Érvényes pályázatok: újak, kiírók szerint, érvényesség szerint, tárgymutató szerint, módosultak
Pályázatok Pályázatok
Nyomtatóbarát változat
A pályázat linkjének elküldése e-mailben
Vissza
Cím:
Verstanuló Mozgalom
Kiíró:
Magyar László Gimnázium (Dunaföldvár)
Határidő:
Folyamatos
Érvényes:
09/30/2019
Tárgymutató:
verstanulás, versmondás, illetve verselemzés
Pályázhat:
bárki
A kiíró(k) adatai
Napi Pályázati Értesítő >>>

"Verstanuló Mozgalom"
Jelentkezés folyamatosan!
Pályázati felhívás

A dunaföldvári Magyar László Gimnázium idén ünnepli névadója születésének 200. évfordulóját.
Ebből az alkalomból Reisinger János irodalomtörténész professzor kezdeményezésére országos verstanuló, versmondó, illetve verselemző mozgalmat indítunk.
A mozgalomban Reisinger János frissen megjelent Kisversek költészete című könyvének anyagából kiválogatott művekkel lehet részt venni.

A könyv kereskedelmi forgalomban nem kapható,
- ezért rajtunk keresztül lehet megrendelni közvetlenül a szerzőtől, ára: 3000 Ft/kötet.
- vagy digitálisan (.pdf) formátumban megkérhető, letölthető.

Mint a bevezetésben említettük, e kötettel szeretnénk útjára bocsátani azt a verstanuló mozgalmat, mely a világ és a Kárpát-medence minden magyar nyelvű iskolája, közművelődési intézménye és magánszemélye számára nyitott lehetőséget hordoz. Akik szeretnének csatlakozni hozzánk, elektronikus úton tehetik meg, az itt következőekben leírt módon. Az alábbiakban öt válfaját nevezzük meg e mozgalomban való részvételnek:

I. Az első lehetőség azok számára nyílik, akik e kötet kisverseiből minél többet szeretnének megtanulni (vagyis nem elfelejteni). Kérjük, jelezzék, hány költeményt tanultak meg az egy-, két-, három- és négysorosokból (külön-külön jelezve mindegyikből), és a visszajelzések nyomán a legtöbb verset megtanulókat meghívjuk Dunaföldvárra, hogy adják elő az elsajátított költeményeket. Jelentkezés folyamatosan, minden év szeptember 30-áig.

II. Második feladványként arra kérjük azokat, akik ebben jeleskednek, hogy válasszanak ki 10-15 tetszőleges költeményt(előnyben a mind a négy csoportból kiszemeltek), melyeket mintegy műsoros estbe rendezve, egymás után, rövid összekötő szöveggel, együtt előadnának. Minden vers, amellyel pályázni lehet, sorszámot kap. Elegendő a kötet lapszéli sorszámát feltüntetni a 10-15 költemény azonosításául. Címet is szükséges mellékelni ennek a rövid előadóestnek, melyben ki-ki a maga személyiségének megfelelő gyűjteményt állíthatja össze, vagy képet festhet e versek segítségével egy-egy jelenségről, akár komoly, akár humoros formában. Jelentkezés folyamatosan, minden év szeptember 30-áig.

A következőekben mellékelünk egy mintát:
ŰR ÚR
(Kisverses költői estem)

Eliszonyodni nem nehéz
Annak, ki jól magába néz.
*
A szerelemjelené.- múlté és jövőé a barátság.
*
Mi maradt nekünk? Fejünk fölött a csillagok, messze idegenül,
lábunk alatt a holtak, a vad, gyermeki fű,
és szívünkben a bűn, nyugtalan életével.
*
Lantom, kardom tied, ó szabadság!
*
Oly mély rejtély hát, mi az Isten, az ember, az élet?
Nem! Csak tudni szabódsz, rejtelem így marad az.
*
Az, hogy a nép fia vagy, igazolnod sejh, ma nem azzal
Kellene: honnan jössz,- azzal ecsém, hova mész!
*
Örökkön háborog a tenger
Örökkön zúgnak a lombok
Örökkön fájdalmas az ember
Örökkön kicsik a dolgok.
*
Istent látjuk, mint saját szemünket.
*
Minden művünk a semmiségbe téved, Valamikor volt a tett,
akár a csónak, hullámtól dobálva. abból lett a gyűlölet,
csöndes halálé lesz a hangos élet. ebből pedig szeretet
Mi marad itten? Egy árnyéknak álma. s a világnak vége lett.

