Érvényes pályázatok: újak, kiírók szerint, érvényesség szerint, tárgymutató szerint, módosultak
Pályázatok Pályázatok
Nyomtatóbarát változat
A pályázat linkjének elküldése e-mailben
Vissza
Cím:
Roma Hősök - interdiszciplináris kurzusfejlesztés II
Kiíró:
Független Színház Magyarország
Határidő:
12/06/2019
Érvényes:
12/06/2019
Tárgymutató:
Roma Hősök - interdiszciplináris kurzusfejlesztés II
Pályázhat:
hazai felsőoktatásban dolgozó oktatók
A kiíró(k) adatai
Napi Pályázati Értesítő >>>

Roma Hősök - interdiszciplináris kurzusfejlesztés II.

Pályázati felhívás hazai felsőoktatásban dolgozó oktatók számára
A nagy sikerre való tekintettel a Független Színház Magyarország második alkalommal hirdet pályázatot hazai felsőoktatási intézményekben dolgozó oktatók számára, akik a 2020/21-es tanév őszi szemeszterében önálló kurzust indítanak. Amennyiben érdeklődik az európai roma közösségek, kortárs drámák és színházi előadások interdiszciplináris kontextusai iránt, továbbá szívesen tartana a témához kapcsolódóan kurzust felsőoktatási intézményben, várjuk jelentkezését!

Mi az a Roma Hősök?
Idén harmadik alkalommal rendeztük meg a Roma hősök Nemzetközi Színházi Fesztivált. A fesztivál célja, hogy megmutassa a roma színház értékeit a roma és nem-roma közönségnek, időseknek és fiataloknak egyaránt. Az előző két évben (2017 és 2018) storytelling, illetve monodráma előadásokat hívtunk Magyarországra. A fesztivál idén továbbfejlődött és 2019-ben már kamaraszínházi produkciók mutatkoztak be a nagyközönségnek. Az első két év anyagainak válogatásából kiadtuk a világ első nemzetközi roma drámakötetét. A drámák mind egy-egy valós roma hős történetét dolgozzák fel és nem csak a roma emberek és közösségek életét ismertetik meg velünk, de abban is segítenek, hogy rátaláljunk saját hőseinkre. A kezdeményezés a roma közösségek tagjainak megerősítésében és az eltérő szakterületek témához kapcsolódó ismereteinek fejlesztésében egyaránt jelentőséggel bírt. Korábbi - témához kapcsolódó kurzusfejlesztő workshopunkon résztvevő oktatók - színházi, kommunikációs, antropológiai, művészettörténeti és filmelméleti stúdiumokhoz kapcsolódóan valósítottak meg új, kurzusokat. A szakmai ismeretek bővítésén túl, a résztvevők nyitottabbá váltak az eltérő nézőpontok befogadására, egyúttal fejlődtek együttműködési készségeik.

Miért fontos ez?
Az aktív, döntéshozó és változást indító drámai karakterek minden kultúrában együtt jelennek meg a polgárosodással - az ókori görögöktől, az Erzsébet-kori színházon át, a reformkori Magyarország színházáig, vagy az amerikai klasszikusokig. A történeteken keresztül számos ismeretet nyerhetünk Európa eltérő társadalmainak múltjára és jelenére vonatkozóan.
A "hős” narratíva alkalmas más narratívák átkeretezésére, és eltérő csoportok aktivizálására, megerősítésére. A roma színház a kulturális örökség részeként is fontos szereppel bír. A program lehetőséget ad a szakok sajátosságai mentén kialakított módszertanok tartalmi és pedagógiai hasonlóságainak, különbségeinek a megismerésére, elemzésére.

Mit nyújtunk?
- Részvételi lehetőséget a Független Színház Magyarország szakértői, valamint nemzetközi storytellerek által facilitált három napos workshopon, melynek keretében az alábbiakra kerül sor:
- A kortárs roma drámai művek és színházi előadások megismerése, feldolgozása - kapcsolódó történeti és társadalmi vonatkozások, kommunikációs keretek és hatások, formanyelvi elemek, identitásformáló potenciál, illetve más, a résztvevők által behozott interdiszciplináris szempontok mentén;
- Megismerkedés más területek szakértőinek munkáival - korábbi kurzusokat megvalósító oktatók, illetve a jelen kurzuson résztvevők;
- Téma és tartalmak feldolgozására alkalmas pedagógiai módszerek megismerése;
- Kurzustervek kooperatív módon történő kialakítása.
- Nem budapesti résztvevők esetén utazást, szállást, valamint minden résztvevő számára étkezést biztosítunk a workshophoz kapcsolódóan;
- A drámák szövegkönyvét, részletek videófelvételét, a kapcsolódó anyagokat elérhetővé tesszük;
- Utánkövetés, mentorálás, tudásmegosztás a kurzustervek megvalósítása és értékelése során;
- Bruttó 60.000,- Ft díjazást az oktatók számára részletes, 2020 őszi szemeszterére vonatkozó kurzusterv kialakítása esetén;
- Részvételi lehetőséget a világon egyedülálló komplex kulturális-oktatási-társadalmi kezdeményezés - a Roma hősök - fejlesztésében és terjesztésében - egy sokszínű dinamikus csapat tagjaként.

