Pályázatok Pályázatok
jegyzet ( 2014.06.29)

Nyomtatóbarát változat

Vissza


Norvég Civil – Kormány: állóháború

Tények, vélemények az internetről. Kérjük olvasóinkat írják meg vélemégyüket a történtekről a webszerk@pafi.hu e-mailcímre.

Norvég Alap: gyanús kölcsönök
A Magyar Nemzet értesülése szerint a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal által a Norvég Alap ellenőrzése során vizsgált egyik szervezet hat év alatt csaknem százmillió forint kölcsönt adott tizenhét civil egyesületnek, illetve alapítványnak úgy, hogy a gyanú szerint erre nem volt engedélye. Az ügyben büntetőfeljelentés született, és piacfelügyeleti eljárás indult.
Jogosulatlan pénzügyi tevékenység gyanúja miatt a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a Norvég Civil Támogatási Alap (NCTA) vizsgálatának keretében – tudta meg lapunk. Információink szerint az érintett civil szervezetek tevékenységének ellenőrzése során ugyanis felvetődött annak a gyanúja, hogy az egyik szervezet 2008 óta 17 egyesület és alapítvány részére összesen 29 esetben nyújtott rövid határidőre „visszatérítendő támogatást”. A Kehi rendelkezésére álló adatok szerint ezek azonban valójában pénzkölcsönök lehettek, amelyek során az érintett szervezet csaknem százmillió forint hitelt nyújtott a civil szervezeteknek, amelyek azt később kamatokkal fizették vissza.Az ilyen jellegű tevékenység viszont üzletszerű pénzügyi szolgáltatásnak minősül, amelyet kizárólag engedéllyel lehet végezni
http://mno.hu/magyar_nemzet_belfoldi_hirei/norveg-alap-gyanus-kolcsonok-1245685

Kitálalt az Ökotárs Alapítvány
A civil szervezet részletes éves jelentésével válaszolt a Lázár-féle hadjáratra. Mélyszegénységben élőknek, hátrányos helyzetűeknek, leszakadó kistérségeknek ment a pénz többsége.
Részletesen és tételesen elszámolt a Norvég Civil Támogatási Alaptól (NCTA) és más forrásokból származó támogatásokkal a kormány által hónapok óta össztűz alatt tartott Ökotárs Alapítvány.
http://nol.hu/belfold/kitalalt-az-okotars-alapitvany-1482241

Norvég alapok - Miniszterelnökség: a magyar kormány mielőbb lezárná a vitát
A magyar kormány a norvég kormánnyal fennálló vitájának gyors és eredményes lezárásában érdekelt, és visszautasítja, hogy Magyarország alapvető demokratikus értékek iránti elkötelezettségét bárki kétségbe vonja. Mindezt az a levél tartalmazza, amelyet a Miniszterelnökség pénteken küldött el az Európai Unió, a NATO, valamint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet tagországai Budapesten akkreditált nagyköveteinek, válaszul Vidal Helgesen norvég európai ügyi miniszter megnyilatkozásaira.
A norvég miniszter a Financial Times európai kiadásában csütörtökön megjelent levelében egyebek mellett azt írta, kiábrándította és meglepte, hogy az Európai Unió nem válaszolt a magyarországi politikai fejleményekre.
http://hvg.hu/itthon/20140830_Norveg_alapok_Miniszterelnokseg_vita_zara

Világgá kürtöltük a norvég-ügyet
A magyar kormány gyorsan és eredményesen le akarja zárni a norvég kormánnyal szembeni vitáját, egyben visszautasítja az alapvető demokratikus értékek iránti elkötelezettségének kétségbe vonását.
Ezt tartalmazza az a levél, amit a Miniszterelnökség pénteken küldött el az Európai Unió, a NATO, valamint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet tagországai Budapesten akkreditált nagyköveteinek.
http://index.hu/belfold/2014/08/30/vilagga_kurtoltuk_a_norveg-ugyet/

