Dokumentumok
Nyomtatóbarát változat
Cím:
A kunbábonyi avar kagán - kunbábonyi leletek
Szerző:
Ország:
Magyarország
A kiadás helye:
Budapest
A kiadás éve:
2001
Kiadó:
Terjedelem:
Nyelv:
magyar
Tárgyszavak:
régészet, leletek, Kunbábony
Állomány:
Kunbábonyi leletek
Forditas:
Megjegyzés:
Annotáció:
Leltár:
Raktári jelzet:
E


A kunbábonyi avar kagán

„...akinek feje volt meghajlították, akinek térde volt földre kényszerítették...”

A VIII. századi Bilge kagán és Kül-tegin türk emlékoszlopa feliratának visszatérő refrénje talán a leghívebben jellemzi a földrésznyi birodalmakat kovácsoló zseniális steppei fejedel-mek, a kagánok kérlelhetetlen hatalmát.

A VII. sz. elején, összefüggésben a Kárpát-medencébe történt avar betelepüléssel, de legkésőbb az al-dunai szállásterületek feladásakor az avar kagáni székhely a Duna-Tisza közére költözött.

Megerősítette a Duna-Tisza közi kagáni székhely korábbi felté-telezését az 1971-ben előkerült kunbábonyi kagáni sír. Indokolt a feltételezés, hogy a sírban a legendás Baján kagán idős unokája nyugodhatott, aki a bizánci vereség és az avar birodalom vazallusi szervezetének összeomlása után tevékeny részt vállalt az avarság újjászervezésében.

A kunbábonyi lelet némely darabja egymagában is egyedülálló lelet mint ötvös műremek. Teljességében szemlélve pedig még ennél is jóval több: beszédes történeti forrás. A lelet csaknem teljes egészében a fémművesség terméke, amely a kor összes fémmegmunkálási eljárását felvonultatja előttünk, a lemezes poncolt munkáktól az öntésig, a rekeszes , körberakásos és formába kalapált, bordázott és gyöngyözött elemek alkalmazásáig.


Dokumentumok