Mit várunk el?
- Aktív részvétel a háromnapos budapesti workshopon (2020. február 8-10.);
Középfokú angol nyelvismeretet (a külföldi storytellerek workshop moduljain való részvétel: Mihaela Dragan, Sebastian Spinella, Ursula Mainardi és Csenge Zalka);
- Részletes kurzusterv kialakítását, és véglegesítését legkésőbb a workshop után egy hónapon belül;
- Témához kapcsolódó felsőoktatási kurzus megvalósítását a 2020/21-es tanév őszi szemeszterében;
- Kapcsolattartás a Független Színházzal a kurzus megvalósítása során;
- Eredmények, tapasztalatok megosztása a kurzus zárása után rendezett szimpóziumon.

A kurzusfejlesztésben résztvevő visszajelzése:
"Még sosem építettem be storytelling szövegeket a kurzusba, és ezek új, fontos források lettek számomra. Ezért is jelentkeztem a kurzusfejlesztésre, mert nagyon fontos etikai kérdéseket lehetett felvetni: az eddigi források vagy néprajzi gyűjtések voltak (önvallomások), amikbe nyilván belekeveredik a gyűjtő szubjektív nézőpontja/értelmezése vagy pedig irodalmi szövegek. Posztmodern megközelítés szerint, amit nem tudsz megírni antropológiailag, írd meg irodalomként. Az öt Roma hősök dráma páratlanul jó volt elemzési célra, mert a fenti két műfaj határán áll valahol: ezek eleve szubjektív (roma) nézőpontból születtek. Tükröt tartottak és az értelmezés az olvasó sajátja lett. A storytelling szövegek hiátust töltenek be: tudást adnak át romáknak saját történelmükről, és a más romákat ért atrocitásokról. Márpedig a tudásátadás növeli a toleranciát." (Bakó Boglárka ELTE TáTK, Kulturális Antropológia Tanszék, Etika kurzus)

Jelentkezés módja
Jelentkezni az https://drive.google.com/drive/folders/1WSa9B8OlXMxaq4rgEsEiCOJ4rvIt-WKW oldalon elérhető pályázati adatlap és szakmai önéletrajz megküldésével 2019. december 6-ig lehet a szinhaz@fuggetlenszinhaz.hu e-mail címen. Bővebb információ a +36205210533 számon Szabados Edinától kérhető.

A program megvalósulását a Badur Alapítvány, a Goethe Intézet Magyarország és a Federation for European Storytelling - FEST Network támogatja.
http://fuggetlenszinhaz.blogspot.com/

Pályázati adatlap_kurzusfejlesztés.doc.docxIngyenes e-mail tanfolyam
Legalább ennyit a
forrásteremtésről címmel
Magam csináljam vagy bízzak meg egy szakembert?  Akármelyik utat választja van egy minimum, amit mindenképpen tudnia kell.
Ha Ön(ök) csinálják, akkor magától értetődő, hogy érteni kell hozzá, ha mást bíznak meg, akkor annyi tudásra lesz szükségük, hogy tudjanak megrendelni és átvenni.
Ezt a tudást szerezheti meg ezen a tanfolyamon, ami egyben jó alap arra, hogy ha saját maga vág bele könnyű legyen hozzátanulni.

Ne csak olvassa és nézze (filmek is lesznek a leckékben), csinálja is.
A forrásteremtésnél ezt alig kell magyarázni, hiszen elméletben forrást szerezni enyhén szólva marhaság.
Ezért arra kérem, hogy az egyes levelekben olvasottakat azonnal valósítsa meg a gyakorlatban.
Ne feledje, akármilyen kis lépés sokkal többet ér, mint az álldogálás a rajtvonalnál...
Az egyes leckéket e-mailben kapja meg, hetente egyet.
Jó tanulást és eredményes forrásszerzést kívánok!
Huszerl József szerkesztő
Itt iratkozhat fel

Távoktatási tanfolyamainkHírek a Főoldalról


Ingyenes hírlevelünkre
itt iratkozhat fel

Nyomtatóbarát változat
A pályázat linkjének elküldáse e-mailben
Vissza
Felhasználási feltételek
Adatvédelem
Levél a szerkesztőnek
Médiaajánlat
Impresszum