Norvégügy: levelet kapott az Ökotárs
Tájékoztatást kért a norvég civil pénzek elosztását intéző Ökotárs Alapítványtól Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke – értesült a Magyar Nemzet.
http://mno.hu/magyar_nemzet_belfoldi_hirei/norvegugy-levelet-kapott-az-okotars-1242047

Norvégia a Szigeten is
A norvég nagykövetség képviselője a VS.hu-nak elmondta: jelenleg nincs párbeszéd a norvég és a magyar kormány között, és a civilek zaklatásának leállításáig nem is lesz. A múlt héten indult rendőrségi nyomozás nem befolyásolja álláspontjukat.
http://vs.hu/norvegia-szigeten-negy-nagykovetseg-civilekert-0814?utm_source=hrkrs&utm_medium=rss

Norvég Civil - Kormány: az első nyilvános párbeszéd
Csepreghy Nándor és Nun András 2014.07.28-án az ATV Hírvita című műsorában mondta el véleményét a történtekről és a kialakult helyzetről.
http://www.atv.hu/videok/video-20140728-hirvita-2014-07-28

Újabb részleteket közöltek a norvég alapok ügyéről
Feljelentés alapján, sikkasztás miatt vizsgálja az ügyészség az Ökotárs Alapítvány által koordinált Norvég Civil Támogatási Alap (NCTA) gyakorlatát – tájékoztatott csütörtökön a Fővárosi Főügyészség.
http://mno.hu/belfold/ujabb-reszleteket-kozoltek-a-norveg-alapok-ugyerol-1241278

Ökotárs-vizsgálat: újságcikkre hivatkozik a feljelentő Fidesz-tag
http://hvg.hu/itthon/20140807_Okotarsvizsgalat_ujsagcikkre_hivatkozik

Rutinos feljelentgető fideszes nyomta fel a Norvég Civil Alapokat
Fideszes e-mail címről érkezett az a bejelentés, amelynek nyomán az ügyészség vizsgálódni kezdett a Norvég Civil Alapok felhasználásának ügyében, és adatokat kért az Ökotárs Alapítványtól. Tényi István V. kerületi Fidesz-tagot korábban politizálás miatt elbocsátották egy alapítványi iskolából, ő tett bejelentést volt munkaadója ellen. Korábban az őt elbocsátó iskola ellen is bejelentést tett.
http://hvg.hu/itthon/20140806_Rutinos_feljelentgeto_fideszes_nyomta_fel

Norvég Alap - fideszes emailről jött a magánszemély feljelentése
A VI. kerületi Fidelitas tagja az a magánszemély, akinek feljelentése nyomán sikkasztás gyanúja miatt nyomoznak a Norvég Civil Alapok ügyében a hatóságok – írja a VS.hu.
http://nol.hu/belfold/norveg-alap-fideszes-e-mailrol-jott-a-maganszemely-feljelentese-1478527

Kiállnak a civilek az Ökotárs Alapítvány mellett
A Levegő Munkacsoport és a Greenpeace aktivistái tegnap éjjel óriási ÖKO¦TÁRS feliratot készítettek napelemes mécsesekből a budapesti Egyetem téren, majd felolvasták 23 hazai civil szervezet közös nyilatkozatát, amelyben támogatásukról biztosították az Ökotárs Alapítványt.

A két szervezet ezzel a demonstrációval megerősítette, hogy elismerik az Ökotárs Alapítványnak a hazai civil mozgalom támogatásáért tett több évtizedes erőfeszítéseit és hiteles szakmai munkáját.

"A Greenpeace úgy érzi, hogy – bár más helyzetben van, mint sok más civil szervezet, mivel ő maga sosem fogadott el semmilyen cégtől vagy államtól, így például a Norvég Alapból származó pénzt – ki kell állnia az Ökotárs Alapítvány mellett. Nem maradhatunk csendben, mikor az a kevés is veszélybe kerül, ami jól működik hazánkban" – mondta a demonstráción Szegfalvi Zsolt, a Greenpeace Magyarország igazgatója.

