Érvényes pályázatok: újak, kiírók szerint, érvényesség szerint, tárgymutató szerint, módosultak
Pályázatok Pályázatok
Nyomtatóbarát változat
A pályázat linkjének elküldése e-mailben
Vissza
Cím:
Rajzpályázat - Méréstechnika
Kiíró:
Budapesti Műszaki Egyetem
Határidő:
05/31/2019
Érvényes:
05/31/2019
Tárgymutató:
karikatúra-sorozat készítése
Pályázhat:
BME hallgatói jogviszonnyal rendelkező hallgatói
A kiíró(k) adatai
Napi Pályázati Értesítő >>>

Rajzpályázat - Méréstechnika

A BME Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék (MIT) pályázatot hirdet a villamosmérnöki szak Méréstechnika tantárgy oktatását segítő karikatúra-sorozat készítésére.
A pályaműnek azt a történetet kell illusztrálnia, hogy hányféleképpen mérhető meg egy magas épület (pl. Schönherz Kollégium) magassága barométerrel. Ez a történet, amely a mellékletben olvasható, vezeti be a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar Méréstechnika előadásait. A pályaműre vonatkozó egyéb feltételek alább olvashatók.

A pályázat beadási határideje: 2019. május 31. (péntek) 18 óra
I. díj: 40 ezer Ft
II. díj: 20 ezer Ft
III. díj: 10 ezer Ft
Eredményhirdetés: vizsgaidőszak második hete

A díjakat támogatja:
A pályamű kidolgozásának részletes feltételei:
1. A pályázaton a BME hallgatói jogviszonnyal rendelkező hallgatói indulhatnak.
2. A történet 1.-10. pontjai mindegyikének egy rajz felel meg, összesen tehát 10 rajzot kérünk.
3. A barométer nem a "kerek”, hanem a bal oldalon látható "hosszúkás” fajta, különben a történet egyes pontjainak nincs értelme.
4. Egy rajz mérete egy A4-es oldal, az orientációra nincs megkötés.
5. A rajzok tetszőlegesen szerkeszthetők, de beadni pdf formátumban kell, egyetlen összefűzött file-ban.
A díjazott pályaművek forrásait át kell adni.
6. A pályázatokat a BME MIT oktatóiból álló bizottság bírálja el.
7. A rajzok elkészítéséhez konzultációs segítséget nyújt Sujbert László, a Méréstechnika tantárgy felelőse.

A pályázat beadásának módja: a rajzokat tartalmazó pdf file-t email-ben kell elküldeni Sujbert László, a Méréstechnika tantárgy felelőse részére:
sujbert@mit.bme.hu

