Érvényes pályázatok: újak, kiírók szerint, érvényesség szerint, tárgymutató szerint, módosultak
Pályázatok Pályázatok
Nyomtatóbarát változat
A pályázat linkjének elküldése e-mailben
Vissza
Cím:
Wiki Loves Monuments - műemlékfotók, kulturális örökségünk megőrzése és megismertetése
Kiíró:
Wikimédia Magyarország; Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.
Határidő:
09/30/2013
Érvényes:
09/30/2013
Tárgymutató:
műemlékfotók, Wiki Loves Monuments
Pályázhat:
bármely természetes személy, amennyiben a jelen pályázati felhívásban foglalt feltételeket magára nézve elfogadja
A kiíró(k) adatai
Napi Pályázati Értesítő >>>


1. A pályázat kiírója
A Wikimédia Magyarország Egyesület és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.
2. A pályázat célja
A pályázat célja kulturális örökségünk megőrzése és megismerésének elősegítése, a nemzeti műemléki vagyonelemek ismertté tételének előmozdítása, valamint képek szabad licencű közzétételének népszerűsítése minél több jó minőségű, szabad licencű, állami tulajdonban álló műemlékről készített kép összegyűjtésével és a legjobbak díjazásával.
3. Pályázati feltételek
Pályaművet nyújthat be bármely természetes személy, amennyiben a jelen pályázati felhívásban foglalt feltételeket magára nézve elfogadja.
Pályázni olyan digitális formátumú, a pályázati felhíváshoz tartozó műemléki listákban megtalálható műemlékről készített fényképpel lehet, amit szerzője a pályázat időtartama alatt tölt fel a Wikimédia Commons médiagyűjtő oldalra a Creative Commons BY (Nevezd meg!) vagy a Creative Commons BY-SA (Nevezd meg! – Így add tovább!) szabad licenc alatt.
A kép nem tartalmazhat képre írt karaktereket (pl. dátumot, szerzői megnevezést), keretet vagy vízjelet, és nem módosítható olyan mértékben, aminek hatására a kép jelentős módon eltér eredeti tárgyától. Pályázni csak saját készítésű képpel lehetséges. Egy pályázó több pályaművel is pályázhat. A pályázaton való részvétel díjmentes. A nyertes pályázókat a kiíró a Wikimédia Commons beállításaiban megadható e-mail segítségével értesíti.
4. Pályázati kategóriák
A pályázat egyszerre zajlik a világ különböző országaiban. Az egyes országok pályázataikat azonos szabályok szerint, de egymástól függetlenül rendezik meg, értékelik, díjazzák. A legjobbnak ítélt képeit minden ország elküldi a nemzetközi zsűrinek, akik az így beérkező legjobb műemlékfotók közül kiválasztják és díjazzák a 2013-as Wiki Loves Monuments legjobb képeit.
A nemzeti pályázatban valamennyi beadott pályamű egységesen kerül elbírálásra, azonban a kiírók később is dönthetnek különdíj(ak) biztosításáról.
A nemzetközi pályázatban a nemzeti zsűrik által delegált képek közül kiválasztott legjobb képeken felül különdíjat kap az „Első világháború” kategóriába tartozó legjobb, műemlékről készített kép is.
5. A pályázás menete
1. Válassz ki egy vagy több műemléket, keresd fel és fotózd le! A műemlékek megtalálásában segítséget nyújt a műemlékkereső.
Korábban (akár évekkel ezelőtt) készített fényképekkel is lehet pályázni!
2. Regisztrálj a Wikimédia Commons oldalon, majd a beállításaidban engedélyezd, hogy más szerkesztők e-mailt küldhessenek neked.
Ha már korábban regisztráltál, ellenőrizd a beállításaidban, hogy más szerkesztők küldhetnek-e e-mailt neked. Bővebben lásd a gyakran ismételt kérdéseknél.
3. Keresd ki a műemléket a műemlékkeresőből, és a felugró ablakban a „Kép feltöltése” gomb segítségével töltsd fel a fényképedet!
A feltöltésről bővebben olvashatsz a gyakran ismételt kérdéseknél.
6. Díjazás
- Az első helyezett díjazása 100 000 Ft a Dél-dunántúli Közlekedési Központ Zrt. felajánlásaként, 30 000 Ft értékű utazási utalvány a Zala Volán Zrt.-től, amely a társaság utazási irodájának saját szervezésű ajánlataira váltható be, valamint 2 db madarász jegy a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. jóvoltából, amelyekkel madármegfigyelésekre van lehetőség.
- A második helyezett 100 000 Ft értékű sorsjegy tulajdonosa lesz a Szerencsejáték Zrt. jóvoltából, valamint a Zala Volán Zrt. egy hétvégére szállást biztosít (péntektől vasárnapig) számára és partnere részére a Társaság keszthelyi üdülőjében.
- A harmadik helyezett az Északmagyarországi Regionális Vízművek Zrt. felajánlásaként 50 000 forint értékű, Media Markt áruházban felhasználható vásárlási utalványt nyer, és Lázbércen a II-es gátőrházban, önellátó rendszerű pihenésben lehet része (3 nap 2 éjszaka maximum 4 fő).
- Az első három helyezetten túl a legjobb 20 kép beküldője is díjazásban részesül, és a résztvevőket további különdíjak várják.
- A pályázatra beérkezett és legjobbnak ítélt 10 kép szerzője részt vesz a nemzetközi fotópályázatban, ahol a legjobb képek szintén díjazásban és különdíjban részesülnek.
7. Pályázati naptár
- A pályázatok beküldési határideje: 2013. szeptember 30. 23:59:59
A határidőig meg nem érkezett pályázatok érvénytelennek minősülnek.
- A nemzeti pályázat eredményeinek kihirdetése: 2013. november 4.
- A nemzetközi pályázat eredményeinek kihirdetése: 2013. november 22.
- A nemzeti pályázat díjkiosztója: 2013. december első felében
8. Zsűri
A beérkezett pályaműveket a következő 3 tagú zsűri értékeli:
- dr. Halasi Tibor, az MNV Zrt. Igazgatóságának elnöke;
- Hack Róbert, a Lechner Lajos Tudásközpont fotóművésze;
- Mészöly Tamás, a Wikimédia Magyarország Egyesület képviseletében.
9. A zsűrizés szempontjai
A pályázatok értékelésénél elsődleges helyen nem a művészeti érték, hanem a kép tárgyának objektív bemutatása áll. Olyan képeket várunk, melyek a valósághoz hűen, megfelelő szögből (lehetőség szerint torzulásmentesen), minél kevesebb zavaró tényezővel (pl. emberek, belógó tárgyak) és minél jobb minőségben (élesség, fény, színek, felbontás, kompozíció stb.), méltó módon ábrázolják kulturális örökségünk egy-egy elemét, és alkalmasak a műemlék illusztrálására. Az értékelés során a minőség mellett figyelembe vesszük azt is, hogy a pályázó hány különböző műemlékről küld be a pályázati kiírásnak megfelelő fényképet.
10. Etikai elvárások
A beküldött pályaművekkel szemben elvárás, hogy etikailag ne legyenek kifogásolhatóak és ne sértsék meg a hatályos jogszabályokat (személyhez fűződő jogok, különösen a képmáshoz fűződő jogok, Ptk. 80. §).
A pályázó kizárólag saját szerzői alkotásával pályázhat, mely feltétel megsértése a pályázatból történő kizárást, esetleges díjazást követő tudomásszerzés esetén a díj visszavonását vonja maga után. A pályázó a pályamű feltöltésével nyilatkozik arról, hogy a pályamű saját szerzői alkotása és az más szerzői jogait semmilyen formában nem sérti.
A kiíró reklamációt nem fogad el a döntéssel kapcsolatban.
11. Jogi feltételek
A képek szerzői jogára vonatkozóan az Szjt. és a Creative Commons BY-SA illetve BY 3.0 licenceiben foglalt feltételek érvényesek. Ennek értelmében a pályázók biztosítják a jogot a kép terjesztésére, kereskedelmi vagy nemkereskedelmi célból történő felhasználására és igény szerinti módosítására bárkinek, amennyiben az illető betartja a licenc és a vonatkozó jogszabályok szabta feltételeket. A pályázó továbbra is a szerzői jog tulajdonosa marad, és fenntartja a jogot, hogy a licenc feltételeinek megfelelően neki tulajdonítsák a képet, valamint a lehetőséget, hogy jogi úton nyerjen elégtételt azok ellen, akik becsületsértő módon vagy a személyiségi jogokat megsértve használják a művet. A pályázó elfogadja, hogy az engedélyt nem vonhatja vissza.
A fenti feltételek semmilyen formában nem korlátozzák a szerzőt, hogy szabadon publikálhassa, értékesíthesse az általa a pályázatra beküldött képeket.
Jelen felhívásban nem szabályozott kérdésekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény előírásai irányadóak.
A kiíró személyes jellegű adatot kizárólag a pályázattal összefüggésben kezel és tárol, azt harmadik személy részére kizárólag a díjak átadásával kapcsolatban (vagy ha erre jogszabály kötelezi) adhat ki.
A kiíró fenntartja a pályázati felhívásban foglaltak módosításának jogát.
12. Kapcsolat, további információ
Mészöly Tamás
wlm@wikimedia.hu
http://wikilovesmonuments.hu