"Bárki meggyőződhet a honlapunkról, kiadványainkból, hogy a több mint 25 éves fennállásunk óta mindig ugyanazon elveket képviseltük, és mindig az emberek egészsége, a környezet védelme mellett álltunk ki. Mint a Norvég Civil Alap által támogatott egyik szervezet határozottan visszautasítjuk a kormány állítását, miszerint az Alapból támogatott szervezetek pártérdekek alapján végzik tevékenységeiket" – jelentette ki Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke.
Fotók:
https://secure.flickr.com/photos/greenpeacehu/sets/72157645489326182
Kiadó: Greenpeace Magyarországi Egyesület
Forrás: MTI OS

Erős közlemény Norvégiából: mélységesen aggódik a magyar civilekért a miniszter
A magyar hatóságokat szerződésszegéssel vádolják abban a közleményben, amelyet pénteken tettek közzé Norvégia magyarországi nagykövetségének honlapján. Norvégia európai ügyekért felelős minisztere közölte, hogy a Norvég Civil Alap programjainak auditálására készülnek 2014 őszén.
http://m.hvg.hu/vilag/20140606_Eros_level

Nem jogosult a KEHI a Norvég Civil Támogatási Alap vizsgálatára

Az EGT/Norvég Alapok kezelését koordináló és felügyelő brüsszeli Finanszírozási Mechanizmus Iroda (FMO) igazgatója szerdán levelet intézett Lázár Jánoshoz, reagálva az államtitkár azon múlt heti kijelentésére, mely szerint felkéri a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt az alapok vizsgálatára.
Az FMO igazgatója határozottan leszögezi, hogy az EGT/Norvég Alap működését szabályozó, a támogató országok és Magyarország által aláírt együttműködési megállapodás és a kapcsolódó szabályzatok értelmében a magyar kormány szerveinek nincsen ellenőrzési joga a EGT/Norvég Civil Támogatási Alap (NCTA) felett. Ezért a programért ugyanis közvetlenül az FMO felelős (eltérően az EGT/Norvég Alapok támogatásainak többségétől), és a vonatkozó szabályozás szerint ilyen esetekben a "támogatott ország nem vállal sem pénzügyi, sem egyéb felelősséget a program lebonyolításáért". Az FMO – a támogatók által jóváhagyott munkaprogram mentén – nyílt pályázati kiválasztás útján bízta meg az Ökotárs Alapítvány vezette konzorciumot az NCTA lebonyolításával. Az NCTA forrásait teljes egészében a Norvégia, Izland és Liechtenstein biztosítja, magyar költségvetési forrás az alapban még közvetetten sincsen. Mindennek megfelelően, az Ökotárs munkájának ellenőrzésére és vizsgálatára is az FMO illetve az általa megbízott külső szervezetek jogosultak.

"Az Ökotárs rendszeres szakmai és pénzügyi beszámolókat küld az FMO-nak, amelyeket eddig mindig megfelelőnek találtak és elfogadtak. Sőt most kezdődött meg az NCTA félidei, külső megbízott által végzett értékelése. Továbbá folyamatban van az NCTA rendszerszintű auditálásának előkészítése is, amire várhatóan az év vége felé kerül sor." – mondta Móra Veronika, az Ökotárs Alapítvány igazgatója. Noha a Miniszterelnökséget vezető államtitkár sajtóbeli bejelentése a vizsgálatról még május 21-én történt, az Ökotárs Alapítvány csak hétfőn, azaz május 26-án kapott hivatalos megkeresést a KEHI részéről. "Nincs takargatnivalónk, együttműködünk minden arra feljogosított ellenőrző szervvel, ugyanakkor a jogalap nélküli, tisztázatlan célú vizsgálódásokat sokkal inkább zaklatásnak, mintsem az átláthatóság biztosítására irányuló tevékenységnek tartjuk." – tette hozzá Móra Veronika.

