Pályázatok Pályázatok
közlemény ( 2019.06.06)

Nyomtatóbarát változat

Vissza


A jókedv gyógyító ereje

A nevetés, a jókedv elősegítik a gyógyulást, ebben ma már a legtöbb szakember egyetért. Az élményterápiás alkalmak pozitív hatást váltanak ki általában a beteg vagy fogyatékkal élő gyerekekből. A MOL Gyermekgyógyító Program pályázati úton támogatja az ilyen terápiás foglalkozásokat, 2019-ben június 30-ig várják a civil szervezetek pályázatait.

Az élmény- és művészetterápiák hatásmechanizmusa egyedi és összetett attól függően, hogy milyen betegségcsoportnak szólnak. Közös bennük azonban, hogy pozitívan hatnak a betegre vagy a fogyatékkal élő gyermekre. A MOL Gyermekgyógyító Program 2006 óta támogatja ezeket a terápiákat, amelyeknek közvetlen hatásáról a legilletékesebbek, a szülők is egyértelműen pozitívan nyilatkoztak.

A tavalyi tanévben lezajlott foglalkozásokat követően a szülők a legfontosabb eredmények között említették, hogy a gyerekek mindig örömmel készültek és várták az alkalmat, pedig más kezelésekre nem szívesen jártak már el (92%).

A szülők 89%-a úgy nyilatkozott, hogy a gyermeküknek egyértelműen segített a terápia. A közvetlen hatások között első helyen áll, hogy a gyermek könnyebben elfogadja önmagát, helyzetét, betegsége vagy fogyatékossága miatti másságát és az őt ért traumát fel tudja dolgozni. A terápiák során barátokra talál, szorongása oldódik, önértékelése és „énereje” fejlődik. Ez pedig szükséges ahhoz, hogy meg tudjon küzdeni a betegséggel.

Az érintett szülők 94%-a másoknak is ajánlaná, hogy gyermekükkel vegyenek részt pl. kutyaterápiás foglalkozáson vagy merjenek belevágni egy zene- vagy művészetterápiás csoportba. A kutyaterápia rendkívül sokoldalúan tud segíteni: a négylábú segédek jó hatással vannak például a nem-beszélő vagy rosszul kommunikáló gyerekekre, az érzelmeiket nehezen kifejező vagy másokét nem jól értelmező autistákra is.

A több hónapos kórházi vagy egyéb kezelések költségei jelentős terhet rónak a családokra. A szülők fele mondta, hogy számukra hatalmas segítséget jelent, hogy részben vagy teljesen ingyenes alkalmakon tudtak részt venni a MOL Gyermekgyógyító Program támogatásának köszönhetően.

A MOL Gyermekgyógyító Programra azok a civil szervezetek tudnak pályázni június 30-ig, amelyek élmény- vagy művészetterápiás foglalkozásokat, táborokat szerveznek a 2019-2020-as tanévben krónikusan beteg vagy fogyatékkal élő gyermekek vagy a lelki egészség szempontjából veszélyeztetett fiatalok számára. Pályázni bármilyen felmerülő költségre lehet. A pályázatokat online módon kell benyújtani június 30-ig.

Bővebb információ: www.molalapitvany.hu


Távoktatási tanfolyamainkHírek a Főoldalról


Ingyenes