Ingyenes e-mail tanfolyam
Legalább ennyit a
forrásteremtésről címmel
Magam csináljam vagy bízzak meg egy szakembert?  Akármelyik utat választja van egy minimum, amit mindenképpen tudnia kell.
Ha Ön(ök) csinálják, akkor magától értetődő, hogy érteni kell hozzá, ha mást bíznak meg, akkor annyi tudásra lesz szükségük, hogy tudjanak megrendelni és átvenni.
Ezt a tudást szerezheti meg ezen a tanfolyamon, ami egyben jó alap arra, hogy ha saját maga vág bele könnyű legyen hozzátanulni.

Ne csak olvassa és nézze (filmek is lesznek a leckékben), csinálja is.
A forrásteremtésnél ezt alig kell magyarázni, hiszen elméletben forrást szerezni enyhén szólva marhaság.
Ezért arra kérem, hogy az egyes levelekben olvasottakat azonnal valósítsa meg a gyakorlatban.
Ne feledje, akármilyen kis lépés sokkal többet ér, mint az álldogálás a rajtvonalnál...
Az egyes leckéket e-mailben kapja meg, hetente egyet.
Jó tanulást és eredményes forrásszerzést kívánok!
Huszerl József szerkesztő
Itt iratkozhat fel

Távoktatási tanfolyamainkHírek a Főoldalról


Ingyenes hírlevelünkre
itt iratkozhat fel

Nyomtatóbarát változat
A pályázat linkjének elküldáse e-mailben
Vissza
Felhasználási feltételek
Adatvédelem
Levél a szerkesztőnek
Médiaajánlat
Impresszum