Forrás: MTI OS Kiadó: Ökotárs Alapítvány

Tegyük a helyükre a dolgokat!
Csepreghy Nándor közleménye

A Kormány reakciója a Norvég Alappal kapcsolatban A Magyar Kormánynak nem csak joga, de kötelessége is vizsgálni azt, hogy a Norvég Alapból hazánkba érkező pénzek felhasználása körül minden a legnagyobb rendben zajlott-e az elmúlt években. A Norvég Alap nem karitatív magánadomány, hanem az Európai Unió illetve Norvégia, Izland és Lichtenstein hivatalos megállapodása arról, hogy utóbbi országok - amelyek nem tagjai az uniónak, de részesülnek a közös piac előnyeiből - miként tudják az EU által nekik biztosított kedvezményekért cserébe az egyes tagországok fejlesztéseit támogatni. E nemzetközi megállapodás szerint ennek a pénznek a jogosultja Magyarország összes állampolgára, tehát közérdek felügyelni, hogy valóban az összes állampolgár érdekében és nem azok egy - politikailag definiálható - csoportja hasznára lettek a források felhasználva.

A Norvég Alap 12 támogatott célterületéből 3 működik az állam hatáskörén kívül, s utóbbiak esetében már korábban felmerült annak a megalapozott gyanúja, hogy a végrehajtói feladatokkal megbízott szervezet, az Ökotárs nem össztársadalmi érdekek, hanem partikuláris politikai célok mentén végzi a támogatások odaítélését. A Magyar Kormány célravezetőnek tartotta volna, ha Norvégia a politikai befolyásoltság észlelésekor lépett volna és figyelembe vette volna a Kormány által megfogalmazott aggályokat, de ez legnagyobb sajnálatunkra nem történt meg.

Így nem maradt más megoldás a helyzet feloldására, mint a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal bevonása. A KEHI tevékenységét jogszabályi szinten meghatározott, átlátható és bárki által megismerhető szabályok szerint végzi. A Norvég Alapok forrásfelhasználásának magyarországi gyakorlatát a KEHI az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény alapján végzi, tehát nem a norvég fél által hivatkozott, az EGT és a Norvég Finanszírozási Mechanizmusok 2009-2014-es időszakának végrehajtásáról szóló együttműködési megállapodások, vagy az azokra irányadó szabályzatok vonatkoznak a vizsgálatra. A Norvég és EGT Finanszírozási Mechanizmusok 2009-2014-es időszakáról rendelkező, a finanszírozó államok és Magyarország által aláírt nemzetközi szerződés X. Cikke kifejezetten előírja Magyarország számára, hogy köteles kezdeményezően fellépni annak érdekében, hogy a legmagasabb fokú átláthatóság, az elszámoltathatóság és költséghatékonyság az EGT Finanszírozási Mechanizmus 2009-2014-es időszakának végrehajtásában érintett minden szinten érvényesüljenek.

A fent idézett jogszabály a KEHI feladatául szabja a gazdálkodó szervezeteknek, a közalapítványoknak, a köztestületeknek, az alapítványoknak nemzetközi szerződések alapján nyújtott támogatások és segélyek felhasználásának ellenőrzését is. Ennek az ellenőrzési feladatának keretében jogosult vizsgálni a Hivatal az ilyen támogatásokkal összefüggésben létrejött jogviszonyokat, valamint azon szerződő feleket is, amelyek a jogviszony teljesítésében közvetlen vagy közvetett módon közreműködnek.

Éppen ezért érthetetlen, miért vonakodik az Ökotárs alávetni magát a vizsgálatnak - csak annak áll érdekében kibújni egy vizsgálat alól, akinek takargatnivalója van. Az pedig az európai gyakorlatban példátlan, hogy egy idegen hatalom nyíltan egy másik ország törvényeinek be nem tartására buzdít. Norvégia éppen ezt teszi, amikor arra utasítja az Ökotársat, hogy tagadja meg a KEHI felé információk kiadását.

