Pályázatok Pályázatok
közlemény ( 2020.05.06)

Nyomtatóbarát változat

Vissza


Az idei SozialMarie Díj nyertesei


A SozialMarie Fődíját és 15.000 eurót a szlovák Project Home nyeri el, egy olyan önsegítő program a roma emberek és családok számára, mely saját otthonuk felépítését és egyben a társadalomba és munka világába történő integrációjukat támogatja. A házak építését az ügyfelek saját maguk finanszírozzák a partner bank mikrohitelén keresztül.

A 2. helyezett az osztrák Volkshilfe – Essential Child Support 10.000 euró nyereménnyel. Ausztriában minden ötödik gyermek veszélyeztetett a szegénység és a társadalmi kirekesztés által. Új megközelítés a projektben a családok aktív bevonása, felhatalmazása segélyek osztása helyett.

Magyar a 3. helyezettje az idei SozialMarie Díjnak! A Nyomtass Te is! projekt a SozialMarie 3. Díjával 5.000 euró támogatásban részesül. A szamizdat hagyományok által ihletve az eDemokrácia Műhely Egyesület heti rendszerességgel publikálja négyoldalas hetilapját, mellyel a sajtószabadságért küzdve a legkevésbé informált kisvárosi lakosság körében terjeszti a független híreket.

A további 12 nyertes projekt között ünnepelhetjük Magyarországról a Történelemtanárok Egyletének Tényleg!? – Történelmi legendaoszlató weblap projektjét, mely tudományos megalapozottságú ismeretek közzétételével cáfolja a neten terjedő áltudományos történelmi ismereteket; valamint a Kiútporgram Hálót adunk, nem halat – de ikrát igen! projektjét, amelyben a mélyszegénységben élők pénz és eszköz formájában kapnak kamatmentes hitelt, valamint szaktudást és mentorálást az uborkatermesztéshez. A díjak 2.000 euró támogatással járnak.

A további 2.000 eurós díjazottak Ausztriából, Csehországból és Horvátországból kerültek ki: a StoP – Neighbourhoods Without Partner Violence (AT) és a Men’s Business (AT) projektek a közösség erejére építkeznek, a Take Home Naloxon (THN) Pilot Project (AT) az önsegítés jó példája, a Visits in the Dark (CZ) és a Transkript online (CZ) az érzékszervi fogyatékossággal foglalkoznak, míg a Theatre with no home (SK) és Trešnjevka Neighbourhood Museum (HR) a művészet és kultúra közösségi visszahódítását célozzák, a The Green Squad (HR) projekt erőssége az aktív állampolgári részvétel, végül a SozialRechtsNetz (AT) és a Workshops Against Fear 2.0 (AT) a hátrányos helyzetűek jogi támogatásában mutatnak fel innovációt.

Az idei Audience Award nyertese, azaz a nemzetközi közönség kedvence és egy 1.000 eurós oktatási támogatás büszke tulajdonosa a TÁVSZEM magyar projekt lett.

Az aktív fővédnökség a SozialMarie egy fontos projektje, minden évben elkötelezett személyiségek veszik át május 1-én a fővédnöki tisztséget és támogatnak egy éven keresztül egy általuk választott jelölt projektet. Idén Erős Barbara, a MagnetBank Társadalmi Hatás és Közösségi Kapcsolatok területének vezetője lesz a SozialMarie magyarországi fővédnöke, választott projektje a Banyaerdő.

Az idei SozialMarie nyertesek is arról tanúskodnak, hogy a társadalmi innovációk ma fontosabbak, mint valaha. Küldetésük továbbra is a társadalmi változások előmozdítása: „Projektjeink azt üzenik, hogy közösségeinknek van ereje. A szolidaritásról, a kölcsönös segítésről, valamint a társadalmi és nemzetközi egymástól tanulásról tesznek tanúbizonyságot." Wanda Moser-Heindl, Unruhe Privatstiftung alapító

A SozialMarie 2020 Díjátadóról készült videó elérhető az alábbi linken:
https://youtu.be/9FkDADHvkYU

Forrás:
Unruhe Privatstiftung
https://www.sozialmarie.org/hu


Távoktatási tanfolyamainkHírek a Főoldalról


Ingyenes