Az előadás során be is mondhatjuk a szerzőket, a címeket, akár a fordító nevét is, de ugyanúgy minden el is hagyható. Azok részesülnek majd meghívásban, akik a legkiérleltebb összeállításokat hozták létre. Kivételesen azok számára is tér nyílik, akik ennél sokkal nagyobb terjedelmű, akár 20-30-40 versből álló előadó estet tudnak megalkotni, de az elmondás időtartalmára ügyelni kell, valamint a magvas versek felfoghatóságára is, ezért a műsoridő 20-25 percnél semmiképpen nem lehet hosszabb.

III. Lehetőséget kínálunk azoknak is, akik egy-egy költeményt jóval részletesebben szeretnének elemezni, mint ahogyan az itt, e kötetben szerepel. Az idegen nyelvű verseknél kötelező az eredeti szöveg feltüntetése, és ha több van, jó néven vesszük a fordítások egyes változatainak feltüntetését is. A tanulmány nem lehet hosszabb három oldalnál. Az elemzés kitekinthet azonban az illető költő egész életművére, a kisvers más versekkel való összefüggéseire, vagy akár más költőkkel, irányzatokkal, stílusokkal és korszakokkal való kapcsolódásaira is. A formai jegyek részletezése és kidolgozása mindenképp kívánatos, csak tartalmi ismertetést vagy gondolatmenetet nem fogadunk el. Előzetes bejelentkezést kérünk. A dolgozatokat azután elektronikus formában kell eljuttatni a szervezőkhöz: magyarlaszlogimi1@gmail.com. Beküldési határidő minden évben a magyar kultúra napja.

IV. Lehetőséget adunk további könyvek megírására a résztvevőknek is. Terveink szerint saját forrásból a jövő évben Reisinger János: Az én verseim című kötetét jelentetjük meg, olyan költemények részletes elemzésével, amelyek a szerző életútján nagy segítséget jelentettek. Ugyanezt azonban mindenki leírhatja egy-egy tanulmány (5-10 oldal), vagy akár egész könyv erejéig is (100-150 oldal). Erre nézve rövid szinopszisok beküldését kérjük, amelyeket bírálóbizottságunk megítélése alapján közzéteszünk, egyben felkérve a díjnyertes szerzőket az elemző írások féléven belüli megírására és beküldésére. A díjakat a felajánlások arányában határozzuk meg, és közöljük majd.

V. Az elektronikus forma mellett a személyes találkozásokat is szeretnénk erősíteni, egyrészt a Dunaföldvári Magyar László Gimnázium évenkénti iskolanapjának idején (ez általában november elsejére esik, minden évben pontosan meghirdetjük a soron következőt). Emellett nyári alkotótáborokat is szervezünk a Kárpát-medence szép, különböző hegyvidéki területein, ezek központi helyét a Székelyudvarhely és Csíkszereda közötti félúton, a (madarasi Hargita lábánál fekvő) Szentegyháza településtől mintegy három kilométerre levő keresztény táborban. Első táborozásunk időpontját 2019. június 30 – július 7. közötti időszakra jelöljük meg. Ezen a nyertesek ingyenesen, a többi résztvevő pedig igen méltányos áron, napi 5000 Ft (75 lei) táborozási költséggel vehet részt, mely magában foglalja a két- és háromágyas szobahasználatot, a napi háromszori étkezést, a tisztálkodási lehetőséget, a túravezetést és városnézést, valamint az előadásokat és a költői találkozókat. Részvételi jelentkezést már mostantól fogva elfogadunk a keramstil@gmail.com címen. A tábor 250 férőhelyes, de kisebb csoportok is részt vehetnek másokkal együtt az egyes turnusokon.