A Magyar Kormány annál inkább elkötelezett a KEHI-vizsgálat lefolytatása mellett, minél nagyobb az ellenőrzéssel szembeni ellenállás. Célunk nem csak annak tisztázása, milyen körülmények között és kik jutottak támogatáshoz a Civil Alapból, hanem annak is a végére járunk, hogy miért nem kaptak olyan szervezetek, amelyek minden kritériumnak megfeleltek, és egyetlen hibájukként csupán az volt felróható, hogy ideológiájuk nem a támogatók alapelveivel azonosak.

Csepreghy Nándor
fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkár
Miniszterelnökség

Forrás: MTI OS

Borsot törtek a norvégok Lázár orra alá
A Norvég Királyság minden, Magyarországra irányuló kifizetést leállít, kivéve azokat, amelyek leállítását Lázár János kérte tőlük. Azt írják, ugyanaz a problémájuk, ami az EU-nak, a támogatások kifizetésével foglalkozó szervezetrendszer átalakítása nem tetszik nekik. Csepreghy Nándor a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára szerint csak a véletlen műve, hogy épp a Lázár Jánossal folytatott vita idején döntöttek így a norvégok.
http://www.origo.hu/itthon/20140509-a-norvegok-nem-adnak-tobb-tamogatast.html

Csepreghy: Az állam ossza a norvég pénzt
Sem Norvégiának, sem Magyarországnak nem érdeke, hogy "párthoz kötődő, szélhámos gittegyletek" kezeljék a norvég alap nyújtotta támogatást, ezért az államra bíznák annak kezelését – nyilatkozta Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára szerdán az MTI-nek.
http://index.hu/belfold/2014/04/30/csepreghy_az_allam_ossza_a_norveg_penzt/

A magyar fél garanciát tud adni a Norvég Alap valós célú felhasználására
Csepreghy Nándor szerint a következő hetek tárgyalásain a magyar fél megfelelő garanciát tud adni arra, hogy valós célokra használják a Norvég Alap Magyarországnak szánt, most felfüggesztett pénzeit. A magyar fél azt kéri, hogy felfüggesztést terjesszék ki arra a három alapra is, amelyek civil szervezeteknek szánt pénzeket folyósít, és tárgyalják újra a Norvég Alap teljes programstruktúráját.
http://www.kormany.hu/hu/miniszterelnokseg/hirek/a-magyar-fel-garanciat-tud-adni-a-norveg-alap-valos-celu-felhasznalasara

A Norvég Alap felfüggesztette magyarországi kifizetéseit
olvasható a Norvég Királyság Külügyminisztériumának pénteki közleményében. A kifizetések felfüggesztésének okáról pedig azt írják: a magyar kormány 2014. január 1-jével az EGT és Norvég Alapok forrásainak és programjainak lebonyolításával és monitorozásával kapcsolatos teendőket az állami tulajdonban lévő, de attól szervezetileg független Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft.-hez helyezte át. Ez Norvégia szerint „a magyar fél egyoldalú döntése volt, mely az EGT és Norvég Alapok szabályaival, valamint Magyarország Norvégiával, Izlanddal és Liechtensteinnel megkötött egyezményeivel ellentétes".
− írják, de hozzáteszik, az alapok felfüggesztésére vonatkozó döntése nem függ össze a Lázár János államtitkár és Vidar Helgesen miniszter közötti, nemrégiben történt levélváltással. Ebben Lázár a Norvég Civil Alap támogatásainak leállítását kérte, mert szerinte az elosztásban szerepet vállaló Ökotárs az LMP-hez köthető, így pedig Lázár szerint Norvégia gyakorlatilag egy ellenzéki pártot támogat.
A közleményből kiderül, az EGT és Norvég Alapok jelenlegi felfüggesztése nem befolyásolja azon programok további működését, amelyeket közvetlenül a brüsszeli székhelyű Finanszírozási Mechanizmus Iroda felügyel, nevezetesen a Norvég Civil Támogatási Alapét és az „Alkalmazkodás az éghajlatváltozáshoz” című programét.
http://index.hu/belfold/2014/05/09/a_norveg_alap_felfuggesztette_magyarorszagi_kifizeteseit/