Az alábbi történet a Koppenhágai Egyetem egyik fizika vizsgáján történt.
1. A kérdés így hangzott: "írja le, hogy egy barométer segítségével miként mérhető meg egy felhőkarcoló magassága!"
2. Az egyik hallgató a következőt válaszolta: "Fogsz egy hosszú zsinórt, rákötöd a barométer tetejére, majd a barométert a felhőkarcoló tetejéről lelógatod a földig. A zsinór hosszúságának és a barométer magasságának összege megegyezik a felhőkarcoló magasságával."
3., 4. Ez a magyarázat azonban a vizsgáztatót meglehetősen feldühítette, így a diákot megbuktatta. Ám a diák nem hagyta magát, mivel szerinte a válasza abszolút helyes volt. Az egyetem vezetősége így kijelölt egy független bírát, aki megállapította, hogy a válasz valóban helyes volt, de nem tükrözött semmiféle fizikai ismeretet. A probléma megoldására behívatta magához a hallgatót, és hat percet adott neki arra, hogy szóban bebizonyítsa, birtokában van a kellő fizikai alapismereteknek. A diák öt percig némán ült, ráncolta a homlokát, gondolkodott. Mikor a vizsgabiztos figyelmeztette, hogy vészesen fogy az idő, a diák azt válaszolta, annyi megoldás jutott eszébe, hogy nem is tudja, melyiket válassza.
Végül aztán belekezdett:
5. "Nos, az első ötletem az, hogy megfogjuk a barométert, felmegyünk a felhőkarcoló tetejére, és ledobjuk onnan. Megmérjük, mennyi idő alatt ér földet, majd a kérdéses magasságot kiszámítjuk a 'H = 0.5g x t négyzet' képlettel. Viszont ez a módszer nem túl szerencsés a barométer szempontjából.
6. A másik lehetőség akkor jöhet szóba, ha süt a nap. Megmérjük a barométer magasságát és az árnyékát is. Ezután megmérjük a felhőkarcoló árnyékának hosszát, és aránypárok segítségével kiszámíthatjuk a magasságát is.
7. De ha nagyon tudományosak akarunk lenni, akkor egy rövid zsinórt kötve a barométerre, ingaként használhatjuk azt. A földön és a tetőn megmérve a gravitációs erőt, a 'T = 2 pi * négyzetgyök (l / g)' képlettel kiszámíthatjuk a kért magasság értékét.
8. Ha esetleg a felhőkarcolón van tűzlétra, akkor megmérhetjük, hogy a barométer hosszánál hányszor magasabb, majd a barométert megmérve egyszerű szorzással megkapjuk a kívánt eredményt.
9. De ha Ön az unalmas, bevett módszerre kíváncsi, akkor a barométert a légnyomás mérésére használva, a földön és a tetőn mérhető nyomás különbözetéből is megállapítható a felhőkarcoló magassága. Egy millibar légnyomáskülönbség egy láb magasságnak felel meg.
10. De mivel itt az egyetemen mindig arra buzdítanak bennünket, hogy próbáljunk eredeti módszereket kidolgozni, ezért kétségtelenül a legjobb megoldás a felhőkarcoló magasságának megállapítására az, ha a hónunk alá csapjuk a barométert, bekopogunk a portáshoz, és azt mondjuk neki: 'Ha megmondod, milyen magas ez az épület, neked adom ezt a szép új barométert'."

A történet csattanója, hogy ezt a renitens diákot Niels Bohr-nak hívták, és a mai napig ő az egyetlen fizikai Nobel-díjas dán fizikus.
http://www.mit.bme.hu/events/2019/04/05/rajzpalyazat-merestechnika

Ingyenes e-mail tanfolyam
Legalább ennyit a
forrásteremtésről címmel
Magam csináljam vagy bízzak meg egy szakembert?  Akármelyik utat választja van egy minimum, amit mindenképpen tudnia kell.
Ha Ön(ök) csinálják, akkor magától értetődő, hogy érteni kell hozzá, ha mást bíznak meg, akkor annyi tudásra lesz szükségük, hogy tudjanak megrendelni és átvenni.
Ezt a tudást szerezheti meg ezen a tanfolyamon, ami egyben jó alap arra, hogy ha saját maga vág bele könnyű legyen hozzátanulni.

Ne csak olvassa és nézze (filmek is lesznek a leckékben), csinálja is.
A forrásteremtésnél ezt alig kell magyarázni, hiszen elméletben forrást szerezni enyhén szólva marhaság.
Ezért arra kérem, hogy az egyes levelekben olvasottakat azonnal valósítsa meg a gyakorlatban.
Ne feledje, akármilyen kis lépés sokkal többet ér, mint az álldogálás a rajtvonalnál...
Az egyes leckéket e-mailben kapja meg, hetente egyet.
Jó tanulást és eredményes forrásszerzést kívánok!
Huszerl József szerkesztő
Itt iratkozhat fel

Távoktatási tanfolyamainkHírek a Főoldalról


Ingyenes hírlevelünkre
itt iratkozhat fel

Nyomtatóbarát változat
A pályázat linkjének elküldáse e-mailben
Vissza
Felhasználási feltételek
Adatvédelem
Levél a szerkesztőnek
Médiaajánlat
Impresszum