Érvényes pályázatok: újak, kiírók szerint, érvényesség szerint, tárgymutató szerint, módosultak
Pályázatok Pályázatok
Nyomtatóbarát változat
A pályázat linkjének elküldése e-mailben
Vissza
Cím:
Balassi, a szerelem poétája
Kiíró:
Balassi Bálint-emlékkard Kuratórium
Határidő:
12/29/2020
Érvényes:
12/29/2020
Tárgymutató:
XVI. Bálint napi Balassi-fesztivál rendezvény megszervezése
Pályázhat:
bárki
A kiíró(k) adatai
Napi Pályázati Értesítő >>>


…az szerelem azért semmi nem egyéb, hanem egy igen nagy kívánság…
Balassi, a szerelem poétája

A sok ezredéves múltban gyökerező magyar közműveltség rajongóinak, az európai életérzés iránt vonzódó fiataloknak élménykínáló alkalma az európai életérzés ünnepe, a Bálint napi Balassi-fesztivál. Az európai Balassi-folyamat kiindulópontja - a http://www.balassi.eu - pályázási lehetőséget nyit önkormányzatoknak, művelődési intézményeknek, könyvtáraknak, civil közösségeknek, értékőrzőknek, énekkaroknak, az elithez tartozó vendéglátóhelyeknek a XVI. Bálint napi Balassi-fesztiválhoz - az európai életérzés ünnepéhez - kapcsolódó rendezvény megszervezésére. A kiírás 2021-ben a fesztivál Balassinak a szerelemről szóló versbéli üzeneteit emeli az irodalombarátok érdeklődésének fénykörébe "...én is tudtam ifjú koromban, micsoda az szerelem; ki semmi nem egyéb, hanem egy vak, csalárd gyermek" - határozza meg a poéta, érzékeltetvén fölemelő és keserves tapasztalatait.
Az európai költőóriás felidézéséért a 2021. február 12-én, 13-án és 14-én - pénteken, szombaton és vasárnap a koronavírus-járvány akkori helyzetének megfelelően - sorra kerülő zenés irodalmi esteken, az európai életérzés ünnepén azokat a verseket célszerű megjeleníteni, amelyekben az utókor költészete felidézi a nagy elődöt: "Engemet peniglen gyújt buzgó szerelem, sülök, fűlök langjában" - ragyogtatja fel és teszi közkinccsé élményét a költő.

A pályázat különösen ajánlott az európai értékeket finomító, megújító szervezeteknek, a sok évezredes hagyományt hatásosan fejlesztő civil egyesületeknek, kórusoknak, valamint az igényes vendégváróknak: éttermeknek, fogadóknak. "Mert az első szerelem az, azki embernek szívét égeti s főzi, noha második is nem hűvíti azért” - szab sorrendet a költőóriás.

Kiváltképp örömmel látja a kiíró a határon túli magyar közösségek pályázatát: a Lajtától a Berecki-havasokig, a Dunajectől a Tengermellékig. Ugyancsak bizakodással várja az Európa távolabbi részein lakó, és a tengerentúli magyar közösségek pályaművét Szentpétervártól Montevideóig, Camberrától Fairbanksig. Fölfényezhetik az érzést: "My cherished royal dwelling place,/ My sweet red rose, my clever/ Lover, my little violet,/ Julia, live forever!” - költötte át angolra Balassi versét Ross Gillett.

A koronavírus-járvány akkori helyzetének megfelelően tető alá hozott fesztiválrendezvényeknek egy közös mozzanatuk van: a 2021-ben, azaz a magyar gyökerű nemzetközi díj életében a huszonötödik - jubileumi! - alkalommal Balassi Bálint-emlékkarddal kitüntetett magyar poéta és külföldi műfordító megnevezése a közönség előtt. Az európai életérzés ünnepének boros rendezvényein az első koccintás ezen irodalmárok egészségére történik. A kitüntetettek nevét a Balassi-kard alapítójától, Molnár Páltól, a Balassi Kard Művészeti Alapítvány elnökétől E-levélben kapja meg valamennyi pályázó előzetesen. A rendezvény többi része szabadon alakítható a pályázók ötletei, elképzelései szerint. Felhasználhatják a poéta verssorait: "Nem kesereg lelkem, mert megmenekedtem szerelem békójábul...”
A pályaművet 2020. december 29-éig kell a preshaztarsasag@gmail.com és a balassikard@yahoo.com címre eljuttatni. A legjobbnak talált három rendezvénytervet az európai Balassi-kultusz központja, a http://www.balassi.eu bemutatja a világhálón, az alkotókkal rövid interjút készít a Présház Hírportál - http://www.preshaz.eu -, emellett a szervezők meghívólevelet kapnak a Bálint napi Balassi-fesztivál központi rendezvényére, a Balassi Bálint-emlékkard XXV. alkalommal történő átadására: a kardceremóniára - természetesen koronavírus-járvány akkori helyzetének megfelelően. "Minden bánatunktul Ott mi esénk távul, Hogy szerelmet nyerheténk egymástul...”

Figyelem! Fontos kitétel: ez a pályázat - minthogy a Balassi-kard európai hagyománya immár huszonötödik éve számottevő pénzügyi támogatás nélkül fejlődik - nem jár pénzmozgással. A jutalom egy különleges rendezvényen való részvétel - a koronavírus-járvány akkori helyzetének megfelelően -, és az ottani kapcsolatteremtés lehetősége. Tehát az utazás és a Budapesten tartózkodás költségeit maguk a pályázók viselik. Ehhez sem, s a rendezvényekhez sem támogatást nem kapnak. A központi rendezvényen, a kardceremónián ez a pályázat nem kerül szóba. A pályázók a közönség soraiban foglalnak helyet. A kardátadás után találkozhatnak kiemelkedő magyar költőkkel, zeneművészekkel, borászokkal, alkotó értelmiségiekkel.

"Ez világ sem kell már nékem Nálad nélkül, szép szerelmem...”

Ingyenes e-mail tanfolyam
Legalább ennyit a
forrásteremtésről címmel
Magam csináljam vagy bízzak meg egy szakembert?  Akármelyik utat választja van egy minimum, amit mindenképpen tudnia kell.
Ha Ön(ök) csinálják, akkor magától értetődő, hogy érteni kell hozzá, ha mást bíznak meg, akkor annyi tudásra lesz szükségük, hogy tudjanak megrendelni és átvenni.
Ezt a tudást szerezheti meg ezen a tanfolyamon, ami egyben jó alap arra, hogy ha saját maga vág bele könnyű legyen hozzátanulni.

Ne csak olvassa és nézze (filmek is lesznek a leckékben), csinálja is.
A forrásteremtésnél ezt alig kell magyarázni, hiszen elméletben forrást szerezni enyhén szólva marhaság.
Ezért arra kérem, hogy az egyes levelekben olvasottakat azonnal valósítsa meg a gyakorlatban.
Ne feledje, akármilyen kis lépés sokkal többet ér, mint az álldogálás a rajtvonalnál...
Az egyes leckéket e-mailben kapja meg, hetente egyet.
Jó tanulást és eredményes forrásszerzést kívánok!
Huszerl József szerkesztő
Itt iratkozhat fel

Távoktatási tanfolyamainkHírek a Főoldalról


Ingyenes hírlevelünkre
itt iratkozhat fel

Nyomtatóbarát változat
A pályázat linkjének elküldáse e-mailben
Vissza
Felhasználási feltételek
Adatvédelem
Levél a szerkesztőnek
Médiaajánlat
Impresszum