Norvég alapok - Az EY a mindenkori ügyfeleit érintő ügyekben nem nyilatkozik
Budapest, 2014. június 27., péntek (MTI) - Az EY (korábban Ernst & Young) szigorú belső szabályzatának megfelelően a mindenkori ügyfeleit érintő ügyekben nem nyilatkozik, és semmilyen ilyen jellegű információt nem hoz nyilvánosságra az üzleti titkok védelme érdekében - közölte EY az MTI érdeklődésére pénteken.
http://www.mti.hu/Pages/news.aspx?newsid=423691&lang=hun#423691

A kormány betekintést kér a norvég alapokról szóló EY-vizsgálatba
A magyar kormány levélben kérte az EY (korábban Ernst and Young) magyarországi vezetőjétől, hogy betekinthessen a norvég alapok 2008-2010 közötti forráselosztásáról készített jelentésébe - mondta Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára pénteken, sajtótájékoztatón, Budapesten.
http://www.kormany.hu/hu/miniszterelnokseg/hirek/elo-kozvetites-csepreghy-nandor-sajtotajekoztatoja-a-norveg-alapokkal-kapcsolatban

SAJTÓKÖZLEMÉNY - NYILATKOZAT A KRÉTAKÖR DEMONSTRÁCIÓJA ÉS AZ ERNST & YOUNG JELENTÉSE KAPCSÁN
Az elmúlt napokban ismét az érdeklődés homlokterébe került a Norvég Civil Támogatási Alap (NCTA): egyrészt a Krétakör Alapítvány és a Kettős Mérce által szervezett pünkösdi tüntetésének finanszírozása másrészt az első, 2008-11-es pénzügyi ciklus zárásaként az Ernst & Young által készített könyvvizsgálati jelentés megállapításai miatt. A NCTA lebonyolító alapítványai ezekre az alábbiakban kívánnak reagálni:
https://norvegcivilalap.hu/hu/node/8550

Fordulat norvégügyben: neves világcég igazolja Lázár Jánost
A Norvég Civil Támogatási Alap pénzeinek hazai elosztásáról nem a magyar kormány mondott először lesújtó ítéletet. Hanem a külföldi finanszírozó saját ellenőre, az Ernst & Young. Az átvilágító cég „vizslái” már évekkel ezelőtt személyi összeférhetetlenséget, belterjes bírálati rendszert, sérülő függetlenséget szimatoltak – derül ki a holnap utcára kerülő Heti Válaszból.
http://valasz.hu/itthon/fordulat-norvegugyben-neves-vilagceg-igazolja-lazar-janost-101180

Ekkorát rég nem nyert Lázár János!
Az egész sajtón végigsöpört a hír, hogy a krétakörös Gulyás Márton magára rántotta a bilit. Kálmán Olgánál ugyanis bevallotta, hogy valóban Lázár-ellenes tüntetésekre fordították a Norvég Alaptól kapott pénzük egy részét.
http://index.hu/velemeny/2014/06/27/ekkorat_reg_nem_nyert_lazar_janos/

Az utolsó roham
Minden újságolvasó ember tudja, hogy a kormányzat egyik szerve, az ún. KEHI vizsgálatot indított azok ellen a nem kormányzati szervezetek (NGO-k) ellen, amelyeket a norvég állam támogat anyagilag, illetve az ellen a magyarországi alapítvány (az Ökotárs) ellen, amely a pályázati kérelmeket elbírálja.
http://dinamo.blog.hu/2014/06/20/az_utolso_roham_128

