Érvényes pályázatok: újak, kiírók szerint, érvényesség szerint, tárgymutató szerint, módosultak
Pályázatok Pályázatok
Nyomtatóbarát változat
A pályázat linkjének elküldése e-mailben
Vissza
Cím:
Te vagy szál kopiám, te vagy éles szablyám - rendezvény-szervezés: Balassi és a fegyverek
Kiíró:
preshaz.eu
Határidő:
12/29/2017
Érvényes:
12/29/2017
Tárgymutató:
rendezvény-szervezés, Balassi és a fegyverek
Pályázhat:
önkormányzatok, művelődési intézmények, könyvtárak, civil közösségek, értékőrzők, énekkarok
A kiíró(k) adatai
Napi Pályázati Értesítő >>>


Te vagy szál kopiám,
te vagy éles szablyám -
Balassi és a fegyverek
A sok ezredéves múltban gyökerező magyar közműveltség rajongóinak, az európai életérzés iránt vonzódó fiataloknak élménykínáló alkalma a Bálint napi Balassi-fesztivál. Az európai Balassi-folyamat kiindulópontja - a http://www.balassi.eu - pályázási lehetőséget nyit önkormányzatoknak, művelődési intézményeknek, könyvtáraknak, civil közösségeknek, értékőrzőknek, énekkaroknak, az elithez tartozó vendéglátóhelyeknek a XIII. Bálint napi Balassi-fesztiválhoz - az európai életérzés ünnepéhez - kapcsolódó rendezvény megszervezésére. 2018-ban a fesztivál a poéta alkotásaiból a fegyverekről szóló verseket emeli az irodalombarátok érdeklődésének fénykörébe ”Az éles szablákban örvendeznek méltán, mert ők fejeket szednek" - adja meg a Bálint nap vitézlő hangulatát a költő.

A tőrök, a kopják, a szablyák poétájának felidézéséért a 2018. február 13-án és 14-én - kedden és szerdán - sorra kerülő zenés irodalmi esteken, az európai életérzés ünnepén azokat a Balassi-verseket célszerű megjeleníteni, amelyekben Balassi a fegyverekhez való vitézi rokonságáról ír. „Ó, én édes hazám, te jó Magyarország, / Ki keresztyénségnek viseled paisát,/ Viselsz pogány vérrel festett éles szablyát” - érzékelteti a lovas kapitányként is szolgáló poéta, hogy a harchoz védekező és támadó fegyver egyaránt szükségeltetik. "Miképpen Mars csillag jó vitéz, jó hadnagy, / fegyverével mindent győz, / Úgy két szép szemével mint két éles tőrrel / Julia győz, megkötöz” - ötvözi katonaélményeivel a szerelmi szenvedélyt a költőóriás.

A pályázat különösen ajánlott az európai értékeket finomító, megújító szervezeteknek, a sok évezredes hagyományt hatásosan fejlesztő civil egyesületeknek, kórusoknak, valamint az igényes vendégváróknak: éttermeknek. " Azért már nála mind íja, nyila Cupidónak vagyon / Szemében nyila, afelett íja vonva haragoson, / Kivel szívemet, mint célül tett jelt lövi, hogy kínt valljon” - kelt fegyverek idézésével is Bálint napi érzést a poéta.

Kiváltképp örömmel látja a kiíró a határon túli magyar közösségek pályázatát: Fegyvernektől Tündéresig, Őriszigettől Magyarfaluig. Ugyancsak bizakodással várja az Európa távolabbi részein lakó, és a tengerentúli magyar közösségek pályaművét Santandertől St. Andrews-ig, Los Angelestől Hamilton Cityig. Fölfényezhetik az érzést: "Téged hadnagyomnak örömmel kiáltsalak, / Vérrel festett szablyát, kit adsz ollyanoknak, kik zászlód alatt járnak..."

