Érvényes pályázatok: újak, kiírók szerint, érvényesség szerint, tárgymutató szerint, módosultak
Pályázatok Pályázatok
Nyomtatóbarát változat
A pályázat linkjének elküldése e-mailben
Vissza
Cím:
Zsigmond Vilmos Filmfesztivál
Kiíró:
Belvarosi Mozi
Határidő:
03/01/2017
Érvényes:
03/01/2017
Tárgymutató:
filmfesztivál, Zsigmond Vilmos
Pályázhat:
filmművészetet tanuló, rendező és operatőr szakos, közép-európai egyetemi hallgatók, alkotói csoportok
A kiíró(k) adatai

PÁLYÁZATI KIÍRÁS
ZSIGMOND VILMOS FILMFESZTIVÁL

Helyszín: Belvárosi Mozi, Zsigmond Vilmos terem, Szeged
Időpont: 2017. május 10-13.
"A magyar operatőrök az egész filmet követik az első gondolattól, az utolsó kocka filmezéséig. Ez a magyar operatőrök varázsa világszerte."
A világhírű Oscar-díjas operatőr, Zsigmond Vilmos városunk szülötte, díszpolgára volt. Az ország egyik legnagyobb, legszebb és legrégebbi - lassan 100 éves- hagyományos mozija, a szegedi Belvárosi Mozi 547 személyes terme 2005 óta az ő nevét viseli - amire hallatlanul büszke volt.
Többször járt nálunk, több nemzetközi forgatócsoportot is elhozott az "ő mozijába". Legutóbb éppen a halála előtt egy évvel, - 2015. január elején készített vele interjút a moziban a CNN, amelyben arról mesélt, hogy gyermekkorában ebben a teremben érték az első meghatározó filmélmények.

A fesztivál célja
A fesztivál egyik kiemelt célja, hogy a filmkészítés egyik legfontosabb társalkotójára, az operatőrre, munkája jelentőségére irányítsa a figyelmet, és lehetőséget teremtsen fiatal művészek bemutatkozására. A magyar operatőriskola jó fél évszázada - Illés György "iskolaalapítása" óta - világhírű, tanítványai számos érdemet szereztek a világ különböző országaiban. Az újabb és újabb nemzedékek - követve és megújítva a hagyományokat -, szintén egyre több elismerés birtokosai.
A fesztivállal tisztelegni kívánunk e hagyomány előtt.
A fesztivál másik kiemelt célja, hogy Zsigmond Vilmos emlékét, művészetét ébren tartsa, munkásságát, személyiségét minél szélesebb körben megismertesse, és ezt a tudást az újabb nemzedékeknek is átadja.
Kísérő rendezvényként retrospektív sorozatot mutatunk be Zsigmond Vilmos alkotásaiból, valamely alkotói korszakának egy-egy kiemelt filmjére koncentrálva. (Évente más-más aspektusból fogjuk néhány filmjét, illetve a vele, róla készült dokumentumfilmeket, interjúkat bemutatni.)
A 4 naposra tervezett fesztivált számos kísérő program színesíti: workshop a szakmabeliek és szabadegyetem a laikusok számára - a HSC (Magyar Operatőrök Társasága) és az ASC (American Society Cinematographers) operatőreinek vezetésével -, kritikus - alkotó - néző közönségtalálkozó minden délelőtt az előző nap bemutatott filmek alkotóival; kerekasztal-beszélgetés az egyes országokban folyó filmes és - kiemelten - operatőr képzésekről, kiállítás Zsigmond Vilmos fotóiból, zenei programok nem hivatásos zenekarokkal (pl. színész-zenekarok, író-zenekarok, filmesek zenei együttese).

A pályázók köre
A pályázati kiírásban elsősorban filmművészetet tanuló, rendező és operatőr szakos, közép-európai egyetemi hallgatókra, alkotói csoportokra kívánunk fókuszálni, de nem zárjuk ki az 5-10 éven belül végzett fiatal pályakezdőket sem. A program fontos eleme, hogy ismerkedési lehetőséget teremt a fiatal alkotók számára az ismerkedésre, a tapasztalatszerzésre és -cserére az egyes országokban folyó képzésekről, filmkészítési lehetőségekről.
A pályázatot - kulturális értelemben - a közép-európai régióhoz tartozó országokban (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia, Románia, Szerbia, Horvátország, Szlovénia, Ausztria, Németország, Svájc, Ukrajna, Litvánia, Lettország, Észtország, Bulgária) hirdetjük meg, minden olyan főiskolán, egyetemen vagy egyéb műhelyben, ahol operatőri és egyéb filmes képzés folyik.
A kiírás egyik fő szempontja, hogy a beérkező pályamunkák olyan eredeti és kreatív operatőri megoldásokat tartalmazzanak, amelyek Zsigmond Vilmos filmjeit, munkáit is jellemezték.
Tematikai, technikai, műfaji megkötés és időtartam-korlátozás nélkül várjuk a 2014. január 1. után készült alkotásokat. Egy alkotó több filmmel is pályázhat. Az alkotásokat műfajuk szerint soroljuk szekciókba. Nevezési díj nincs.
Nevezni lehet nagy- és kisjátékfilmmel, kísérleti, dokumentum- és animációs filmmel egyaránt. A megtekintésre szánt filmeket full HD felbontásban, DCP, blue ray, DVD vagy más adathordozón H264 formátumban, angol felirattal ellátva kérjük elküldeni. A fesztiválra nevezett kópiákat nem küldjük vissza, azokat az archívumunkban helyezzük el.
A vetített filmekért nem áll módunkban bérleti díjat fizetni.