A Kék Norvég! Mi a baj vele? – véleményünk, programunk, költségvetésünk nyilvános!
Valójában nem volt vele baj, egészen mostanáig. Adott egy alap, egy forrás, ami jó helyről jön, hiszen – legalábbis eddig – a norvég néppel és kormányával nem volt különösebb bajunk, és talán igaz ez Liechtensteinre és Izlandra is. ...
A teljes EGT és Norvég Alapoknak csak egy kis hányadát (nagyjából 10%) teszi ki a Norvég Civil Alapon keresztül elosztható támogatás. A Nagyobb részt (kb. 40 milliárd forint) – csakúgy, mint a 2014-2020-as pénzügyi periódusban a Brüsszelből folyósított támogatásokat (kb. 6300 milliárd forint) – a kormány, illetve az NFÜ megszüntetése után a Széchenyi Programiroda osztja el, vagyis osztaná, ha Brüsszelnek és a Norvégoknak nem szúrt volna szemet az elosztó mechanizmus egyoldalú átszervezése.
http://www.civilkollegium.hu/2014/06/12/norveg-tamogatottak-vagyunk-lass-rajtunk/

Nun András az ATV Híradóban
Úgy látszik a kormányzat emeli a tétet, ami a vádakat illeti. Szerintem ezek minden alapot nélkülöznek, elképedve állunk a történtek előtt. – ezt Nun András mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. Az Autonómia alapítvány igazgatója azt mondta, az Ernst and Young jelentését átadták a KEHI-nek. Ez egy egyértelmű dokumentum, amit bizalommal adtunk át a kehinek, amit aztán különböző sajtótermékekben olvashatunk viszont.
http://www.atv.hu/videok/video-20140627-nun-a
http://www.atv.hu/videok/video-20140509-nun-andras

Norvégok: A leleplező iratokban nem az van, amit a kormány mond
Míg a kormány azt állítja, hogy a Norvég Alapnál hamarosan akár sikkasztási ügyre is bukkanhatnak, a Norvég Alap dokumentumaiból úgy tűnik: a kormány részinformációkkal, csúsztatással operál. Lázárék pénteken az alap korábbi működését elemző tanulmány miatt hívtak össze sajtótájékoztatót. A dokumentum konklúziója azonban éppen ellentétes azzal, ami a sajtótájékoztatón elhangzott: az alap eszerint pénzügyileg és technikailag is szabályosan működik.
http://index.hu/belfold/2014/06/27/norvegok_a_leleplezo_iratokban_nem_az_van_amit_a_kormany_mond/

"Őszinteségre és bizalomra építünk." - interjú Móra Veronikával, a Norvég Civil Támogatási Alap magyarországi vezetőjével
Minden kormányzat politikai célokra akarta használni a civileket. Korábban a rossz pályázati rendszerekkel, most teljes forrásmegvonással büntetik őket - mondja Móra Veronika az Ökotárs Alapítvány igazgatója, a Norvég Civil Támogatási Alap magyarországi kezelője, biológus. Interjúnk:
http://magyarinfo.blog.hu/2014/06/01/interju_mora_vera?utm_source=bloghu_megosztas&utm_medium=facebook&utm_campaign=blhshare

Bomlik a norvég minta
Bomlik a norvég minta. A szálak a balliberálisokhoz vezetnek. Viking hódítás támogatással. Célpontban az LMP-s bírálók és a homoszexuálislobbi.
http://kehi.kormany.hu/http-mno-hu-celpont-musor-norveg-minta-1232085

Kálmán Olga köpni-nyelni nem tudott
Ez aztán a nagyon szórakoztató. Kálmán Olga beszélget Gulyás Mártonnal, a Krétakört vezető lánglelkű civillel, utóbbi el is mondja a szokásos mantrát, a civileket támadja a kormány, direkt, ezért vizsgálódik a Kehi, stb. Eddig nem izgi. 8:30-nál kezd az lenni, amikor Olga ártatlan kérdésére, hogy milyen projekjeik valósultak meg a Norvég Civil Alap támogatásával, Gulyás bemondja a tutit. Ami a közvélemény számára is ismerős lehet, az a Lázár János elleni tüntetés. 8:50-nél járunk ekkor, Olga szeme elkerekedik, szó bennszakad, hang fennakad, lehellet megszegik.
http://valasz.hu/itthon/kalman-olga-csak-nezett-es-nem-hitt-a-fulenek-101152

