Érvényes pályázatok: újak, kiírók szerint, érvényesség szerint, tárgymutató szerint, módosultak
Pályázatok Pályázatok
Nyomtatóbarát változat
A pályázat linkjének elküldése e-mailben
Vissza
Cím:
Az Irodalmi Jelen vers- és prózapályázata középiskolásoknak
Kiíró:
Irodalmi Jelen szerkesztősége
Határidő:
07/31/2020
Érvényes:
07/31/2020
Tárgymutató:
vers- és prózapályázat középiskolásoknak
Pályázhat:
9-12. osztályos diákok
A kiíró(k) adatai
Napi Pályázati Értesítő >>>


A pályázattal kapcsolatos szerkesztői megjegyzések:
A kííró meghosszabbította a pályázatot, az új határidő július 31.

Az Irodalmi Jelen vers- és prózapályázata középiskolásoknak

Szereted bújni a könyveket, vaskos regényekkel ütöd el az estéket és a vakációkat, éjszaka is olvasol a paplan alatt szüleid legnagyobb örömére? Netán te vagy az, aki matekórán a pad alatt képregényt olvas, aki naplót vezet, és mindig szétszórt, ág hegyén jár az esze? Kalandregényeket írnál, jobb ötleteid vannak, mint Jókai Mórnak vagy Rejtő Jenőnek, és megfordult már a fejedben az is, hogy átírod a Harry Pottert, és híres leszel? Romantikus lélek vagy, aki verseket ír titokban, de még senkinek sem mutatta meg? Megihlet a szerelem, és sírva fakadsz az Elbocsátó szép üzeneten? Poénosabb szókapcsolataid vannak, mint a menő slammereknek? Lennél te a modern Petőfi, aki lázad, megváltoztatná a világot, aki kirobbantana egy forradalmat?

Tudod-e, hogy a költészet trendi, és tizenéves fiataloknak vannak a legmerészebb elképzelései a világról? Hogy Arthur Rimbaud már 17 évesen befutott költő volt? Hogy az Irodalmi Jelen főmunkatársa volt Faludy György, aki csak fiatalokkal vette körül magát? Hogy olyan kortárs költők publikálnak nálunk, akikről esetleg te is tanulsz az iskolában?

Ha foglalkoztat az irodalom, költő vagy író szeretnél lenni, de még senki nem fedezett fel, nem voltál elég bátor, hogy írásaidat megmutasd az irodalomtanárodnak, a barátaidnak, elküldd folyóiratnak, akkor most itt a kihagyhatatlan alkalom. Pályázz!

Pályázati feltételek
A pályázatra két verset vagy két prózai művet várunk! Választhatsz, hogy verset vagy prózát küldenél-e be inkább; nem kell mindkét műfajban pályaművet benyújtani. Ha nem tudod eldönteni, a vers vagy a próza tetszik-e jobban, megpróbálhatod mindkettőt, de több pályamű beküldése nem jelent előnyt az elbírálásnál.
Egyik mű kötött témájú (két téma közül lehet választani, nem kell mindkettőt megírni, csak az egyiket), a másik pályamű szabad.

Költőknek
1. Egy kötött témájú vers. Két téma közül választhatsz:
- szelfi, azaz önarckép
Ha nem volna telefonod, hogyan készítenél magadról fotót szavak segítségével? Próbáld körülírni azt, amit egy kattintással oldanál meg! Ki vagy te, hogyan látod a világot, mi foglalkoztat, elégedett vagy-e külsőddel, belső tulajdonságaiddal? Hogyan lát téged a világ? Bántó vagy kedvező ez a kép? Fejtsd ki versben!
- szerelmes SMS-vers
Írj egy szerelmes SMS-verset bármelyik klasszikus költő bőrébe bújva! Képzeld magad Petőfinek, Aranynak, Kosztolányinak, Adynak, Babitsnak, Janus Pannoniusnak, Balassi Bálintnak, és hívd randira a múzsát egy szerelmes SMS-ben! Az SMS-vers hosszúsága maximum 8 sor.

2. Egy szabadon választott témájú vers, amely még nem jelent meg irodalmi folyóiratban, portálon, blogon, közösségi médiában vagy bárhol.
Íróknak
1. Egy kötött témájú novella, elbeszélés vagy mese. Két téma közül választhatsz:
- szelfi egy íróval
Képzeld el, hogyan szelfizne veled Ady Endre, Juhász Gyula, Jókai Mór, Mikszáth Kálmán, Móra Ferenc, Móricz Zsigmond, Benedek Elek vagy bárki, aki neked a tananyagból vagy magánolvasmányaidból szimpatikus! Először találkozik okostelefonnal? Időutazáson vesz részt, és úgy csöppen a jelenbe? Bármilyen helyzetet elképzelhetsz, te vagy az író.
- beszélgetés egy regény, novella vagy mese hősével
Kedvenc regényed, novellád, elbeszélésed, meséd főhőse életre kel, és egyszer csak ott ül melletted a padban, együtt mentek edzésre vagy nyelvórára, bekapcsolódik az osztálykirándulásba. Miről beszélgetnél vele? Milyen volna a találkozás? Mutasd be ezt a beszélgetést legfeljebb egyoldalas párbeszéd formájában!
2. Egy bármilyen témájú novella, elbeszélés, mese.