Nevezni a http://www.belvarosimozi.hu oldalon lehet 2017. március 1-ig. Az angol feliratos kópiának be kell érkeznie 2017. április 1-ig. A beérkező pályamunkák számától függően 5 fős elő zsűri értékeli a műveket.
A versenyprogramba bekerült filmek nyilvános bejelentése: április 20.
A versenyprogramba beválogatott filmek alkotóinak (alkotásonként 1-2 fő) a fesztivál ideje alatt szállást és étkezést biztosítunk.
A fesztivál időpontja: 2017. május 10-13.

Értékelés
A - beérkező filmek számától függően - előzsűrizés után a versenyfilmek közül nemzetközi zsűri választja ki a legjobbakat.

A zsűri tagjai:
Miklós Mari, Balázs Béla-díjas vágó, egyetemi docens, Zsigmond Vilmos: Tékozló apa c. filmjének vágója
Pierre Filmon, francia filmrendező, a Harmadik típusú találkozások Zsigmond Vilmossal című film rendezője
dr. Szabó Gábor (HSC) Balázs Béla-díjas operatőr, egyetemi tanár, az egyetlen, Zsigmond Vilmos rendezte film (Tékozló apa, 1991) operatőre (zsűri elnök)
James Chressanthis (ASC) amerikai operatőr, rendező, író, producer, az American Society Of Cinematographers tagja
dr. Sághy Miklós egyetemi docens, a Filmvilág c. folyóirat szerzője
A fesztivál fővédnöke: Susan Zsigmond
Fesztivál díjak:
Zsigmond Vilmos díj a legjobb operatőri munkáért
Legjobb film (a beérkezett pályamunkák függvényében kategóriánként)
Szeged Város díja
Közönségdíj
A zsűri fenntartja a jogot, hogy nem minden kategóriában ad ki díjat.
A díjazásra rendelkezésre álló összeg: 3 millió forint.

Együttműködő partnereink:
Magyar Filmművészek Szövetsége
Art Mozi Egyesület
Szeged Megyei Jogú Város
Magyar Hollywood Tanács

Támogatóink:
Szeged M.J. Város
EMMI
NKA
Europa Cinemas

Alapító és szervező:
Belvarosi Mozi (Szegedi Rendezvény-és Médiaközpont Nonprofit Kft.)
http://www.belvarosimozi.hu/zsigmondvilmosfeszt

A pályázattal kapcsolatos dokumentumok:
pályázati dokumentumokIngyenes e-mail tanfolyam
Legalább ennyit a
forrásteremtésről címmel
Magam csináljam vagy bízzak meg egy szakembert?  Akármelyik utat választja van egy minimum, amit mindenképpen tudnia kell.
Ha Ön(ök) csinálják, akkor magától értetődő, hogy érteni kell hozzá, ha mást bíznak meg, akkor annyi tudásra lesz szükségük, hogy tudjanak megrendelni és átvenni.
Ezt a tudást szerezheti meg ezen a tanfolyamon, ami egyben jó alap arra, hogy ha saját maga vág bele könnyű legyen hozzátanulni.

Ne csak olvassa és nézze (filmek is lesznek a leckékben), csinálja is.
A forrásteremtésnél ezt alig kell magyarázni, hiszen elméletben forrást szerezni enyhén szólva marhaság.
Ezért arra kérem, hogy az egyes levelekben olvasottakat azonnal valósítsa meg a gyakorlatban.
Ne feledje, akármilyen kis lépés sokkal többet ér, mint az álldogálás a rajtvonalnál...
Az egyes leckéket e-mailben kapja meg, hetente egyet.
Jó tanulást és eredményes forrásszerzést kívánok!
Huszerl József szerkesztő
Itt iratkozhat fel

Távoktatási tanfolyamainkAjánló
Én-márka építés távoktatási tanfolyam
Bővebben a tanfolyamról >>>
Hírek a Főoldalról


Ingyenes hírlevelünkre
itt iratkozhat fel

Nyomtatóbarát változat
A pályázat linkjének elküldáse e-mailben
Vissza
Felhasználási feltételek
Adatvédelem
Levél a szerkesztőnek
Médiaajánlat
Impresszum