Sorra mondanak nemet a KEHI-nek a civilek
Az Atlatszo.hu és a Budapest Pride (Szivárvány Misszió Alapítvány) is megkapta pénteken a Norvég Civil Támogatási Alapból finanszírozott projektjük teljes dokumentációjának átadására felszólító levelet a Kormányzati Ellenőrzési Hivataltól (Kehi). A Krétakörhöz hasonlóan az Átlátszó, illetve az ő norvégos projektjüket bonyolító Asimov Alapítvány és a Szivárvány Misszó sem fog együttműködni a Kehivel, mert szerintük nem jogszerű a hivatal eljárása.
http://index.hu/belfold/2014/06/20/az_atlatszo_sem_mukodik_egyutt_a_kehi-vel/

„Bomlik a Norvég minta” – Az Artemisszió Alapítvány állásfoglalása a KEHI honlapján 2014. június 13-án megjelent rövid szövegrészlet kapcsán
Az elmúlt időszakban a Norvég Civil Támogatási Alappal (NCTA) szembeni kormányzati fellépés kapcsán sok hír és vélemény jelent meg a napi sajtóban és különböző közösségi oldalakon. A KEHI saját honlapján is publikálja az idevonatkozó híreket. 2014. június 13-án a KEHI a Magyar Nemzet Online cikkét publikálta a következő szöveg megjelenítésével:
„Bomlik a norvég minta. A szálak a balliberálisokhoz vezetnek. Viking hódítás támogatással. Célpontban az LMPs bírálók és a homoszexuálislobbi."
http://artemisszio.blog.hu/2014/06/25/_bomlik_a_norveg_minta_az_artemisszio_alapitvany_allasfoglalasa_a_kehi_honlapjan_2014_junius_13-an_m

Open K-Monitor - bárki ellenőrizheti a norvég pénzeinket
A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) ellenőrizni akarja a demokratikus magyar társadalomért dolgozó civil szervezeteket. A megkeresett civileket nem az rázza meg, hogy be kell számolniuk tevékenységükről, hiszen ez kötelességük és az átláthatóság egyébként is az egyik olyan alapelv, amelyet – a kormánnyal ellentétben – követnek.
http://k.blog.hu/2014/06/25/mit_akar_a_kormanyzati_ellenorzesi_hivatal

Beszélgetés Móra Veronikával a Tilos Rádióban
Móra Veronikával, az Ökotárs Alapítvány igazgatójával beszélgettünk. A műsort megelőző hetekben hirtelen a kormányzati kommunikáció célkeresztjébe került az addig csak inkább szakmai körökben ismert szervezet, és csak nagyon lassan csepegnek az információk, hogy igazából kik is ők, mit csinálnak.
Beszélgettünk az alapítvány történetéről, munkájáról és részvételéről a Norvég Alap támogatási pénzeinek kezelésében. És természetesen arról is, hogy a rendszerváltás óta mi történt a civil szervezetekkel, milyen fejlődési pályák rajzolhatók, és hol tartunk most.
http://m.mixcloud.com/kovacsadam/20140612-%C3%B6kot%C3%A1rs-%C3%A9s-norv%C3%A9g-civil-t%C3%A1mogat%C3%A1si-alap-besz%C3%A9lget%C3%A9s-m%C3%B3ra-veronik%C3%A1val/

A nonprofit.hu cikkgyűjteménye
Áprilisban derült fény arra, hogy a kormány elégedetlen a Norvég Civil Támogatási Alap fejlesztésekre szánt pénzeinek elosztásával. Politikailag elkötelezett szervezetek döntenek a pályázatokról - állítják. A civilek szerint függetlenségükhöz kétség sem fér, a kormány meg akarja kaparintani az NCTA feletti rendelkezés jogát.
http://nonprofit.hu/hir/norveg-civil-alap


Távoktatási tanfolyamainkHírek a Főoldalról


Ingyenes