Ugyanakkor az országban és az egész Kárpát–medencében törekszünk vállalkozásunk népszerűsítésére, ennek központi helye a Budapest I. kerületi (Budavári) Jókai Anna Irodalmi Szalon, ahol 2018. szeptember 22-ével elkezdjük előadás-sorozatunkat, máris helyet biztosítva minden résztvevőnek, aki verseket kíván megszólaltatni, előzetes meghallgatás alapján. További színhelyeink: Páty, Levendula Idősek Otthona, ahol minden második héten szerda délelőtt 10 órakor folytatjuk az Arany János bicentenáriumról a Petőfi bicentenáriumig tartó sorozatot, továbbá a Budapest XIII. kerületi Civilek Háza, ahol 2018. szeptember 11-étől kedd délután 14 órakor folytatjuk előadás-sorozatunkat. Az eddigiekben a miskolci II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtárban, a tiszaújvárosi Hamvas Béla Könyvtárban, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Megyei Könyvtárban, a szekszárdi Illyés Gyula Megyei Könyvtárban, a dunaharaszti Városi Könyvtárban és a mórágyi (Tolna megye) német önkormányzat előadótermében tartottunk hasonló jellegű rendezvényeket, ezeken a helyszíneken, vagy e helyszínek egynémelyikén várhatóan továbbra is folytatódnak sorozataink. Ugyanakkor újabb könyvtárak, művelődési házak és iskolák jelentkezését várjuk – a szombathelyi Oladi Általános Iskolában és a répcelaki általános iskolában kiváló ilyen alkalmakra emlékezhetünk.

Jelentkezés és további információ:Kernné Rujder Erzsébet
magyartanárok munkaközösségének vezetője
magyarlaszlogimi1@gmail.com

Mindenkinek tartalmas olvasást, felkészülést és megméretést kíván a dunaföldvári Magyar László Gimnázium irodalomtanári közössége, Reisinger János irodalomtörténésszel egyetemben.

Ingyenes e-mail tanfolyam
Legalább ennyit a
forrásteremtésről címmel
Magam csináljam vagy bízzak meg egy szakembert?  Akármelyik utat választja van egy minimum, amit mindenképpen tudnia kell.
Ha Ön(ök) csinálják, akkor magától értetődő, hogy érteni kell hozzá, ha mást bíznak meg, akkor annyi tudásra lesz szükségük, hogy tudjanak megrendelni és átvenni.
Ezt a tudást szerezheti meg ezen a tanfolyamon, ami egyben jó alap arra, hogy ha saját maga vág bele könnyű legyen hozzátanulni.

Ne csak olvassa és nézze (filmek is lesznek a leckékben), csinálja is.
A forrásteremtésnél ezt alig kell magyarázni, hiszen elméletben forrást szerezni enyhén szólva marhaság.
Ezért arra kérem, hogy az egyes levelekben olvasottakat azonnal valósítsa meg a gyakorlatban.
Ne feledje, akármilyen kis lépés sokkal többet ér, mint az álldogálás a rajtvonalnál...
Az egyes leckéket e-mailben kapja meg, hetente egyet.
Jó tanulást és eredményes forrásszerzést kívánok!
Huszerl József szerkesztő
Itt iratkozhat fel

Távoktatási tanfolyamainkHírek a Főoldalról


Ingyenes hírlevelünkre
itt iratkozhat fel

Nyomtatóbarát változat
A pályázat linkjének elküldáse e-mailben
Vissza
Felhasználási feltételek
Adatvédelem
Levél a szerkesztőnek
Médiaajánlat
Impresszum