Ki pályázhat, és milyen feltételekkel?
Pályázóink 9-12. osztályos diákok lehetnek.
A szerkesztőség tagjaiból álló zsűri bírálja el a műveket.
A pályamunkák jeligések. Ki kell találnod egy jeligét, azaz álnevet. A honlapra ezekkel a jeligékkel, álnevekkel kerülnek fel írásaid A költészet trendi című pályázati blokkba, ahol bárki szavazhat rájuk.
A pályaműveket az ijpalyazat@gmail.com e-mail címre kérjük beküldeni. Beküldési határidő: 2020. március 31. De ne hagyd utolsó percre, késő a hegy alatt abrakolni!
A pályaműveket doc, docx formátumban, e-mailben kell elküldeni (csak ezeket fogadjuk el) a következő forma szerint:
1. Jelige/Álnév
2. Cím
3. Szöveg

Ha egy díjkategóriában nem érkezik be arra érdemes mű, a zsűri fenntartja magának a jogot, hogy azt a díjat ne, illetve megosztva ítélje oda. A helyesírást és a gondos szövegszerkesztést figyelembe vesszük, ne csak kreatív légy, hanem igényes is magadhoz és a magyar nyelvhez!
Eredményhirdetésre és a díjak átadására 2020. május 21-én, Budapesten a Petőfi Irodalmi Múzeumban megrendezett Irodalmi Jelen-esten kerül sor, ahol akár kétszáz fős közönség előtt olvashatod fel az írásodat.
Díjak
1. díj: 80 000 Ft
2. díj: 40 000 Ft
3. díj: 25 000 Ft

Öt különdíjat adunk ki (éves előfizetés az Irodalmi Jelen folyóiratra, illetve könyvcsomagok).
40 000 Ft közönségdíjban részesül az, aki a legtöbb szavazatot kapja az Irodalmi Jelen honlapjára feltöltött pályamunkájára.
Az Irodalmi Jelen, eddigi nagy sikerű pályázataihoz hasonlóan, antológiát tervez megjelentetni a legjobb művekből (természetesen nem a jeligékkel, hanem a szerzők nevének a feltüntetésével).
Korábbi köteteink:
1. Kenguruk a körúton (2010)
2. Nyitott ajtók (2011)
3. A Gregorina-kanyar (2012)
4. Életszilánkok (2015)

Valamennyi olvasható/ingyen letölthető e-book-ként a https://www.irodalmijelen.hu oldalról.
A legjobb pályamunkák megjelenhetnek az Irodalmi Jelen Debüt rovatában online és nyomatásban is. Az itt megjelenő írásokra az IJ online felületén naponta több tízezer olvasó kíváncsi. Már csak ezért megéri pályáznod! Itt szemezhetsz a Debütből.

Ingyenes e-mail tanfolyam
Legalább ennyit a
forrásteremtésről címmel
Magam csináljam vagy bízzak meg egy szakembert?  Akármelyik utat választja van egy minimum, amit mindenképpen tudnia kell.
Ha Ön(ök) csinálják, akkor magától értetődő, hogy érteni kell hozzá, ha mást bíznak meg, akkor annyi tudásra lesz szükségük, hogy tudjanak megrendelni és átvenni.
Ezt a tudást szerezheti meg ezen a tanfolyamon, ami egyben jó alap arra, hogy ha saját maga vág bele könnyű legyen hozzátanulni.

Ne csak olvassa és nézze (filmek is lesznek a leckékben), csinálja is.
A forrásteremtésnél ezt alig kell magyarázni, hiszen elméletben forrást szerezni enyhén szólva marhaság.
Ezért arra kérem, hogy az egyes levelekben olvasottakat azonnal valósítsa meg a gyakorlatban.
Ne feledje, akármilyen kis lépés sokkal többet ér, mint az álldogálás a rajtvonalnál...
Az egyes leckéket e-mailben kapja meg, hetente egyet.
Jó tanulást és eredményes forrásszerzést kívánok!
Huszerl József szerkesztő
Itt iratkozhat fel

Távoktatási tanfolyamainkHírek a Főoldalról


Ingyenes hírlevelünkre
itt iratkozhat fel

Nyomtatóbarát változat
A pályázat linkjének elküldáse e-mailben
Vissza
Felhasználási feltételek
Adatvédelem
Levél a szerkesztőnek
Médiaajánlat
Impresszum