A fesztiválrendezvényeknek egy közös mozzanatuk van: a 2018-ban, azaz a magyar gyökerű nemzetközi díj életében a huszonkettedik alkalommal Balassi Bálint-emlékkarddal kitüntetett magyar poéta és külföldi műfordító megnevezése a közönség előtt. Az európai életérzés ünnepének boros rendezvényein az első koccintás ezen irodalmárok egészségére történik. A kitüntetettek nevét a Balassi-kard alapítójától, Molnár Páltól E-levélben kapja meg valamennyi pályázó előzetesen. A rendezvény többi része szabadon alakítható a pályázók ötletei, elképzelései szerint. Felhasználhatják a poéta verssorait: "Nyilat puzdrába, zsinórt íjába egyengeté, veté..."

A pályaművet 2017. december 29-éig kell a preshaztarsasag@gmail.com és a balassikard@yahoo.com címre eljuttatni. A legjobbnak talált három rendezvénytervet az európai Balassi-kultusz központja, a http://www.balassi.eu bemutatja a világhálón, az alkotókkal rövid interjút készít a Présház Hírportál - http://www.preshaz.eu -, emellett a szervezők és családtagjaik meghívólevelet kapnak a Bálint napi Balassi-fesztivál központi rendezvényére, a Balassi Bálint-emlékkard XXII. alkalommal történő átadására. "Az Diana módjára megeresztve haja, kezében szép dárdája, /Könnyű, zöld ruhája, oldalán kézíja, szép aranyas puzdrája” - idézi fel szerelme alakját az európai költőfejedelem.

Figyelem! Fontos kitétel: ez a pályázat - minthogy a Balassi-kard európai hagyománya immár huszonkettedik éve számottevő állami támogatás nélkül fejlődik - nem jár pénzmozgással. A jutalom egy különleges rendezvényen való részvétel, és az ottani kapcsolatteremtés lehetősége. Tehát az utazás és a Budapesten tartózkodás költségeit maguk a pályázók viselik. Ehhez támogatást nem kapnak. A rendezvényen ez a pályázat nem kerül szóba. A pályázók a közönség soraiban foglalnak helyet. A kardátadás után találkozhatnak kiemelkedő magyar költőkkel, zeneművészekkel, borászokkal, alkotó értelmiségiekkel.

Az te nagy nevedben én is most, Istenem, kötöttem fel szablyámot, / Sok jó szerencséket várok csak tetőled, s vitézlő sok szép jókot…

Ingyenes e-mail tanfolyam
Legalább ennyit a
forrásteremtésről címmel
Magam csináljam vagy bízzak meg egy szakembert?  Akármelyik utat választja van egy minimum, amit mindenképpen tudnia kell.
Ha Ön(ök) csinálják, akkor magától értetődő, hogy érteni kell hozzá, ha mást bíznak meg, akkor annyi tudásra lesz szükségük, hogy tudjanak megrendelni és átvenni.
Ezt a tudást szerezheti meg ezen a tanfolyamon, ami egyben jó alap arra, hogy ha saját maga vág bele könnyű legyen hozzátanulni.

Ne csak olvassa és nézze (filmek is lesznek a leckékben), csinálja is.
A forrásteremtésnél ezt alig kell magyarázni, hiszen elméletben forrást szerezni enyhén szólva marhaság.
Ezért arra kérem, hogy az egyes levelekben olvasottakat azonnal valósítsa meg a gyakorlatban.
Ne feledje, akármilyen kis lépés sokkal többet ér, mint az álldogálás a rajtvonalnál...
Az egyes leckéket e-mailben kapja meg, hetente egyet.
Jó tanulást és eredményes forrásszerzést kívánok!
Huszerl József szerkesztő
Itt iratkozhat fel

Távoktatási tanfolyamainkAjánló
Én-márka építés távoktatási tanfolyam
Bővebben a tanfolyamról >>>
Hírek a Főoldalról


Ingyenes hírlevelünkre
itt iratkozhat fel

Nyomtatóbarát változat
A pályázat linkjének elküldáse e-mailben
Vissza
Felhasználási feltételek
Adatvédelem
Levél a szerkesztőnek
Médiaajánlat
Impresszum