a több idővel és tapasztalattal rendelkező nyugdíjasok, de érdemes bevonni az újdonságokra szívesen vállalkozó fiatalokat, diákokat is.

Egy épület, helyszín látogathatóságát bárki kezdeményezheti (természetesen a tulajdonos, kezelő, működtető egyetértésével). A vendégek fogadása önként vállalt szolgálat, a kezdeményezőknek természetesen szabad döntésére van bízva, hogy mekkora részt tesznek ingyenesen bejárhatóvá.

A Kulturális Örökség Napjai rendezvény jó alkalom arra, hogy értékeink megtekintése mellett észrevegyük azok sérülékenységét, mulandóságát és a megőrzés munkájának összetettségét is, amelyhez az egész társadalom összefogására és közreműködésére szükség van. Fontos eleme ezért a mozgalomnak a helyi önkormányzatok, kulturális közösségek, a döntéshozók, a szakmai és a civil szervezetek bevonása. Az örökségi hétvége megszervezése és az eseményeken való részvétel mind a szervezők, mind a közönség számára jó alkalom a társadalmi önszerveződés és demokrácia gyakorlatának erősítésére, a helyi értékek közös ünneplésén keresztül a közös öröm megtapasztalására.

Kérjük, hogy aki ezúton tudomást szerez a Kulturális Örökség Napjai rendezvényről, népszerűsítse azt, s helyi szinten (a lakosság, a helyi önkormányzat, turisztikai iroda, művelődési központ, helytörténeti kör, iskola, múzeum, a szakmai és civil szervezetek bevonásával) kezdeményezze a szeptember 15-16-i események megszervezését és vegyen részt benne!

Kérjük továbbá mindazokat, akiknek határon túli kapcsolatai vannak, ezekről tájékoztassanak minket, illetve továbbítsák a FELHÍVÁST és a JELENTKEZÉSI LAPOT.

A Kulturális Örökség Napjai szervezésénél az elmúlt évek gyakorlatában kialakult szokások és az Európa Tanács javaslatai:
- A helyszín látogatását ingyenesen kell lehetővé tenni.
- Az ingyenes látogathatóság biztosításával nem ellentétes az önkéntes adományok elfogadása.
- Az épület megjelölésére térítésmentesen emblémás zászlót lehet igényelni (Id. jelentkezési lap) az újonnan bekapcsolódó helyszínek számára.
- A bejáratnál és az épület környékén plakáto(ka)t javaslunk elhelyezni, amelyen fel kell tüntetni a nyitva tartás és a vezetések pontos időpontját. A plakáton lévő üres mezőbe bármilyen további (figyelemfelkeltő, tájékoztató) anyag beilleszthető.
- Érdemes az épület, helyszín bemutatására vezetőről gondoskodni.
- Igen hasznos, ha a látogatók - akár a legegyszerűbb eszközökkel elkészített - írásos, esetleg rajz- vagy fotóillusztrációval ellátott információs anyagot kapnak az épületről. Lehetőség van az épülettel, helyszínnel kapcsolatos értékesebb kiadványok árusítására is.
- A program színesítése, a családok látogatásának elősegítése érdekében érdemes egyéb eseményeket is szervezni (kiállítás, vetítés, koncert, színházi előadás stb.).
- Érdemes gondolni a testvértelepülésekkel közös vagy párhuzamos programok szervezésére, sőt a nemzetközi együttműködés lehetőségeire is felhívjuk figyelmüket.
- Kérjük a KÖN logóját (lásd a címoldalon, és a weblapon) valamennyi nyomtatott, illetve vizuális anyagon feltüntetni.
- Nagy érdeklődésre tarthat számot tematikus útvonalak és/vagy kisebb területeket vezetéssel bemutató séták szervezése (pl. a helytörténeti körök bevonásával).
- Az egyébként is nyitva tartó épületek - pl. múzeumok - esetében javasoljuk, hogy a Kulturális Örökség Napjai témájához kapcsolódó különleges programot szervezzenek.
- Célszerű a látogatható épületek, helyszínek listáját hetekkel az örökségi hétvége előtt, a helyi nyomtatott/elektronikus sajtóban megjelentetni, ezzel is felhívni a figyelmet az eseményre.
- A fiatalok, főleg az iskolás gyerekek érdeklődésének felkeltésére és aktív részvételére érdemes külön figyelmet fordítani.
- Ahol megoldható, biztosítandó a mozgáskorlátozottak közlekedési lehetősége is.
- Javasolt az épület, helyszín helyreállításának tervezésében és kivitelezésében részt vevő, vagy azt támogató szervezetek, magánszemélyek nevének feltüntetése.
- Kérjük, hogy a látogatók számáról jelentést és a helyi eseményekről szóló, esetleg fénykép(ek)kel illusztrált beszámolót, valamint a KÖN-nel kapcsolatos információs anyagot 2012. október 12-ig az alábbi címre eljuttatni szíveskedjenek!

Nemzeti koordinátor: Kulturális Örökségvédelmi Hivatal

Szervező:
Ghyczy Gabriella (gabriella.ghyczy@koh.hu)
Tel.: 06-1-225-49-26, fax: 06-1-225-48-46
1014 Budapest, Táncsics M. u. 1.
http://www.oroksegnapok.hu

A pályázattal kapcsolatos dokumentumok:
jelentkezési lapIngyenes e-mail tanfolyam
Legalább ennyit a
forrásteremtésről címmel
Magam csináljam vagy bízzak meg egy szakembert?  Akármelyik utat választja van egy minimum, amit mindenképpen tudnia kell.
Ha Ön(ök) csinálják, akkor magától értetődő, hogy érteni kell hozzá, ha mást bíznak meg, akkor annyi tudásra lesz szükségük, hogy tudjanak megrendelni és átvenni.
Ezt a tudást szerezheti meg ezen a tanfolyamon, ami egyben jó alap arra, hogy ha saját maga vág bele könnyű legyen hozzátanulni.

Ne csak olvassa és nézze (filmek is lesznek a leckékben), csinálja is.
A forrásteremtésnél ezt alig kell magyarázni, hiszen elméletben forrást szerezni enyhén szólva marhaság.
Ezért arra kérem, hogy az egyes levelekben olvasottakat azonnal valósítsa meg a gyakorlatban.
Ne feledje, akármilyen kis lépés sokkal többet ér, mint az álldogálás a rajtvonalnál...
Az egyes leckéket e-mailben kapja meg, hetente egyet.
Jó tanulást és eredményes forrásszerzést kívánok!
Huszerl József szerkesztő
Itt iratkozhat fel

Távoktatási tanfolyamainkHírek a Főoldalról


Ingyenes hírlevelünkre
itt iratkozhat fel

Nyomtatóbarát változat
A pályázat linkjének elküldáse e-mailben
Vissza
Felhasználási feltételek
Adatvédelem
Levél a szerkesztőnek
Médiaajánlat
Impresszum